Museum de Fundatie: Manager Development

Museum de Fundatie in Zwolle en Heino / Wijhe zoekt een Manager Development voor 24 tot 32 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 31-03-2023Museum de Fundatie is een van de belangrijkste musea in het Oosten van Nederland. Het toont bekende kunstenaars en vormgevers en signaleert nieuw talent. Het museum beweegt zich internationaal en is tegelijkertijd diep verankerd in Overijssel. Museum de Fundatie staat open voor iedereen en biedt een afwisselend programma, van oude tot en met hedendaagse kunst en vormgeving, in de eigen musea en ook op festivals en in openbare gebouwen. Trendsettend en vindingrijk heeft het museum zich de afgelopen jaren bij een breed publiek weten te positioneren. Wisselende tentoonstellingen en collectie zijn op twee locaties te zien: Museum de Fundatie in Zwolle en Kasteel het Nijenhuis, met beeldentuin, in Heino/Wijhe. Een derde locatie, de Rode Loods, is in ontwikkeling. Museum de Fundatie beheert twee kunstcollecties: de Fundatie Collectie (in het bezit van Stichting Hannema-de Stuers Fundatie) en de kunstcollectie van de provincie Overijssel. Beide collecties worden getoond in de gebouwen van Museum de Fundatie en op satellietlocaties, en zijn volledig in elkaar geïntegreerd.

Manager Development

24 tot 32 uur per week

Als Manager Development ben je verantwoordelijk voor de corporate werving en het realiseren van partnerships, zowel bij publieke en private fondsen, als bij het bedrijfsleven en het particulier mecenaat. Je brengt succesvol externe financiering tot stand. Je denkt vanuit mogelijkheden, signaleert kansen en neemt initiatieven met als doel in contact te komen met potentiële gevers. Onze doelstelling is om duurzame, langjarige relaties aan te gaan met fondsen, het bedrijfsleven en mecenaat. Je levert een bijdrage aan de ontwikkeling van het development beleid van het museum, op basis van benchmarks, gegevens en marktanalyses die je vlot bijeen weet te brengen. Je formuleert heldere plannen met targets. Je ontwikkelt aantrekkelijke proposities voor partnerships en weet te sturen op de ROI. Je denkt vanuit development mee over projectplannen voor tijdelijke tentoonstellingen en educatieve programma’s en stelt dekkingsplannen mede op. Je werkt hiervoor nauw samen met de verschillende disciplines in het projectteam. Je bent goed in staat verbinding te leggen tussen het museum en de fondsverstrekker of gever. Je bouwt aan relaties en weet deze voor langere tijd aan het museum te binden. Behalve fondsenwerving voor reguliere activiteiten zul je een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van de derde locatie van Museum de Fundatie, de Rode Loods. Tenslotte fungeer je als adviseur voor de directie over de strategie en prioriteiten op het gebied van development en maak je de vertaalslag van beleid naar uitvoering. Je legt direct verantwoording af aan de directeur-bestuurder.

Dit ga je doen

 • Ontwikkelen van een strategie voor development.
 • Realiseren van een plan van aanpak voor de werving en het uitvoeren daarvan.
 • Coördineren, plannen en schrijven van aanvragen voor publieke en private fondsen.
 • Zorgdragen voor de inhoudelijke als financiële verantwoording van subsidie- en fondsaanvragen van projecten.
 • Relatiemanagement; jouw netwerk in de museale sector komt hierbij goed van pas.
 • Ontwikkelen van beleid op de vriendenkring van het museum.
 • Een strategie ontwikkelen voor de fondsenwerving ten behoeve van de Rode Loods.

Dit breng je mee

 • Academisch/hbo-werk- en denkniveau.
 • Liefde voor de culturele sector.
 • Minimaal drie jaar relevante werkervaring op het gebied van fondsenwerving.
 • Actuele kennis van fondsen en regelingen, kennis van werving bij het bedrijfsleven en private donateurs.
 • Een klantgerichte en representatieve houding.
 • Financieel en cijfermatig goed onderlegd.
 • Communicatief vaardig: zowel in woord als in geschrift (Nederlands en Engels).
 • Bedreven in pitchen en presenteren voor fondsen.
 • Enthousiast, organisatorisch sterk en stressbestendig.
 • Ervaring met projectmatig en teamgericht werken.

Dit bieden wij
Een bijzondere werkplek in een groeiend museum, met collega’s die vol toewijding werken bij Museum de Fundatie en in de culturele sector.

Een aanstelling voor een jaar met, bij gebleken geschiktheid, uitzicht op een aanstelling voor onbepaalde tijd. Salaris bedraagt, afhankelijk van opleiding en ervaring, minimaal € 3.368,- en maximaal € 4.406,- (schaal 10 van de Museum CAO) bij een volledige werkweek van 36 uur, exclusief 8% vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering.

Museum de Fundatie wil in brede zin een diverse organisatie zijn. Het maakt ons niet uit waar je in gelooft, hoe oud je bent, waar je vandaan komt of van wie je houdt. We zijn nieuwsgierig naar jouw talent. Het museum nodigt nadrukkelijk mensen met diverse achtergronden uit om te solliciteren.

Is je interesse gewekt?
Stuur dan je CV met motivatiebrief naar vacature@museumdefundatie.nl, ter attentie van Beatrice von Bormann, Directeur-Bestuurder. Voor eventuele vragen over de functie kun je contact met ons opnemen via bovenstaand e-mailadres. Je hebt tot en met 31 maart 2023 om te reageren.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.