Foam: Curator Publieke Programma’s

Foam in Amsterdam zoekt een Curator Publieke Programma’s voor 32 tot 40 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime, Parttime | Sluitingsdatum: 26-03-2023Foam is all about photography. We zijn een internationaal opererende organisatie op het gebied van de fotografie, gehuisvest in Amsterdam.

Foam wil een zo breed mogelijk publiek bereiken door het tonen van alle facetten van de fotografie middels het organiseren van tentoonstellingen, publicaties (waaronder Foam Magazine), onderzoek, publieke programma’s en educatieve projecten, zowel online als in het museum en op andere plekken in de wereld. Het scouten, presenteren en helpen ontwikkelen van opkomend talent heeft hierbij een belangrijke focus. Foam bevindt zich in het hart van de internationale fotografiegemeenschap en weet als geen ander wat er speelt, wat heeft geresulteerd in vele succesvolle, internationale projecten en samenwerkingen.

Wil jij bijdragen aan het ontwikkelen van het publieke programma van ons museum?
Ben jij energiek, creatief en kun je goed projectmatig werken?

Dan zoeken wij jou als

Curator Publieke Programma’s

32 tot 40 uur per week

Public Practice en Educatie
Je gaat werken in het Public Practice & Educatie team. Dit team bestaat uit acht personen en richt zich op het interpreteren en toegankelijk maken van de tentoonstellingen in Foam voor een zo breed mogelijk publiek. Foam heeft programma’s voor het gehele onderwijs, ontwikkelt een steeds wisselend inhoudelijk publieksprogramma, is actief in de stad als partner van nieuw cultureel centrum MAQAM en richt zich met een programma voor jongeren op het talent in de stad.

Wat ga je doen?
Binnen het museum is de Curator Publieke Programma’s (mede)verantwoordelijk voor het maken van boeiende en informatieve programma’s die bezoekers in contact brengen met de tentoonstellingen en projecten van het museum. Deze programma’s zijn ontworpen om bezoekers van alle leeftijden en achtergronden te inspireren en sluiten aan bij de missie en doelstellingen van het museum. Je dag bestaat uit een mix van creatief werk, strategische planning, praktische taken en samenwerking met collega’s van verschillende afdelingen:

 • Het ontwikkelen en uitvoeren van publieksprogramma’s zowel binnen als ook buiten de muren van het museum.
 • Coördineren met andere medewerkers van het museum, zoals curatoren, educatoren en de marketing afdeling om ervoor te zorgen dat de programmering aansluit bij de missie en doelstellingen van het museum.
 • Het opstellen en beheren van budgetten voor programmering en het ondersteunen van het proces van het werven van financiering en sponsoring ter ondersteuning van programmeringsactiviteiten.
 • Schrijven van teksten voor marketing en promotie van publieke programmering.
 • Samenwerken met gemeenschapsgroepen en partners om programma’s te ontwikkelen die voldoen aan de behoeften en interesses van een divers publiek.
 • Evaluaties uitvoeren van publieke programma’s en feedback gebruiken om toekomstige programma’s te verbeteren.
 • Samenwerken met andere museummedewerkers zoals de Curator Digital Programmes om interpretatief materiaal en educatieve middelen te ontwikkelen met betrekking tot de tentoonstellingen en collecties van het museum.

Ben je benieuwd hoe een dag als Curator Public Programs er uit ziet? Kijk dan op onze website.

De ideale kandidaat

 • Je hebt minimaal drie jaar aantoonbare ervaring in het maken van publieksprogramma’s, bij voorkeur in een vergelijkbare functie binnen een museale context.
 • Ervaring in samenwerken met beeldend kunstenaars.
 • Brengt creativiteit en positieve energie in het team.
 • Kan goed projectmatig werken.
 • Heeft ervaring in het omzetten van concepten naar praktische toepassingen.
 • Heeft ervaring in kwaliteitsbewaking, met begroten en budgetbeheersing.
 • Weet van aanpakken, is assertief en zelfstandig.
 • Heeft interesse in fotografie en is op de hoogte van wat er speelt in Amsterdam op het gebied van kunst en cultuur.
 • Is flexibel, programma’s vinden ook plaats in de weekenden en avonduren.
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden en beheersing van de Nederlandse en Engelse taal.

Wat bieden wij?

 • Wij bieden een dynamische functie in een betrokken en gepassioneerd team.
 • Je krijgt veel vrijheid en verantwoordelijkheid om projecten zelfstandig uit te voeren.
 • Wanneer het werk dat toelaat, kun je ook deels thuiswerken.
 • De vacature is voor 32 tot 40 uur per week, met arbeidsvoorwaarden en beloning in lijn met vergelijkbare organisaties op dit gebied (€ 2.800,- tot € 3.400,-).
 • De arbeidsovereenkomst is in eerste instantie voor 12 maanden, met uitzicht op verlenging.

Geïnteresseerd?
Je kunt je motivatiebrief en CV uploaden tot en met 26 maart 2023. Mocht je vragen hebben dan mag je deze sturen naar Monique Heijtel, HR Adviseur, via hr@foam.org. De eerste gesprekken vinden plaats vanaf 28 maart 2023. Bij voorkeur start je zo snel mogelijk, in verband met het vertrek van een collega zodat er nog tijd is voor een goede overdracht.

Foam streeft ernaar in haar personeelsbestand een afspiegeling van de inwoners van Amsterdam te zijn. Ook in onze organisatie gaan we uit van de kracht van het verschil. Bij gelijke geschiktheid qua talenten en competenties gaat de voorkeur daarom uit naar een kandidaat die de diversiteit binnen de organisatie versterkt.

Foam wordt ondersteund door de VriendenLoterij, Foam Members, De Brauw Blackstone Westbroek, de VandenEnde Foundation en de Gemeente Amsterdam.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van de vacatures bij Foam wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.