Bibliotheek Rotterdam: Medewerker Basisvaardigheden

Bibliotheek Rotterdam in Rotterdam zoekt een Medewerker Basisvaardigheden voor 24 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 08-02-2023Bibliotheek Rotterdam is met bijna 2,7 miljoen bezoeken de drukstbezochte culturele instelling van Rotterdam. De bibliotheek vind je in de stad, in de buurt, op school en online. Onze missie? Bibliotheek Rotterdam helpt Rotterdammers om bewust, kritisch en actief deel te nemen aan de samenleving. Dit doen we door toegang te geven tot betrouwbare kennis en informatie en door activiteiten te organiseren op het gebied van taal, cultuur en maatschappij. We bieden dit zowel fysiek als digitaal aan, op een laagdrempelige wijze en bij voorkeur in de nabije omgeving van Rotterdammers. De bibliotheek is voor iedereen een uitnodigende ontmoetingsplek, waar mensen graag vertoeven, plezier hebben en waar vaardigheden aangereikt worden die ze nodig hebben om mee te kunnen doen in de samenleving.

Veel Rotterdammers hebben niet voldoende digitale vaardigheden om mee te komen in de maatschappij. Het project Digitale Inclusie zet zich in om zoveel mogelijk Rotterdammers te ondersteunen bij hun digitale vaardigheden. De Bibliotheek biedt daarbij hulp vanuit het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) en vergroot de digitale vaardigheden met vele activiteiten. Daarnaast werkt de bibliotheek met bijna vijftig Rotterdamse organisaties samen om zoveel mogelijk mensen te bereiken en te ondersteunen op het gebied van digitale inclusie.

Wij zoeken voor het project Digitale Inclusie binnen de missielijn Ontwikkelhuis Basisvaardigheden per direct een:

Medewerker Basisvaardigheden

24 uur per week

Waar ga je werken?
Je werkt voor het project Digitale Inclusie binnen de missielijn Ontwikkelhuis Basisvaardigheden. Je focus ligt op de activiteit ‘Begeleid oefenen’. In de bibliotheek is ruimte voor bezoekers om gratis te oefenen met online taal-, digitale en rekenprogramma’s. Momenteel bieden we vier uur per week ruimte om te oefenen en dit willen we uitbreiden naar twee volledige werkdagen. Jij gaat er zorg voor dragen dat deze uitbreiding er komt, zodat we meer volwassenen kunnen ondersteunen met hun basisvaardigheden.

Wat ga je doen?

 • Je draagt bij aan de planning en organisatie van het begeleid oefenen in de Centrale Bibliotheek;
 • Je draagt zorg voor de intake van de deelnemers en monitort de voortgang;
 • Tijdens de activiteit word je ondersteund door kennisvrijwilligers. Jij begeleidt deze vrijwilligers, hiervoor volg je regelmatig trainingen of woon je overleggen bij;
 • Je zorgt ervoor dat je op de hoogte bent van alle on- en offline methodieken op het gebied van taal, digitale vaardigheden en rekenen;
 • Je onderzoekt de mogelijkheden om het begeleid oefenen naar andere bibliotheekvestigingen uit te rollen;
 • Naast het begeleid oefenen ben je ook inzetbaar bij andere activiteiten op het gebied van digitale vaardigheden;
 • Je denkt mee over verbetering van het aanbod en de ontwikkeling van nieuw aanbod op basis van feedback van de deelnemers en vrijwilligers;
 • Je vertegenwoordigt vanuit je functie de missielijn Ontwikkelhuis Basisvaardigheden in je regioteam, je informeert collega’s over waar jullie mee bezig zijn en je ziet kansen voor de bibliotheek en de missielijn.

Wat vragen we van jou?

 • Je hebt (werk)ervaring en affiniteit met het onderwerp en met de Rotterdammers die gebruikmaken van ons basisvaardighedenaanbod;
 • Je hebt affiniteit met volwasseneducatie en bij voorkeur een didactische achtergrond;
 • Je bent digitaal vaardig, hebt kennis van het digitale aanbod van de bibliotheek of kunt dit je snel eigen maken;
 • Je hebt bij voorkeur ervaring met het voeren van intakegesprekken en kunt goed advies geven over lesmethoden en -materialen die aansluiten bij de hulpvraag van de deelnemer;
 • Je bent ondernemend ingesteld en vindt het leuk om samen te werken met collega’s en partners. Je krijgt hier energie van!
 • Je hebt ervaring met het aansturen, enthousiasmeren en begeleiden van vrijwilligers;
 • Je bent bij voorkeur bekend met het Rotterdamse basisvaardighedennetwerk;
 • Je kunt helder communiceren en je beheerst de Nederlandse taal uitstekend, daarnaast beheers je de Engelse taal;
 • Je hebt aantoonbaar een MBO4 werk- en denkniveau. Je bent bereid je verder als bibliotheekmedewerker in de missielijn te ontwikkelen door het volgen van trainingen en opleidingen. Uiteraard maken we hier tijd voor;
 • Je kunt goed overweg met Office365.

Wat bieden wij?
Deze functie is ingeschaald in schaal 6 CAO Openbare Bibliotheken met een minimum maandsalaris van € 2.150,- en een maximum maandsalaris van € 2.930,- op fulltime basis. Bij ons is een werkweek 36 uur per week! Uiteraard word je ingeschaald op basis van jouw kennis en ervaring.

De tijdelijke aanstelling is tot en met 31 december 2023 met kans op verlenging.

Je ontvangt vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 3,25%.

Je neemt deel aan het pensioenfonds POB, waarbij wij als werkgever 2/3e van de premie betalen (pob.eu).

Afhankelijk van de functie kun je flexibel werken en je eigen tijd indelen.

Wij bieden een mooie selectie van secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een fietsenplan, gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof en een gratis lidmaatschap bij de bibliotheek.

Wij vinden het erg belangrijk om te investeren in jouw persoonlijke ontwikkeling en groei. Wij gaan graag met je in gesprek over je ambitie en je hebt altijd toegang tot de e-learning omgeving van GoodHabitz met meer dan 250 trainingen.

Je werkt bij Bibliotheek Rotterdam, van, voor en met iedere Rotterdammer.

Enthousiast?
Is je interesse gewekt en ben je enthousiast geworden? Wij kijken er naar uit om jou te leren kennen! Je kunt je motivatiebrief en C.V. sturen voor 8 februari 2023 naar: sollicitatie@bibliotheek.rotterdam.nl.

Deze vacature staat intern en extern open. Bij gelijke geschiktheid hebben interne kandidaten voorrang.

Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met Myrthe Rensen via m.rensen@bibliotheek.rotterdam.nl.

Wij ontvangen voldoende reacties op onze vacatures, acquisitie op deze vacature is dan ook niet nodig.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.