Valkhof Museum: Senior Public Program

Het Valkhof Museum in Nijmegen zoekt een Senior Public Program voor 32 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 09-02-2023Het Valkhof Museum bevindt zich middenin een uitdagend vernieuwingsproces. We presenteren onze collecties archeologie, oude en hedendaagse kunst straks in een volledig vernieuwd museumgebouw, als uitnodigende culturele hotspot van het Nijmeegse Valkhofkwartier. Daarbij actualiseren we de betekenis van onze collecties vanuit actuele en maatschappelijke invalshoeken, zoals migratie en identiteit. We willen als maatschappelijke instelling van betekenis zijn voor een groter deel van de samenleving, binnen en buiten de stad Nijmegen. Het is vanuit die urgentie dat we onze collecties in een totaal vernieuwd gebouw en door middel van nieuwe presentaties, verhalen en verbindingen toegankelijker maken, voor ons huidige publiek en voor het publiek van de toekomst.

Het Valkhof Museum beheert collecties op het gebied van prehistorie, romeinse archeologie en moderne/hedendaagse kunst in opdracht van Gemeente Nijmegen, Provincie Gelderland en het Rijk. Daarnaast voert het museum in opdracht van Provincie Gelderland de wettelijke taken voor provinciale bodemvondsten uit.

Voor het creëren van een creatief, uitdagend en vernieuwend programma voor nieuwe en bestaande publieksgroepen is het Valkhof Museum op zoek naar een

Senior Public Program

32 uur per week

Als senior public program maak je de kennis over de collecties, het onderzoek en de tentoonstellingen binnen en buiten het museum op een originele en opvallende, krachtige wijze doelgroepgericht toegankelijk. Dit doe je met een focus op actuele thema’s, met behulp van publieksparticipatie en een mix aan activiteiten die in lijn staan met onze missie en ambitie. Om vanaf 2025 in het gerenoveerde gebouw aan het Kelfkensbos een divers en breed publiek te ontvangen.

In aanloop hiernaar toe ontwikkel je het public program zowel in onze tijdelijke huisvesting aan het Keizer Karelplein als in de publieke ruimte van de stad. Zo weet je de nieuwe identiteit van het museum over te brengen op bestaande en nieuwe publieksgroepen.

Je bent onderdeel van de afdeling Presentatie en Publiek, met zes medewerkers, onder wie de senior educator, projectmanager en de medewerkers marketing en communicatie. De senior public program werkt ook direct samen met collega’s van de afdeling Collectie en Gebouw en techniek.

Publieksprogramma
De werkzaamheden bestaan hoofdzakelijk uit:

 • Het mede opstellen en invoeren van (meer)jaren strategisch public programbeleid en opstellen van concrete plannen voor activiteiten met begroting.
 • Het ontwikkelen en implementeren van aantrekkelijke, doelgroepgerichte public program activiteiten.
 • Het produceren van les- en leermateriaal; evenals interactief educatief tentoonstellingsmateriaal in samenwerking met geschikte leveranciers / partners.
 • Bijdragen aan het in de markt zetten van het public program, schrijven van doelgroepgerichte programmatekstjes voor de activiteitenfolders, alert zijn op maatschappelijk relevante context waarbinnen het aanbod plaatsvindt.
 • Aanwezig zijn bij de lancering van nieuwe public program en het begeleiden van de uitvoering ervan.
 • Participeren in projectgroepen als medewerker of als projectleider in (deel)projecten.
 • Mede organiseren van haalbaarheidsonderzoeken en toetsing van het museale aanbod op publieksgerichtheid (doelgroepenbereik, inclusiviteitsbereik).
 • Het samen met de senior educator werven, inwerken en (inhoudelijk) begeleiden van het gastteam onderwijs, museumdocenten, gastheer / -vrouw bij activiteiten en publieksbegeleiders bij activiteiten en tijdelijke tentoonstellingen.
 • Ontwikkelingen op het vakgebied volgen en deze kennis actief inzetten en uitdragen.
 • Actieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het museale netwerk.
 • Deelnemen aan regionale en landelijke netwerken ten behoeve van educatieve activiteiten en projecten.

Wie ben jij

 • Je hebt minimaal drie tot vijf jaar relevante vakinhoudelijke ervaring in de museale sector en met projectmatig werken.
 • Je bent in het bezit van een afgeronde HBO+ of master kunstgeschiedenis, kunstwetenschappen, cultuurwetenschappen, geschiedenis.
 • Je hebt een goed ontwikkeld organisatorisch vermogen en bent resultaatgericht.
 • Je bent creatief en hebt gevoel voor conceptueel denken.
 • Je kunt uitstekend effectief communiceren en hebt een goede schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid.
 • Je werkt zelfstandig, maar vindt het prettig deel uit te maken van een team.
 • Je beheerst de Nederlandse en Engelse taal zowel mondeling als schriftelijk.

Wil jij je bijdrage leveren als senior public program?
Het Valkhof Museum wil een inclusieve organisatie zijn, dus het maakt ons niet uit waar je geboren bent, waar je in gelooft en van wie je houdt. We zijn nieuwsgierig naar jouw talent en hoe jij het verschil maakt voor ons museum.

Goede arbeidsvoorwaarden vinden wij net zo belangrijk als een prettige werksfeer. Korte lijnen, respect voor elkaar en informele werkrelaties dragen hiertoe bij. Daarnaast wil het museum een plek voor artistieke ontwikkeling en creatieve uitdaging zijn voor medewerkers en bezoekers.

Flexibele werktijden, rolstoel toegankelijk, lift beschikbaar, hulphond toegestaan, thuiswerken mogelijk.

Voor de functie van senior public program biedt het Valkhof Museum onder andere de volgende arbeidsvoorwaarden:

 • Een bruto maandsalaris in schaal 9 van de museum cao tot een maximum van € 3.849,00 op basis van een 36-urige werkweek (afhankelijk van werkervaring).
 • Een aanstelling van één jaar met uitzicht op verlenging.
 • Mogelijkheid tot deelname aan in company trainingen en cursussen.
 • Een eindejaarsuitkering van 3,4% en een vakantietoeslag van 8%.
 • Altijd samen met maximaal vier introducees gratis naar het Valkhof Museum, wanneer je maar wilt.
 • Regelmatig leuke sociale, culturele en sportieve activiteiten.
 • Mogelijkheid tot deels thuiswerken.
 • De keuze tussen een reiskostenvergoeding (vanaf 10 km) van € 0,21 per kilometer tot 30 kilometer enkele reis of een reiskostenvergoeding op basis van OV tweede klas.
 • Deelname aan persoonlijk keuze budget.
 • Mogelijkheid tot het kopen van extra verlofuren.

Reageren?
Heb je vragen of twijfel je over je geschiktheid, dan kun je contact opnemen met Charlotte van Lingen, hoofd presentatie en publiek, via telefoonnummer 06-30094406.

Maak ons duidelijk waarom jij de geschikte kandidaat bent. In welke vorm je dat ook zou willen doen. Je sollicitatie kun je tot en met 9 februari 2023 richten aan het Valkhof Museum, t.a.v. Agnes van Nassau, HR manager, via e-mail vacatures@valkhofmuseum.nl.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.