Van Gogh Museum: Intermediair Workshopdocent / Rondleider op locatie

Het Van Gogh Museum in Amsterdam zoekt een Intermediair Workshopdocent / Rondleider op locatie voor 16 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 09-02-2023Het Van Gogh Museum inspireert een divers publiek met het leven en werk van Vincent van Gogh en zijn tijd. Al onze collega’s leveren met hun eigen expertise een bijdrage aan deze missie. Samen maken we mooie stappen en we staan open voor wat er gebeurt om ons heen. We lopen graag voorop en werken daarbij intensief samen met anderen. We richten ons zowel op onze directe omgeving als op de internationale wereld.

Het Team Begeleide programma’s is onderdeel van de afdeling Educatie en Interpretatie. Deze afdeling heeft de ambitie om de inhoud van collecties, onderzoek en tentoonstellingen van het museum toegankelijk te maken voor diverse doelgroepen, waaronder kinderen en jongeren, door hen te inspireren met doelgroepgerichte (onderwijs)programma’s die bijdragen aan verbinding. Binnen Begeleide programma’s verzorgen onze intermediairs de workshops, rondleidingen, lessen en al het andere begeleide aanbod in het museum en op locatie (outreach).

Voor deze afdeling zijn we op zoek naar een:

Intermediair Workshopdocent Rondleider op locatie

16 uur per week

Wat ga je doen?

 • Tijdens een rondleiding zorg je ervoor dat deelnemers door verhalen en interactie een persoonlijke verbinding aan kunnen gaan met de kunst en het leven van Vincent van Gogh, en de kunst van zijn tijd.
 • Dankzij je kennis van de doelgroep en de kunst ben je in staat maatwerk te bieden en sluit je gemakkelijk aan bij de behoefte en het niveau van de bezoeker.
 • Je haalt drempels weg die deelnemers eventueel kunnen ervaren.
 • Tijdens workshops sluit je aan op de belevingswereld van verschillende doelgroepen en leg je een verbinding met Van Gogh.
 • Aan de hand van interactieve opdrachten en gesprekstechnieken zorg je voor interactie tussen jezelf en de verschillende deelnemers.
 • Je reflecteert op de workshops en rondleidingen en doet suggesties voor verbeteringen.
 • Je voelt je verantwoordelijk voor de materialen waarmee, en de ruimtes waarin je werkt.

Welke programma’s bied je de doelgroep?

 • Educatieve scholenprogramma’s in het museum, voor klassen vanaf groep 3.
 • Van Gogh gaat naar school outreach, waarbij je basis- en VO-scholen in focuswijken bezoekt.
 • Rondleidingen in het museum voor volwassenen en specifieke programma’s voor ouderen.
 • Van Gogh Ontmoet outreach, waarbij je o.a. zorginstellingen bezoekt om workshops aan ouderen te verzorgen.
 • Workshops met continue wisselende thema’s voor alle doelgroepen.

Je werkplek
Als intermediair verzorg je rondleidingen en workshops in het museum maar ook minimaal één dag per week op een outreach locatie. Met een koffer vol materialen bezoek je op de fiets, met de auto of het openbaar vervoer scholen of ouderen binnen een straal van 60 km vanaf de ring Amsterdam.

Wie ben jij?
Wij zijn op zoek naar een collega met een vernieuwende blik. In gesprek met kinderen, jongeren en ouderen is geen dag hetzelfde en zeker niet tijdens het geven van onze workshops op outreach locaties.

Als intermediair ben je flexibel en nieuwsgierig. Jij hebt het vermogen om de bezoekers en deelnemers van workshops te inspireren en enthousiasmeren met nieuwe kennis en vaardigheden. Je kunt hen motiveren en verrassen, en kunt soepel omgaan met onverwachte vragen en weerstand. Voor de klas ben jij in staat helder te communiceren, te luisteren en in te spelen op de behoefte van de groep, zonder je doel uit het oog te verliezen

Wij zoeken iemand die zich in dit profiel herkent en daarnaast:

 • Over aantoonbare didactische ervaring beschikt binnen het onderwijs (PO en/of VO);
 • Ervaring heeft met kunst maken en anderen daarin begeleiden;
 • Liefde heeft voor kunst, cultuur en/of Vincent van Gogh;
 • Zich gemakkelijk kan uiten in de Nederlandse taal;
 • Bij voorkeur in het bezit is van een rijbewijs en auto;
 • Minimaal twee dagen per week beschikbaar is (waarvan één de woensdag);
 • Daarnaast kan je per maand minimaal één weekenddag en één avond werken.

Waar kom je terecht?
Bij het Van Gogh Museum kom je in een sociale en uitdagende werksfeer terecht waar je alle kansen kunt aangrijpen om het beste uit jezelf te halen. Hier maak je stappen in jouw carrière en draag je bij aan een cultureel merk.

De Museum CAO is van toepassing. Deze rol valt in schaal 8. Het fulltime salaris (36 uur) ligt tussen € 2.727,- en € 3.489,- bruto per maand op basis van opleiding en ervaring. Verder krijg je bij ons onder andere: 8% vakantiegeld, 3,4% eindejaarsuitkering, een museumkaart en een gezondheidsregeling (€ 150,-).

Stap je in?
Heb je deze vacature met enthousiasme gelezen en sluit je je graag aan bij ons team? Stap ook in!

Wij ontvangen graag uiterlijk 9 februari 2023 een CV met je motivatie of video (van maximaal 90 seconden) via de sollicitatiebutton in Digi HR. Mocht je nog meer willen weten, dan kun je terecht bij Laurien Kunst, Interim teamleider begeleide programma’s, op telefoon 06-10637161. De sollicitatiegesprekken vinden plaats op 14 februari 2023. Wij streven naar een startdatum tussen 1 maart en 1 april 2023.

Wij zijn een organisatie voor iedereen waar we de grootste variatie van mensen omarmen. Variëteit ligt volgens ons ten grondslag aan creativiteit, relevantie en innovatie. Elke dag weer werken we aan onze missie om een divers publiek te inspireren en mensen nieuwe betekenis en waarde aan hun leven te geven. Daarbij maakt het natuurlijk niet uit welke naam je draagt, waar je vandaan komt, hoe je er uitziet of waar je in gelooft. We zijn er dus ook voor jou en je bent van harte welkom te solliciteren!

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.