Museum Van Loon: Manager Publiek, Participatie & Educatie

Museum Van Loon in Amsterdam zoekt een Manager Publiek, Participatie & Educatie voor 30 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 19-02-2023Museum Van Loon is een van de meest in het oog springende en best bezochte historische huizen van Nederland, gelegen aan de Amsterdamse Keizersgracht. Het unieke ensemble van grachtenpand, interieur, collectie, tuin en koetshuis – door de Amsterdamse regentenfamilie Van Loon in de afgelopen eeuwen bijeengebracht – is in 1973 opengesteld voor publiek. Museum Van Loon trekt op jaarbasis zo’n 80.000 bezoekers.

Het museum wordt gerund door een dynamisch team, waarbij hard werken, collegialiteit en plezier maken hand in hand gaan. De monumentale museumgebouwen en de vaste collectie vormen het vertrekpunt van het museale werk; door het presenteren van meerstemmige verhalen rondom collectie, locatie en familiegeschiedenis wil Museum Van Loon een open huis zijn met een gastvrij karakter, waar een zo divers mogelijk publiek zich thuis kan voelen. De afgelopen jaren heeft het museum hierin grote stappen gezet met programmering zoals ‘Aan de Surinaamse grachten’ (2019), ‘Va Pensiero: de Eufraat en haar verhalen’ (2021) en ‘Tussen Gaasp & Gracht – verhalen uit twee stadsdelen’ (2022).

Museum Van Loon presenteert tijdelijke tentoonstellingen in de programmalijnen Erfgoed, Hedendaagse Kunst en Kunstgeschiedenis. Regelmatig worden tentoonstellingen op participatieve wijze ontwikkeld. Behalve tentoonstellingen programmeren en produceren wij vele publieksactiviteiten, waaronder grote evenementen zoals Opera in de Grachtentuin en Museumnacht. Met onze educatieve programma’s bereiken we steeds meer (basisschool-)leerlingen, mbo’ers, blinden & slechtzienden en andere doelgroepen. Via onze on- en offline marketing en perscommunicatie bereiken we een veelheid aan bezoekersgroepen uit binnen- en buitenland, die steeds jonger en diverser wordt.

In deze context en om de meerstemmige verbinding tussen publiek en programmering verder te verstevigen willen wij graag een nieuwe collega in ons midden verwelkomen op de positie van

Manager Publiek, Participatie & Educatie

30 uur per week

Het betreft een nieuwe functie binnen Museum Van Loon, die voortkomt uit de wens om voor te sorteren op kwalitatieve en kwantitatieve groei. Daarnaast bevat de functie de lead op een aantal taken die momenteel nog onder de directie vallen.

De Manager Publiek, Participatie & Educatie beweegt zich in het hart van het museale domein waar publiek en inhoud elkaar raken. Onze nieuwe collega vertaalt inhoudelijke ideeën, al dan niet voorkomend uit partnerships, naar handvatten voor de collega’s van Educatie, Programmering & Events en Pers & Marketingcommunicatie. Omgekeerd is deze ‘go to-’persoon voor hen het eerste aanspreekpunt bij dagelijkse aangelegenheden. De Manager Publiek, Participatie & Educatie is daarbij tevens verantwoordelijk voor consistentie op de inhoud en tone of voice van de uitingen van het museum, en signaleert/agendeert relevante onderwerpen, ontwikkelingen en netwerken. Ook ondersteunt deze spin in het inhoudelijke web de taken van de directie door het schrijven van beleids- en tentoonstellingsplannen, en draagt de verantwoordelijkheid voor fonds- en subsidieaanvragen en -afrekeningen. Ook ondersteuning van de directie bij meetings, lezingen/presentaties en relatiebeheer behoort tot het takenpakket. De Manager Publiek, Participatie & Educatie rapporteert aan de directeur.

Onze ideale kandidaat:

  • kan op de inhoud sparringpartner en katalysator zijn voor de collega’s die zich bezighouden met het vertalen van (tentoonstellings-)inhoud naar programmering, of vanuit publieksparticipatie tot inhoud komen. Ervaring met de programmeringskant van een culturele instelling is hierbij een pre
  • brengt van nature een meerstemmige omgang met kunst, erfgoed, verhalen, publiek en publieksparticipatie met zich mee en draagt bij aan verdere verankering van de meerstemmige manier van werken binnen het museumteam
  • heeft in elk geval actieve ervaring op het gebied van fondsen- en subsidiewerving, al dan niet in de museale sector
  • heeft inhoudelijke kennis van, affiniteit met en/of een relevant netwerk in een of meerdere van de domeinen educatie, programmering en publieksparticipatie binnen een culturele instelling
  • is een goed schrijver (Nederlands en Engels), gezien de mate waarin inhoudelijke ideeën in (project)plannen moeten worden gevat
  • gedijt goed als vraagbaak en verbinder in een platte organisatie, op een positie die het functioneel aansturen van collega’s combineert met het ondersteunen van de directie
  • is flexibel, hands-on, communicatief en stressbestendig, ook op onze dynamische werkplek waar je dicht bij onze bezoekers werkt
  • heeft hbo-/wo-niveau en/of aantoonbare werkervaring op dit niveau.

Arbeidsvoorwaarden
Salariëring vindt plaats tegen goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, langs de lijnen van het interne functiehuis van het museum. Meer informatie over de functie kan worden ingewonnen bij directeur-bestuurder Gijs Schunselaar (gijsschunselaar@museumvanloon.nl). Jouw korte motivatiebrief en een cv kunnen tot en met zondag 19 februari worden gestuurd naar ditzelfde mailadres. De procedure zal plaatsvinden eind februari-maart.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.