Bibliotheek Drachten: Leesconsulent

Bibliotheek Drachten in Drachten zoekt een Leesconsulent voor 24 uur per uur | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 26-03-2023Een plek vóór en dóór de gemeenschap: dat vinden we belangrijk bij Bibliotheek Drachten. Als educatieve en culturele organisatie bieden we allang niet meer alleen boeken aan, maar willen we verder reiken dan dat. Zo is het onze ambitie om iedereen zelfredzaam te laten zijn en te ondersteunen, maar ook talent en plezier een plek te bieden. Dit vind je terug in onze cursussen en spreekuren op het gebied van taal- en digivaardigheid, maar ook in de interessante activiteiten die we bieden. Op die manier kan jong en oud bij ons terecht en bieden we allerlei communities een plek. Zo werken we toe naar het worden van een community library.

Het domein Jeugd & Onderwijs is op zoek naar een leesconsulent voor 24 uur in de week per 1 mei.

Leesconsulent

24 uur per week

Domein
Het team van het domein Jeugd & Onderwijs bestaat uit zeven collega’s: vier andere leesconsulenten, een BoekStart-coach, de samensteller van de collectie en de domeinspecialist van het team. Binnen het domein wordt er samengewerkt met de consultatiebureaus, 28 peuterspeelzalen en kinderopvanglocaties, 25 scholen voor het primair onderwijs en 4 scholen voor het voortgezet onderwijs. Op de scholen wordt er gewerkt volgens de aanpak ‘de Bibliotheek op school’ (dBos).

Wie ben je?
Je bent een leesconsulent die zichzelf de vraag stelt: ‘Wat is er nodig om kinderen met plezier te laten lezen?’. Je bent een echte netwerker en kunt goed samenwerken. Je hebt affiniteit met de leeftijdsgroep 4 tot 12 jaar en bent in staat om kinderen, leerkrachten en ouders te inspireren. Ook heb je de communicatieve vaardigheden om een goede gesprekspartner te zijn en ben je flexibel inzetbaar. Je hebt de opleiding leesconsulent PO gevolgd of je bent bereid die te volgen.

Wat ga je doen?
Concreet betekent dit dat je:

  • De scholen adviseert en ondersteunt bij het uitvoeren van het leesbeleid;
  • Kinderen, leerkrachten en ouders kan inspireren en activeren;
  • Leesbevorderende activiteiten initieert en ondersteunt;
  • Verantwoordelijk bent voor de collectie op school en hierover adviseert.

Hoe ziet je dag eruit?
Om een idee te geven van hoe je dagen eruit kunnen zien, vertelt leesconsulent Marije hieronder over haar ervaringen.

‘’Een dag als leesconsulent is nooit hetzelfde! Maar om je een beeld te geven, neem ik je mee in hoe een dag voor mij eruit kan zien. ’s Ochtends start ik de dag met het inpakken van nieuwe boeken om te promoten in de klas. Met de boeken op zak ga ik naar de desbetreffende school toe. Altijd leuk voor de kids, want de ‘’biebjuf’’ komt langs! Ik bespreek met de leerkrachten hoe ze het beste deze boeken kunnen inzetten in de klas.

Vervolgens ga ik in gesprek met de leescoördinator op de school om te adviseren over het jaarplan. Zo behandelen we vragen als: welke activiteiten passen bij de visie en doelstellingen van de school? Hoe brengen we dit naar het team? En welke leerkrachten hebben extra ondersteuning nodig?

Dan is het alweer tijd voor de volgende school om daar een leesgesprek aan te gaan met een leerling die moeilijk tot lezen komt. Het geeft veel voldoening als die leerling dan daadwerkelijk een boek oppakt en leest. Ik licht nog wat boeken die nieuw zijn uit in de schoolbibliotheek en overleg met de biebmoeder of er nog zaken spelen bij het uitlenen van boeken. En natuurlijk is er op zo’n dag altijd ruimte voor vragen van een leerkracht of leerling, of een brainstormsessie op kantoor met collega’s. Kortom: het leven van een leesconsulent is nooit saai!’’

Wat bieden wij je?

  • Een functie voor een jaar met een vast dienstverband in het vooruitzicht;
  • Salaris op basis van schaal 7 (cao Openbare bibliotheken);
  • Een inspirerende baan waar je echt van betekenis kunt zijn;
  • Werken binnen een enthousiast team met korte lijntjes;
  • Mogelijkheden om je door te ontwikkelen.

Lijkt het je wat?
Stuur dan je cv en sollicitatiebrief vóór 27 maart naar Anneke de Jong, domeinspecialist Jeugd & Onderwijs (adejong@bibliotheekdrachten.nl). Dit mag zo creatief als je zelf wilt! Stel jezelf voor in een brief, een filmpje of in een andere leuke vorm. Heb je vragen over de functie, dan kun je Anneke mailen voor het maken van een belafspraak. In de week van 3 april zullen de gesprekken plaatsvinden. We streven naar een indiensttreding vanaf 1 mei 2023.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.