Muziekgebouw Eindhoven: Lid Raad van Commissarissen

Muziekgebouw Eindhoven in Eindhoven zoekt een Lid Raad van Commissarissen (met portefeuille Kunst en Cultuur) voor 10 vergaderingen per jaar | Vacature voor een Onbezoldigde functie | Sluitingsdatum: geenMuziekgebouw Eindhoven (MGE) is een eigentijdse concertzaal met internationale allure. Een akoestische toplocatie die een grote aantrekkingskracht uitoefent op wereldbefaamde orkesten, solisten, bands en artiesten. Jaarlijks vinden ruim 160.000 muziekliefhebbers hun weg naar dit bijzondere instituut in het hart van Eindhoven. Het Muziekgebouw Eindhoven heeft niet alleen een brede, zeer gevarieerde basisprogrammering, maar ook:

 • eigen en eigenzinnige producties (o.a. serie Scherpdenkers, ligconcerten Lay Down & Listen, composer in residence, jazz & beyond-festival So What’s Next?) en singer-songwriterfestival Naked Song;
 • jong, muzikaal toptalent (o.a. serie Grand Prix en masterclasses);
 • internationale topconcerten op het gebied van klassiek, world en jazz;
 • vernieuwende verbindingen in de stad (o.a. samenwerking met DomusDela, de Effenaar, Van Abbemuseum, Fifth en Piet Hein Eek);
 • laagdrempelige events in de Stadsfoyer en restaurant Meneer Frits: kinderconcerten waaronder de maandelijkse pannenkoekconcerten, wekelijkse jazz-events onder de noemer ‘Blue Note Club Sessions’ en intieme rootsconcerten bij ‘De Maandag van Van Meurs’.

Partners
Het MGE kent veel partners. De grootste is de gemeente Eindhoven als aandeelhouder en subsidiënt. Daarnaast de leden van het International Music Master Program (circa 35 vooraanstaande bedrijven, kennisinstellingen en overheden in Zuidoost Nederland) ter ondersteuning van de top programmering en het MFonds ter ondersteuning van jong talent, educatieve programma’s en voor nieuw publiek. Het MGE maakt deel uit van en is een belangrijke speler binnen het culturele ecosysteem van de stad en de regio Eindhoven. Er wordt intensief samengewerkt met philharmonie zuidnederland en andere culturele instellingen en stichtingen in de stad.

Strategische visie
Met de ambitieuze ontwikkelplan “Verbinden en Verbreden 2022-2024” zet het MGE vol in op de ontwikkeling van hét muziekpodium van, voor en door de regio. Daar waar ontspanning, ontmoeting en verbinding centraal staat. In deze visie is een inhoudelijk sterke en aansprekende programmering een van de belangrijkste speerpunten. Dit om de aantrekkelijkheid van het MGE te verhogen, voor een brede groep bezoekers, én gericht op een vernieuwend en groeiend publiek. De grote beweging, de ontwikkeling van ‘instituut’ naar ‘personality’ is reeds ingezet. Vanuit dit nieuwe perspectief zijn al meerdere activiteiten ontwikkeld in samenwerking met publiek en partners.

Het MGE telt circa 55 medewerkers in vaste dienst en 140 flexkrachten in de horeca (restaurant Meneer Frits en in het MGE). Het MGE is 7 dagen per week geopend, ongeveer 15 uur per dag. Zie ook: muziekgebouweindhoven.nl.

WAAR-maker van ambities.

Lid Raad van Toezicht

met portefeuille Kunst en Cultuur

10 vergaderingen per jaar

Raad van commissarissen
De Raad van Commissarissen van het Muziekgebouw Eindhoven werkt volgens de acht principes van de Governance Code Cultuur en heeft vier rollen:

 • Toezichthouder
 • Werkgever
 • Sparringpartner
 • Ambassadeur van de organisatie

Kernwaarden
De kernwaarden van de Raad van Commissarissen zijn:

 • Vertrouwen: de relatie tussen de directeur-bestuurders en de Raad van Commissarissen is gestoeld op vertrouwen en openheid. Vertrouwen betekent echter niet dat de Raad van Commissarissen niet kritisch kan zijn.
 • Missie-gedreven: het toezicht is gebaseerd op de gedeelde visie en missie van de Raad van Commissarissen en de directeur-bestuurders op de maatschappelijke en artistieke doelstelling van de organisatie. Hierbij worden alle belangen zorgvuldig afgewogen.
 • Gelijkwaardigheid: de directeur-bestuurders en de Raad van Commissarissen zijn gelijkwaardig en vullen elkaar aan vanuit hun eigen rol, expertise en competenties.
 • Generositeit: toezichthouders geven altijd meer dan wat er van hen verwacht wordt. Zij zijn gul en loyaal aan de organisatie.

Werkwijze
De Raad van Commissarissen komt vier keer per jaar bijeen voor een reguliere vergadering. Daarnaast spreekt de Raad van Commissarissen regelmatig met stakeholders, werkt aan zijn ontwikkeling en verdiept zich in thema’s die van belang zijn voor het Muziekgebouw Eindhoven.

De Raad van Commissarissen opereert conform de statuten van de NV, versterkt de directeur-bestuurders vanuit zijn eigen rol en waakt ervoor om niet op de stoel van de directeur-bestuurder te gaan zitten. De Raad van Commissarissen hecht aan goede samenwerking waarin de leden vrij zijn zich uit te spreken, elkaar vertrouwen, afwijkende meningen en ideeën durven in te brengen. Ideeën worden besproken, terwijl gefocust wordt op resultaat. Er is binnen het team ruimte voor dialoog, oriëntatie op toekomst, reflectie en controle, en proces en organisatie.

Profiel
De Raad van Commissarissen bestaat uit vijf leden, inclusief de voorzitter, en is zodanig samengesteld dat alle leden ten opzichte van elkaar, de directeur-bestuurders en welk deelbelang dan ook, onafhankelijk en kritisch kunnen opereren. Alle commissarissen:

 • Hebben verschillende achtergronden en expertises, er wordt gestreefd naar evenwichtigheid en diversiteit. De Raad van Commissarissen is een goede mix van geslacht, gender en (bi-)culturele achtergrond.
 • Zijn onafhankelijk en hebben geen persoonlijk of tegenstrijdig belang.
 • Hebben affiniteit met cultuur en stedelijk, regionale en nationale betrekkingen.
 • Zijn in staat het algemeen en zakelijke beleid van de organisatie op hoofdlijnen te kunnen beoordelen.
 • Hebben voldoende tijd om hun taak uit te voeren.

De leden van de Raad van Commissarissen beschikken gezamenlijk over een relevant netwerk en specifieke deskundigheid en kennis die bijdraagt aan het geheel, op het gebied van:

 • Kunst en Cultuur.
 • Politiek en maatschappelijk.
 • Financiën en bedrijfsvoering.
 • Bedrijfsleven.
 • Bestuurlijk, internationale samenwerkingen en digitalisering.

Profiel lid kunst en cultuur
Het Muziekgebouw Eindhoven zoekt een vijfde commissaris met relevante ervaring met of als:

 • Musicus met een artistiek profiel in lijn met de programmering van het Muziekgebouw en de (vernieuwde) missie “Verbinden & Verbreden”.
 • Verbinder van professionals, die kansen (h)erkent in de culturele sector en het Muziekgebouw Eindhoven kan helpen om in contact te komen met andere culturele partners binnen en buiten Eindhoven.
 • Muziek industrie, culturele producties/projecten in het podiumkunsten en cultureel ondernemerschap op artistiek-inhoudelijk terrein.
 • Relevante netwerk in de muzieksector en/of de mediawereld.
 • Subsidies, fondsen en culturele samenwerkingen.

Het MGE staat open voor iedereen en wil de kracht van diversiteit gebruiken om tot betere resultaten te komen. Een inclusieve organisatie met het uitgangspunt: talent als basis en diversiteit als kracht.

Via onderstaande sollicitatiebutton is er mogelijkheid te reageren op de site van beljonwesterterp.nl.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.