Museum Van Loon: Medewerker Pers- & Marketingcommunicatie

Museum Van Loon in Amsterdam zoekt een Medewerker Pers- & Marketingcommunicatie voor 24 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 19-02-2023Museum Van Loon is een van de meest in het oog springende en best bezochte historische huizen van Nederland, gelegen aan de Amsterdamse Keizersgracht. Het unieke ensemble van grachtenpand, interieur, collectie, tuin en koetshuis – door de Amsterdamse regentenfamilie Van Loon in de afgelopen eeuwen bijeengebracht – is in 1973 opengesteld voor publiek. Museum Van Loon trekt op jaarbasis zo’n 80.000 bezoekers.

Het museum wordt gerund door een dynamisch team, waarbij hard werken, collegialiteit en plezier maken hand in hand gaan. De monumentale museumgebouwen en de vaste collectie vormen het vertrekpunt van het museale werk; door het presenteren van meerstemmige verhalen rondom collectie, locatie en familiegeschiedenis wil Museum Van Loon een open huis zijn met een gastvrij karakter, waar een zo divers mogelijk publiek zich thuis kan voelen. De afgelopen jaren heeft het museum hierin grote stappen gezet met programmering zoals ‘Aan de Surinaamse grachten’ (2019), ‘Va Pensiero: de Eufraat en haar verhalen’ (2021) en ‘Tussen Gaasp & Gracht – verhalen uit twee stadsdelen’ (2022).

Museum Van Loon presenteert tijdelijke tentoonstellingen in de programmalijnen Erfgoed, Hedendaagse Kunst en Kunstgeschiedenis. Regelmatig worden tentoonstellingen op participatieve wijze ontwikkeld. Behalve tentoonstellingen programmeren en produceren wij vele publieksactiviteiten, waaronder grote evenementen zoals Opera in de Grachtentuin en Museumnacht. Met onze educatieve programma’s bereiken we steeds meer (basisschool-)leerlingen, mbo’ers, blinden & slechtzienden en andere doelgroepen. Via onze on- en offline marketing en perscommunicatie bereiken we een veelheid aan bezoekersgroepen uit binnen- en buitenland, die steeds jonger en diverser wordt.

In deze context en om de meerstemmige verbinding tussen publiek en programmering verder te verstevigen willen wij graag een nieuwe collega in ons midden verwelkomen op de positie van

Medewerker Pers- & Marketingcommunicatie

24 uur per week

De Medewerker Pers- & Marketingcommunicatie is verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van het pr- en marketingbeleid van de organisatie en van communicatieplannen toegespitst op de programmering. Deze ervaren pr-professional zet persstrategieën op ten behoeve van (internationale) free publicity en voert deze uit, waaronder perswoordvoering. On- en offline marketing, CRM, publieksonderzoek, dedicated nieuwsbrieven en het (doen) produceren van campagne-uitingen: het zijn elementen van de dagelijkse werkzaamheden van de Medewerker Pers- & Marketingcommunicatie. Dat geldt ook voor de contacten met touroperators, de reisindustrie en andere toeristische organisaties. Onze nieuwe collega beheert het bestaande netwerk aan (pers)contacten van het museum en bouwt dit uit. De resultaatgebieden zijn onder meer de positionering van het museum overall en bij de diverse doelgroepen, en een optimale kaartverkoop. De Medewerker Pers- & Marketingcommunicatie rapporteert aan de directeur.

Onze ideale kandidaat:

  • heeft meerdere jaren ervaring met het opstellen van pr- en marketingbeleid en
  • plannen in een culturele instelling, kan deze vertalen naar communicatie- en marketingplannen toegespitst op de programmering, en deze uitvoeren
  • is uitstekend in staat om inhoudelijke programmering te vertalen naar pr- en marketinguitingen, waaronder persberichten
  • heeft ervaring met persbenadering en -woordvoering, brengt een eigen netwerk aan (pers)contacten mee en beleeft plezier aan het verleggen van de ambities en resultaten op het vlak van fee publicity
  • is thuis in online en offline marketing, CRM, publieksonderzoek, nieuwsbrieven et cetera, liefst met ervaring binnen een culturele instelling
  • is een creatief schrijver (Nederlands en Engels), gezien de mate waarin inhoudelijke ideeën in communicatie-uitingen moeten worden gevat
  • heeft affiniteit met een meerstemmige omgang met kunst, erfgoed, verhalen, publiek en publieksparticipatie, en is in staat deze uit te dragen
  • is flexibel, hands-on, communicatief en stressbestendig, ook op onze dynamische werkplek waar je dicht bij onze bezoekers werkt
  • heeft minimaal hbo-niveau en/of aantoonbare werkervaring op dit niveau.

Arbeidsvoorwaarden
Salariëring vindt plaats tegen goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, langs de lijnen van het interne functiehuis van het museum. Meer informatie over de functie kan worden ingewonnen bij directeur-bestuurder Gijs Schunselaar (gijsschunselaar@museumvanloon.nl). Jouw korte motivatiebrief en cv kunnen tot en met zondag 19 februari worden gestuurd naar ditzelfde mailadres. De procedure zal plaatsvinden eind februari-maart.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.