Wereldmuseum: Brandmanager

Het Wereldmuseum in Rotterdam zoekt een Brandmanager voor 36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime | Sluitingsdatum: 11-12-2022Wereldwijd staan mensen voor dezelfde levensvragen. De antwoorden die zij daarop geven verschillen en zijn veelal cultureel bepaald. De objecten uit onze collectie zijn hier bij uitstek een getuigenis van. Zij laten zien hoe mensen in de hele wereld leven en samenleven, op een manier die zo verschillend en tegelijkertijd ook zo hetzelfde is. Door samen met onze diverse stakeholders en ons even diverse publiek onze collecties te onderzoeken en te duiden en de betekenis ervan te delen, vergroten we het besef van deze onderlinge verbondenheid. Zo begrijpen wij de wereld om ons heen beter en verbreden we onze blik erop. En dragen we bij aan wereldburgerschap: dat is onze missie.

Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW) is in 2014 ontstaan na een fusie van het Tropenmuseum in Amsterdam, het Afrika Museum in Berg en Dal en Museum Volkenkunde in Leiden. Sinds mei 2017 is er ook een intensief samenwerkingsverband met het Wereldmuseum in Rotterdam (WMR). NMVW en WMR hebben eenzelfde directie en managementteam en ook andere werkzaamheden worden centraal voor alle musea uitgevoerd. De gezamenlijke collecties omvatten zo’n 500.000 objecten en 700.000 fotografieën en de musea hebben gezamenlijk circa 235 medewerkers in loondienst. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een flexibele schil en coachen wij graag stagiairs, research associates en vrijwilligers. Samen ontvangen de vier musea jaarlijks zo’n 425.000 bezoekers.

Publiek & Partners zoekt voor het Wereldmuseum een

Brandmanager

36 uur per week

Wie zijn wij?
De sector Publiek & Partners bestaat uit 18 medewerkers verspreid over vier locaties. Je werkt vanuit het Wereldmuseum in Rotterdam. De sector Publiek & Partners kent een open en collegiale sfeer, werkt met eigen budgetten en is verantwoordelijk voor alle marketing en communicatie van de vier musea. Succes wordt met name afgemeten aan merkbekendheid, PR waarde, bezoekaantallen en publiekswaardering. Je rapporteert direct aan het Hoofd Publiek & Partners.

Wat ga je doen?
Je bent een allround marketeer met aantoonbare ervaring. Je bent verantwoordelijk voor het merk Wereldmuseum Rotterdam en ziet er op toe dat alle uitingen voldoen aan de merkstrategie. Daarbij werk je nauw samen met collega’s van het online team en corporate communicatie & pers. Je houdt ervan de markt te analyseren en ontwikkelt een actief beleid gericht op het verhogen van de zichtbaarheid en het bereiken van verschillende publieken. Je hebt interesse in wereldculturen, begrijpt het belang van dekolonisatie en het maken van inclusieve campagnes. Je hebt ervaring met het ontwikkelen, coördineren en begeleiden van marketing- en communicatie-activiteiten ten behoeve van projecten, evenementen en (tijdelijke) tentoonstellingen. In een projectstructuur werken is voor jou vanzelfsprekend. Je richt je rol in met een integere, innovatieve blik. Samen met de brandmanagers van de andere locaties draag je ook bij aan de ontwikkeling en implementatie van de marketing- en communicatiestrategie van de vier locaties en zorg je voor de nodige samenhang.

Wie ben jij?
Wij zoeken een ervaren, ambitieuze en enthousiaste professional. Je bent zelfstandig, resultaatgericht, creatief, stressbestendig en ondernemend. Je voelt een grote verbondenheid met onze missie en begrijpt de rol van etnografische musea in deze tijd. Je hebt ook:

 • Minimaal vier jaar relevante ervaring in een vergelijkbare functie en kent de omgeving waarin je werkt. Ervaring in de museale sector is een pre;
 • Ervaring met het aansturen van externe bureaus en met het opstellen en beheren van budgetten;
 • Ruime ervaring in het ontwikkelen en uitvoeren van promotionele (online) campagnes;
 • Zicht op grote lijnen en weet deze goed te vertalen naar concrete acties;
 • Een flexibele en teamgerichte instelling; je bent een sparringpartner voor je directe collega’s en buiten de sector Publiek en Partners;
 • Hbo-/ wo-werkniveau.

Wat bieden wij

 • Een arbeidsovereenkomst voor 36 per week voor de duur van 1 jaar met mogelijkheid tot verlenging. De functie wordt gewaardeerd in schaal 9 en het salaris bedraagt afhankelijk van ervaring tussen € 2.940,- en € 3.849,- bruto per maand bij een volledige werkweek van 36 uur, exclusief 8% vakantietoeslag en 3,4% eindejaarsuitkering. De arbeidsvoorwaarden volgens de Museum cao zijn van toepassing.
 • Ruime mogelijkheden voor persoonlijke en professionele ontwikkeling;
 • Mogelijkheid om deels vanuit huis te werken;
 • Reiskostentegemoetkoming, laptop en mobiele telefoon;
 • Leuke informele werksfeer met bijna 300 collega’s;
 • Inspirerende werkplekken: pal langs de Maas in het Wereldmuseum in Rotterdam, in het prachtige monumentale museumgebouw aan het Oosterpark in Amsterdam, op ons hoofdkantoor in Leiden op vijf minuten lopen van het Centraal Station en midden in de natuur in Berg en Dal.

Heeft bovenstaande nog niet al jouw vragen beantwoord?
Neem dan, voor inhoudelijke vragen, contact op met Merel Hoestlandt, Hoofd Publiek & Partners merel.hoestlandt@wereldculturen.nl.

Ben jij geïnteresseerd?
Stuur dan uiterlijk 11 december 2022 een motivatiebrief en je cv aan leonie.klepke@wereldculturen.nl. Kandidaten worden na een briefselectie uitgenodigd voor een eerste gespreksronde op woensdag 14 december 2022.

Het Nationaal Museum voor Wereldculturen is een inclusieve organisatie en staat open voor alle mensen in de samenleving. Vanuit ons personeelsbeleid willen wij bijdragen aan een arbeidsmarkt waarin iedereen gelijke kansen heeft en waarin geen ruimte is voor discriminatie. We verwelkomen een diversiteit aan achtergronden en kennis en selecteren onze medewerkers op basis van kwaliteiten.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.