Gemeente Rotterdam: Teamleider Bureau Stadsarchivaris

Gemeente Rotterdam in Rotterdam zoekt een Teamleider Bureau Stadsarchivaris voor 32 tot 36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime, Parttime | Sluitingsdatum: 14-02-2023Ben jij van het beste uit een nieuw team én het Stadsarchief naar boven halen?

Werken voor de gemeente Rotterdam is werken voor een stad die zichzelf steeds opnieuw uitvindt. Die bekend staat als innovatief en internationaal. Een stad ook met complexe vraagstukken en grote maatschappelijke opgaven. In deze voorhoede werk jij, voor en samen met meer dan 620.000 Rotterdammers. Bij zo’n stad hoort een eigentijdse overheid. Wij bieden je ruimte en kansen om Rotterdam en daarmee jezelf vooruit te blijven helpen. Met arbeidsvoorwaarden die dat mogelijk maken.

Het cluster Dienstverlening heeft een voortrekkersrol in de concernopgave de Rotterdammer of de Rotterdamse ondernemer centraal te stellen. Het cluster participeert in de grote transities waar het concern en de stad voor staat en legt verbindingen over organisatieonderdelen heen. Dit met als doel om blijvend passende dienstverlening te bieden, de invloed van Rotterdammers op hun directe omgeving te vergroten en de organisatie te laten samenwerken vanuit een integrale wijkgestuurde aanpak. In de gebieden vormt het cluster een aanspreekpunt voor bewoners, ondernemers en diverse organisaties en vormt zij waar nodig een schakel naar andere clusters. Dienstverlening voert de regie op de ontwikkeling en implementatie van meerdere dienstverleningskanalen. Het zorgt voor de frontoffice, voor alle vragen aan de gemeente Rotterdam.

Het cluster Dienstverlening staat ook voor betrouwbare, toegankelijke en gebruikersvriendelijke dienstverlening, informatievoorziening en belastingheffing aan burgers, bedrijven, bezoekers en collega’s. Met Rotterdam.nl, 14 010 en stadswinkels maken we het onze klanten zo makkelijk mogelijk om aan informatie of producten te komen en hun persoonlijke zaken te regelen. Of het nu gaat om het inzien van historische boeken in het archief, het innen van belastingen of snelle en makkelijke levering van burgerzakenproducten. Het cluster Dienstverlening is verantwoordelijk voor het organiseren van verkiezingen.

Teamleider Bureau Stadsarchivaris

32 tot 36 uur per week

Jouw functie
Ben jij een coachende leidinggevende die energie krijgt van het opbouwen en doorontwikkelen van een mooi nieuw team? En heb je daarbij oog voor profilering en fondsenwerving, zodat we nog meer van het Rotterdamse verleden veilig kunnen stellen voor de toekomst? Dan ben jij de teamleider die we zoeken voor het team Bureau Stadsarchivaris!

Team Bureau Stadsarchivaris is een nieuw team binnen het Stadsarchief Rotterdam. Dit betekent dat je als teamleider de eerste periode vooral werkt aan het ontwikkelen en versterken van jouw team. Als teamleider ben je ook verantwoordelijk voor de doorontwikkeling van het team. Je houdt je bezig met de grote lijnen van jullie werk en stimuleert samenwerking met andere teams binnen het Stadsarchief. Ook ondersteun je de individuele ontwikkeling van de teamleden en zet je je ervoor in hen zo lang mogelijk bij de afdeling te houden. Daarnaast ben je binnen het MT verantwoordelijk voor de portefeuilles HR en Financiën.

Je motiveert en ondersteunt je medewerkers om hun talenten optimaal te benutten en te versterken, je stelt prioriteiten en maakt resultaatafspraken. Je neemt je team mee in de verdere realisatie van de visie van het Stadsarchief. En natuurlijk heb je affiniteit met archiveren en met de geschiedenis van Rotterdam.

De teamleider valt onder de Stadsarchivaris, is MT-lid en geeft leiding aan ongeveer 17 specialisten en ondersteuners (inclusief onze trainees).

Daarbij:

 • Richt je je op de ontwikkeling, identiteit, positionering, focus, doel en doelstellingen van je team.
 • Stel jij op basis van het vastgestelde beleid jaarplannen voor je team op.
 • Hou je de kwaliteit en kwantiteit van de werkzaamheden in de gaten en stuur je zo nodig bij.
 • Rapporteer je aan de Stadsarchivaris over de realisatie van doelstellingen; dat doe je op basis van analyses van gegevens, binnen globale kaders.
 • Signaleer je voor het Stadsarchief relevante interne en externe ontwikkelingen.

De afdeling
Bureau Stadsarchivaris ondersteunt en adviseert de Stadsarchivaris. We houden toezicht op de informatiehuishouding, verzorgen de bedrijfsadministratie en fondsenwerking, en werken aan het publieksbereik van het Stadsarchief Rotterdam. Het afgelopen jaar werkten we bijvoorbeeld aan:

 • Inspectierapporten voor de gemeente Rotterdam en partners als DCMR en Metropoolregio.
 • Onderzoek naar informatiebeheer in combinatie met tijd en plaats onafhankelijk werken.
 • Begeleiden en bevorderen van wetenschappelijk onderzoek in bronmateriaal van het Stadsarchief.
 • Publicaties als het publieksboek Koloniaal Rotterdam, stad van vandaag en morgen en het Rotterdams Jaarboekje in samenwerking met stichting Roterodamum.
 • Tentoonstellingen, presentaties en festivals van stedelijke partners / organisaties.
 • Gemeente brede publieksprogramma’s, samen met andere instellingen.
 • Projecten als het verdiepende onderzoek naar de slachtoffers van het bombardement van 1940.
 • Straatnamen en gedenktekens, zoals het J.A. Deelderplein.
 • Educatieve activiteiten, zoals online lesmateriaal op geschiedenislokaal010 en rondleidingen en workshops voor leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs.
 • Het verbeteren van onze financiële processen.

Meer weten over het Stadsarchief? Bekijk dan onze bedrijfsfilm op YouTube.

Jouw profiel
We zoeken iemand die weet wat het betekent om leiding te geven, maar we vinden het vooral belangrijk dat je een echte ontwikkelgeest hebt. Je hebt bijvoorbeeld oog voor organisatieontwikkeling en je weet wat medewerkers nodig hebben om optimaal te kunnen presteren. Hoe organiseren we dingen slimmer of anders? Naast leiderschap gaat ook strategisch adviseren je makkelijk af.

 • Je geeft coachend leiding aan je team: je geeft vertrouwen en ruimte en zorgt dat je teamleden zich verder ontwikkelen als professionals.
 • Je hebt strategische kwaliteiten en bent een daadkrachtige adviseur. Je staat stevig in je schoenen en kunt goed omgaan met tegengestelde belangen.
 • Je weet om te gaan met het politieke krachtenveld van de stad, het stadsbestuur en de organisatie.
 • Je hebt affiniteit met de verschillende disciplines binnen jouw team en je staat altijd open voor vernieuwing.

Verder ben je iemand met:

 • HBO/WO werk- en denkniveau en een opleiding op het gebied van bedrijfskunde of management.
 • Ruime leidinggevende ervaring.
 • Aantoonbaar financieel inzicht, want je krijgt verschillende budgettaire verantwoordelijkheden binnen het Stadsarchief.
 • Kennis van Archivistiek is een pre.

Je hebt de volgende bijpassende eigenschappen:

 • Omgevingsbewust
 • Politieke sensitiviteit
 • Coachen
 • Communiceren
 • Innovatief vermogen

Je krijgt een arbeidsovereenkomst voor de duur van een jaar, die bij goed functioneren wordt omgezet naar een vaste arbeidsovereenkomst. Het geboden salaris, € 6.103,- (schaal 12), staat nog niet helemaal vast. Omdat het een nieuwe functie is, moet hij nog officieel worden ingeschaald.

Ons aanbod
Wij bieden je een zeer interessante functie in een gedreven team met bevlogen collega’s, die graag kennis met je delen, waar je terecht kunt met je vragen. Je werkplek is op een unieke plek in de stad aan de Hofdijk. Wij bieden je een salaris dat bij je past wie je bent en wat je gedaan hebt, van minimaal € 6.103,- (schaal 12) bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek. Dit salaris is indicatief, omdat deze nog officieel moet worden ingeschaald.

En verder goede arbeidsvoorwaarden, onder andere:

 • Een ABP-keuzepensioen.
 • Reiskostenvergoeding, waarbij we reizen per openbaar vervoer stimuleren.
 • Uitstekende verlofregelingen.
 • Een aantrekkelijk opleidingsprogramma.
 • Een individueel keuzebudget (IKB) van 17,05%. Aan jou de keuze wat je met dit budget doet. Een nieuwe fiets, verlofdagen kopen, het kan allemaal.

Heb je interesse?
Je kunt je inhoudelijke vragen stellen en je sollicitatie richten aan Marcella Vantoll, Interim Manager, te bereiken via telefoon 06-10741105. Heb je vragen die betrekking hebben op de sollicitatieprocedure, dan kun je contact opnemen met Gonda Engel, recruiter, telefoon 06-126 498 00.

De wervingstermijn is tot en met 14 februari 2023.

Belangstellenden die na de reactietermijn reageren, zullen niet meer in de selectieprocedure worden meegenomen.

Waar ben jij van?
Ben jij van het bouwen aan een nieuw team?
Make it happen! En solliciteer via de button!

Een assessment maakt deel uit van het selectieproces.

Tot slot kunnen er voorafgaand aan een arbeidsvoorwaardengesprek referenties worden ingewonnen.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.