Museum de Fundatie: Conservator

Museum de Fundatie in Zwolle zoekt een Conservator voor 36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime | Sluitingsdatum: 15-02-2023Museum de Fundatie is een van de belangrijkste musea in het Oosten van Nederland. Het toont bekende kunstenaars en vormgevers en signaleert nieuw talent. Het museum beweegt zich internationaal en is tegelijkertijd diep verankerd in Overijssel. Museum de Fundatie staat open voor iedereen en biedt een afwisselend programma, van oude tot en met hedendaagse kunst en vormgeving, in de eigen musea en ook op festivals en in openbare gebouwen. Trendsettend en vindingrijk heeft het museum zich de afgelopen jaren bij een breed publiek weten te positioneren.

Wisselende tentoonstellingen en collectie zijn op twee locaties te zien: Museum de Fundatie in Zwolle en Kasteel het Nijenhuis, met beeldentuin, in Heino/Wijhe.
Museum de Fundatie beheert twee kunstcollecties: de Fundatie Collectie (in het bezit van Stichting Hannema-de Stuers Fundatie) en de kunstcollectie van de provincie Overijssel. Beide collecties worden getoond in de gebouwen van Museum de Fundatie en op satellietlocaties, en zijn volledig in elkaar geïntegreerd.

Conservator

36 uur per week

Als conservator hedendaagse kunst draag je mede zorg voor werken van na 1980 uit beide bovengenoemde collecties, en ben je medeverantwoordelijk voor het beheer van, het wetenschappelijk onderzoek naar, publicaties over en de interpretatie van werken in beide collecties. Je speelt een belangrijke rol in de hedendaagse kunst programmering van het museum. Daarnaast ben je als conservator medeverantwoordelijk voor het onderzoek naar en voorstellen van nieuwe aanwinsten van hedendaagse kunst. Voor al deze taken werk je nauw samen met het team van het museum en leg je verantwoording af aan de directeur-bestuurder.

Voor Museum de Fundatie zijn diversiteit en inclusie belangrijke speerpunten. Als conservator lever je een inhoudelijke bijdrage aan het vergroten van de diversiteit en inclusie van zowel het tentoonstellings- als het collectiebeleid. Samen met de directeur werk je onder meer aan aanpassingen binnen de vaste en tijdelijke presentaties.

Dit ga je doen

 • Verrichten van wetenschappelijk onderzoek naar de Fundatie collectie en de Provinciale Collectie, uit te dragen in publicaties, lezingen en tentoonstellingen, met een sterke focus op diversiteit en inclusie.
 • Fysiek beheer van de collectie in overleg met het team collecties, bestaande uit een coördinator collecties en een medewerker collecties.
 • Bijhouden van de ontwikkelingen op de kunstmarkt en het doen van voorstellen van nieuwe verwervingen, waarbij je focus ligt op het aanbrengen van nieuwe accenten in de collecties.
 • Onderhouden van contacten met (inter)nationale kunstenaars, met speciale aandacht voor talent uit de regio.
 • Onderhouden van contacten met collega-musea, kunstenaarsinitiatieven, onderzoeksinstellingen en verzamelaars.
 • Ontwikkelen en (mede)realiseren van initiatieven en activiteiten voor de educatieve, (kunst)historische en/of maatschappelijke betekenis van de collecties, met een sterke focus op de publieke functie van het museum.
 • Inhoudelijk begeleiden van de werkzaamheden van toegewezen projectmedewerkers en eventuele conservatoren in opleiding en/of stagiaires.
 • Een actieve bijdrage leveren aan development/fondsenwerving rondom activiteiten van Museum de Fundatie.

Dit breng je mee

 • Een afgeronde academische kunsthistorische opleiding (minimaal MA).
 • Minimaal twee jaar ervaring als (assistent-)conservator.
 • Erkende deskundigheid op het vakgebied en de kunde om dit zowel intern als extern uit te dragen; kennis van hedendaagse kunst uit Afrikaanse landen en/of Oost-Europa is hierbij een pre.
 • Ervaring met het maken van tentoonstellingen en met het publiceren van catalogi of artikelen omtrent het vakgebied.
 • Ervaring met projectmatig en teamgericht werken is een pre.
 • Je weet creatieve visies te ontwikkelen en uit te werken.
 • Uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal, in zowel woord als geschrift.

Dit bieden wij

 • Een bijzondere werkplek in een groeiend museum, met collega’s die vol toewijding werken bij Museum de Fundatie en in de culturele sector.
 • Een aanstelling voor een jaar met, bij gebleken geschiktheid, uitzicht op een aanstelling voor onbepaalde tijd. Salaris bedraagt, afhankelijk van opleiding en ervaring, minimaal € 3.525,- en maximaal € 4.738- (schaal 11 van de Museum cao) bij een volledige werkweek van 36 uur, exclusief 8% vakantietoeslag en 6,4% eindejaarsuitkering. Museum de Fundatie volgt deels de Museum cao, maar kent ook een eigen arbeidsvoorwaardenregeling.

Museum de Fundatie wil in brede zin een diverse organisatie zijn. Het maakt ons niet uit waar je in gelooft, hoe oud je bent, waar je vandaan komt of van wie je houdt. We zijn nieuwsgierig naar jouw talent. Het museum nodigt nadrukkelijk mensen met diverse achtergronden uit om te solliciteren.

Is je interesse gewekt?
Stuur dan je cv met motivatiebrief naar vacature@museumdefundatie.nl, ter attentie van Beatrice von Bormann, Directeur-Bestuurder. Voor eventuele vragen over de functie kun je contact met ons opnemen via bovenstaand e-mailadres.

Je hebt tot en met 15 februari 2023 om te reageren.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.