De Correspondent: Information Designer

De Correspondent in Amsterdam zoekt een Information Designer voor 40 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime | Sluitingsdatum: 02-04-2023De Correspondent is een door ruim 65.000 leden gefinancierd journalistiek platform, opgericht in 2013, dat naast online artikelen ook boeken uitbrengt en podcasts maakt. De Correspondent wil maatschappelijke betrokkenheid vergroten door dieper inzicht te geven in hoe de wereld werkt. Wij willen hét journalistieke platform worden waarop onze correspondenten het Nederlandse publieke debat over de belangrijkste thema’s van deze tijd doen kantelen. Onze onafhankelijke journalistiek gaat voorbij de waan van de dag en typeert zich als diepgravend, verbindend en optimistisch.

Information Designer

40 uur per week

De Correspondent zoekt een information designer!
Bij De Correspondent zoeken we per direct een information designer ter uitbreiding van ons creatieve team. Heb jij ervaring met het verwerken en interpreteren van data en weet je hoe je inzichten uit een tekst of complexe data kunt omzetten in heldere visualisaties? En heb je daarbij ook oog voor de rol van goed ontwerp? Dan ben jij de information designer die wij zoeken.

Wat ga je doen?
Als information designer bij De Correspondent maak je infographics die bijdragen aan het toegankelijker en begrijpelijker maken van onze journalistiek. Je destilleert efficiënt de kern en het doel van een correspondentschap, project, serie, campagne en verhaal. Door middel van infographics draag je bij aan de doelen en de journalistieke missie van De Correspondent in het algemeen. Je zet jouw kritische blik in bij het beoordelen van infographicaanvragen en in je eigen ontwerpproces. Je deelt graag kennis over information design met collega’s en bent doorlopend bezig die kennis uit te breiden. Zo verbeter je de rol van information design binnen de journalistiek van De Correspondent.

Op dagelijkse basis werk je samen met eindredacteuren, beeldredacteuren, schrijvers, engagementredacteuren en developers. Als information designer ben je onderdeel van onze beeldredactie, die verder bestaat uit twee beeldredacteuren, een information designer en een lead beeldredacteur, die jouw leidinggevende is. De beeldredactie valt als geheel onder de hoofdredactie.

Wie ben jij?

 • Je hebt ervaring met het verzamelen, verwerken en interpreteren van data, en weet hoe je inzichten uit een tekst of complexe data kunt omzetten in heldere infographics. Je hebt ervaring met het maken van datagedreven verhalen, snapt de waarde van goed ontwerp daarbinnen en weet dat toe te passen in je werk. De huisstijl van De Correspondent maak je je zonder veel moeite eigen;
 • Je hebt minimaal 4 jaar werkervaring als ontwerper, waarvan minimaal 2 jaar als information designer;
 • Je hebt affiniteit en ervaring met illustratie;
 • Je hebt een brede journalistieke interesse en bent je bewust van de ethische afwegingen die je moet maken bij het maken van beeldende journalistiek;
 • Je bent thuis in Adobe-software als Photoshop en Illustrator. Je hebt ervaring met verschillende datavisualisatietools, zoals Flourish. Programmeerkennis die toepasbaar is binnen information design is een pre;
 • Je bent betrokken, eerlijk, constructief kritisch en nieuwsgierig. Ook omschrijven mensen jou als stressbestendig, creatief, energiek en empathisch;
 • Je kunt goed samenwerken, hebt goede communicatieve vaardigheden (zowel Nederlands als Engels) en bent proactief;
 • Je bent een kei in plannen en organiseren, en je kan aan meerdere projecten tegelijk werken. Je werkt gestructureerd en kan de werkduur van projecten juist inschatten. Je voelt je verantwoordelijk voor je werk en houdt je aan gemaakte afspraken;
 • Wellicht vanzelfsprekend, maar té belangrijk om niet te noemen: je hebt affiniteit met de missie en onderschrijft het manifest van De Correspondent en draagt dit ook uit.

Wat bieden we?

 • Een baan van 40 uur per week en een contract van 12 maanden met uitzicht op verlenging;
 • Een ambitieus en missiegedreven team. Je hebt bijna zestig collega’s die elke dag hard werken om onze journalistiek mogelijk te maken en met wie je kunt sparren;
 • Je krijgt onbeperkt toegang tot onze journalistiek op De Correspondent;
 • Je krijgt regelrecht toegang tot het leesvoer van onze eigen uitgeverij. Bij iedere nieuwe publicatie van een nieuw boek krijg je een exemplaar cadeau!
 • Een fijne redactie in hartje Amsterdam, met terras aan het water. Vijftien minuten wandelen vanaf Amsterdam Centraal;
 • Elke dag een verse en gezonde lunch;
 • Aandacht voor je werkplek. We bieden een MacBook, een tweede scherm en een in hoogte verstelbaar bureau;
 • De mogelijkheid om thuis te werken en een thuiswerkvergoeding voor de dagen die je vanuit huis werkt;
 • Aandacht voor persoonlijke groei;
 • Werken onder de cao voor het Uitgeverijbedrijf, met een salaris (inschaling schaal 5, € 3.000 – € 3.500,- bruto per maand o.b.v. 40 uur per week) en Persoonlijk Keuzebudget t.w.v. 12 procent van je bruto salaris;
 • Na een jaar ook een eigen ontwikkelbudget;
 • Een goede pensioenregeling;
 • Een volledige woon-werkvergoeding binnen Nederland voor alle dagen dat je op onze redactie werkt.

Solliciteren?
Kun je niet wachten om te beginnen? Reageer dan uiterlijk zondag 2 april. Schrijf een motivatiebrief waarin je in ieder geval antwoord geeft op de drie onderstaande vragen. Solliciteren doe je door hieronder op de knop ‘Solliciteer’ te klikken. Je uploadt hier ook je cv en portfolio.

 • Waarom wil je bij De Correspondent werken?
 • Wat is je meest relevante ervaring voor deze functie?
 • Waarom moeten we voor jou kiezen?

De Correspondent streeft ernaar een diverse en inclusieve organisatie te zijn. We vinden het belangrijk om iedereen gelijk te behandelen en dezelfde kansen te bieden. Wij moedigen daarom iedereen aan om te solliciteren, ook als je het idee hebt niet volledig te voldoen aan alle functie-eisen.

Als we je uitnodigen voor een eerste gesprek vragen we je om voorafgaand een proefopdracht te maken. Hier krijg je een vergoeding voor, omdat we snappen dat de tijd die je hierin stopt niet gratis is. Als we na dit eerste gesprek allemaal enthousiast zijn, volgt een tweede en laatste gesprek. Omdat deze functie ter uitbreiding is van ons team hopen we dat je vervolgens zo snel mogelijk kunt starten.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.