Nederlands Openluchtmuseum: Museumpresentator Ambachtenwerkplaats

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem zoekt een Museumpresentator Ambachtenwerkplaats en overige locaties voor 16 tot 20 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 23-03-2023Of je nou voor of achter de schermen komt werken, bij het Nederlands Openluchtmuseum breng je de geschiedenis tot leven. En weet je wat hiervan het mooiste is? Je krijgt de kans met die geschiedenis mensen te verbinden. Want als je van en over elkaar leert, krijg je meer inzicht in jezelf en begrip voor een ander. Juist dit maakt dat je hier kunt werken op één van de meest bijzondere plekken van Nederland. Een betekenisvolle omgeving, vol waardevolle ontmoetingen, ervaringen en verbindingen. Wil jij geïnspireerd worden door mens, natuur en cultuur? Verrijk ook jouw toekomst met het verleden. Ga voor een baan bij het Nederlands Openluchtmuseum.

Sommige mensen zijn geboren verhalenvertellers. Zijn zij aan het woord, dan hangt het publiek aan hun lippen. Voor de start van het nieuwe seizoen zoeken wij ook zulke mensen. Mannen of vrouwen – jong, oud of ergens daartussenin – met een fascinatie voor de Nederlandse historie en oude ambachten. Mensen die daar zó gepassioneerd over kunnen vertellen dat de luisteraars hélemaal opgaan in het verhaal dat ze horen. Ben jij een meesterverteller en kun jij je publiek betoveren met jouw presentaties

Als dat zo is, staan alle seinen op groen om onze nieuwe museumpresentator Ambachtenwerkplaats en overige locaties te worden. Wat is jouw verhaal?

Museumpresentator Ambachtenwerkplaats en overige locaties

16-20 uur

Wat ga je doen?
Het is voor de jongere generaties steeds moeilijker voor te stellen in deze tijd van robotisering en Internet of Things, maar vroegâh werd veel werk met de hand en gereedschap gedaan. Zeefdrukken, borduren, het betere timmerwerk en noem maar op. In het Nederlands Openluchtmuseum doen we dat nog steeds. Niet omdat we zijn blijven hangen in vervlogen tijden, maar omdat we de geschiedenis graag vertalen naar het nu en willen laten zien hoe het er in het oude Nederland aan toeging. Oude ambachten komen opnieuw tot leven in onze Ambachtenwerkplaats. Met demonstraties, maar ook met wisselende workshops.

Als museumpresentator Ambachtenwerkplaats ben jij de meester. Jij begeleidt, na een oerdegelijk inwerktraject, deelnemers aan de verschillende workshops. Die deelnemers, dat kunnen ‘gewone’ bezoekers zijn met interesse in ambachtelijk werk, maar ook groepen of scholen. Je vertelt de gasten meer over de achtergrond van het betreffende ambacht en gaat ook zelf met ze aan de slag. Je zult al snel merken dat deze sessies geen eenrichtingsverkeer zijn. Deelnemers zijn – zeker als jij je hart en ziel in je vak legt – erg enthousiast en wanen zich even in het Nederland van weleer. Zo ontstaan vaak levendige interactieve workshops en mooie gesprekken. Gemiddeld werk je per twee weken zes of zeven dagen in het seizoen (maart t/m oktober en half december tot half januari), waarvan één weekend per twee weken.

Museumpresentator Ambachtenwerkplaats is de droombaan voor creatievelingen die graag onder de mensen zijn en houden van een goed verhaal. Op jouw werkdagen kun je genieten van de mooiste werkplek van Nederland, waarin je wordt omringd door prachtige historische locaties, topcollega’s, enthousiaste bezoekers en te veel natuurschoon om hier op te noemen. Bekijk op onze website ook vooral eens wat onze collega’s, zoals Micha, daarover te zeggen hebben. Dan lees je het ook eens van een ander.

Je werkt vooral in de Ambachtenwerkplaats. Wanneer je niet in de Ambachtenwerkplaats bent, sta je op een andere historische locatie in het park. Daar neem je de bezoekers mee in het historische verhaal van die locatie. Denk hierbij aan het nieuwe Vakantiehuis Warnsveld of de Brabantse Buurt.

Wat breng je mee uit het verleden?
Hoewel de geschiedenis een belangrijke rol speelt in de wereld van het Nederlands Openluchtmuseum, is jouw verleden niet heilig voor ons. We vinden het vooral belangrijk wat jij nu en in de toekomst meebrengt. Toch hebben we een aantal wensen op ons lijstje:

 • Je bent didactisch onderlegd en hebt ervaring met het geven van workshops. Onderwijservaring is welkom, maar niet per se nodig.
 • Je kunt een werkproces op basis van een draaiboek goed onder de knie krijgen en vertalen naar een praktische uitvoering.
 • Communiceren, zowel met bezoekers als collega’s, is jouw tweede natuur. Vaak zal dat in het Nederlands zijn, maar je spreekt ook een aardig woordje Engels en Duits.
 • Mensen zijn jouw eerste natuur, want je maakt deel uit van een groot – en leuk! – team van betaalde en vrijwillige medewerkers. Voor jouw beeld: op je afdeling werken ongeveer tweehonderd mensen.
 • Je bent creatief en vindt voor elke uitdaging wel een passende oplossing. Improviseren? Dat gaat je gemakkelijk af.
 • Ook passend is onze sfeerkleding of logokleding, die je van ons krijgt. Die draag je met trots.
 • Omdat je in een buitenmuseum werkt, en ook bezig bent met lichte handgereedschappen, is het belangrijk dat je fysiek in orde bent. De spreekwoordelijke twee rechterhanden zijn ook handig.

Dit krijg je van ons
Werken bij het Openluchtmuseum is een baan waarmee je thuis kunt komen, al ben je waarschijnlijk ook heel graag op je werk. En met onze beloning is helemaal niets mis. Dit hebben we je te bieden:

 • Een functie voor 16 tot 20 uur per week.
 • Een bruto maandsalaris tussen € 2.305,- en € 2.762,- bij een 36-urige werkweek (schaal 4 van de Museum-cao).
 • Natuurlijk heb je ook recht op 8 % vakantietoeslag en ontvang je een eindejaarsuitkering van 3,4 %.
 • 27 vakantiedagen (194,4 uur) per jaar o.b.v. een 36-urig contract.
 • Je pensioen is goed geregeld met een regeling bij PFZW.
 • Een volledige reiskostenvergoeding als je met het openbaar vervoer komt. Reis je op een andere manier, dan krijg je € 0,21 per kilometer met een maximum van 50 kilometer enkele reis.

Ben je minimaal 1 maand in dienst, dan mag jij bij de musea / parken die lid zijn van de Club van Elf, zoals de Efteling, Van Gogh Museum of Madame Tussauds, met maximaal 4 andere personen (onbeperkt) voor de helft van de prijs naar binnen. Maar dat is nog niet alles: samen met je (inwonende) gezinsleden kun je onbeperkt gratis ons Openluchtmuseum bezoeken en krijg je ook nog eens 10 % personeelskorting in de museumwinkel en horeca. Voor Burgers’ Zoo krijg jij als medewerker gratis toegang én een parkeermunt.

Enthousiast over deze topbaan?
En, heb je zin om samen aan een succesverhaal te schrijven? Wacht dan niet te lang en maak je interesse kenbaar! Dit kan door donderdag 23 maart 2023 jouw motivatie en cv te sturen naar sollicitatie@openluchtmuseum.nl. Wie weet lopen we dan snel samen je eerste rondje door ons museumpark en kun jij je nieuwe werkomgeving bewonderen.

Voor inhoudelijke vragen over deze baan kun je contact opnemen met team Programmering: 06-19204084. Wil je iets weten over de procedure? Onze mensen van HR beantwoorden je vragen met een glimlach: 026 357 62 74  of  HR@openluchtmuseum.nl.

Als jij onze nieuwe collega wordt, vragen we om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Nederlands Openluchtmuseum onderschrijft de Code Diversiteit & Inclusie en streeft naar een structurele verankering hiervan in alle geledingen binnen de organisatie. Omdat we programma’s voor iedereen maken, willen we die diversiteit natuurlijk ook in ons team terugzien. Wij zijn ervan overtuigd dat mensen met verschillende achtergronden elkaar kunnen motiveren en inspireren. We delen immers meer met elkaar dan we denken.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.