Rijksmuseum: Hoofd Studie- en Leeszaal

Het Rijksmuseum in Amsterdam zoekt een Hoofd Studie- en Leeszaal voor 36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime | Sluitingsdatum: 15-01-2023Het Rijksmuseum is het museum van Nederland voor kunst en geschiedenis met een collectie van ruim 1 miljoen objecten van en over Nederland vanaf de Middeleeuwen tot en met de 20ste eeuw. Wij staan midden in de maatschappij via onze samenwerkingspartners en tentoonstellingen maar ook doordat wij vanuit meerdere perspectieven verzamelen en de collectie belichten. Wij streven naar diversiteit in onze teams om dit te realiseren.

De afdeling Research Services is met vijf subafdelingen verantwoordelijk voor de informatie en data van en over de collectie en de organisatie. Ze ondersteunt interdisciplinair en object-gebaseerd onderzoek door allerlei soorten collectie informatie & -data te verzamelen, te ontsluiten, te beheren en (digitaal) ter beschikking te stellen voor het publiek op een zo open mogelijke manier.

De afdeling Research Services van het Rijksmuseum zoekt een

Hoofd Studie- & Leeszaal (x/v/m)

36 uur per week

De subafdeling Studie- en Leeszaal is verantwoordelijk voor de publieke informatiedienstverlening van het Rijksmuseum. Dat gebeurt in één van de mooiste historische bibliotheekruimtes van Nederland, de Cuypersbibliotheek. Centraal staat de ondersteuning van het publiek bij hun wetenschappelijke onderzoek op basis van de rijke collecties van de Rijksmuseum Research Library, het Rijksprentenkabinet, het Rijksmuseum Archief en de open dataservices van het Rijksmuseum. De huidige uitdagingen zijn de transitie naar een hybride dienstverlening (digitaal én analoog), de stroomlijning van een gecentraliseerde informatiedienstverlening en de actualisering en documentatie van werkprocessen. Meer informatie over collecties en diensten.

Wat ga je doen
Als hoofd van de subafdeling geef je leiding aan een team van zeven medewerkers met soms bijkomende stagiaires en projectmedewerkers. Je initieert en/of coördineert de werkzaamheden en projecten van de subafdeling, aansluitend op het beleid van de hele afdeling. Daarbij maak je deel uit van de staf van de afdeling Research Services met de vier andere subhoofden, de conservator Bibliotheekcollecties, een afdelingsassistente en het hoofd van de afdeling. Daarnaast:

 • Ben je verantwoordelijk voor de publieksdienstverlening van de studie-, lees- en werkzaal.
 • Ben je verantwoordelijk voor de informatiedienstverlening in overleg en samenwerking met collega’s van andere (sub)afdelingen.
 • Ben je verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing van het team, inclusief roostering.
 • Maak je en stuur je op het jaarplan, begroting en budget van de subafdeling.
 • Werk je samen en stem je af met het Rijksprentenkabinet en andere relevante (sub)afdelingen binnen het Rijksmuseum.

Wij vragen
Als hoofd van de subafdeling heb je een academisch werk- en denkniveau zonder eigen onderzoekambities. Je kan goed communiceren en hebt luisteren en empathie hoog in het vaandel staan. Je houdt van leiding geven en innoveren, maar je kan ook coachen en medewerkers ondersteunen bij hun ontwikkeling. Je bent gericht op samenwerking en kan hoofd- en bijzaken van elkaar onderscheiden. Bij voorkeur heb je ervaring met het aansturen van medewerkers en het doorvoeren van veranderingsprocessen. Daarnaast:

 • Is het een pre als je relevante werkervaring hebt bij informatie- en/of publieksdiensten binnen een erfgoedinstelling, universiteitsbibliotheek of onderzoeksinstelling.
 • Heb je visie op en interesse in de ontwikkelingen van publieksdienstverlening bij wetenschappelijke bibliotheken, ook internationaal.
 • Beheers je goed het Nederlands en het Engels, zowel mondeling als schriftelijk.

Wij bieden
Als hoofd van de subafdeling werk je in een internationale omgeving in één van de belangrijkste museale kunstbibliotheken ter wereld. Je krijgt de kans om voor én achter de schermen van een groot, internationaal georiënteerd museum samen te werken met gedreven mensen die allemaal op hun eigen niveau behoren tot de top in het werk wat ze doen.

Daarnaast bieden we

 • Een bruto maandsalaris (schaal 12 van de Museum cao) met een minimum van € 3.876 en een maximum van € 5.398 op basis van 36 uur, 8% vakantietoelage en 3,4% eindejaarsuitkering.
 • Een goede werk- en privébalans. Deels werken vanuit huis is mogelijk in overleg, je krijgt een budget om je thuiswerkplek in te richten.
 • Een volledige reiskostenvergoeding vanaf 5 km (met een maximum van € 345). De kosten die je maakt als jij je fiets op het station in een bewaakte fietsenstalling zet worden vergoed.
 • Deelnemen aan verschillende Rijksevents en sportactiviteiten zoals de Rijksrun.
 • Na je proeftijd ontvang je een museumjaarkaart met onbeperkt toegang tot 450 musea in Nederland. In het Rijksmuseum ben je altijd welkom met 1 gratis introducé.
 • Betreffende een vaste formatieplaats.

Sollicitaties
Solliciteren kan uiterlijk tot en met zondag 15 januari 2023. De sollicitatiegesprekken gaan door in de eerste helft van februari 2023. Solliciteren doe je uitsluitend via het sollicitatieformulier op onze website.

Wij ontvangen graag afzonderlijk een cv én een motivatiebrief, beide in pdf. Structuur van de benaming van de documenten is VoornaamAchternaam_cv_2022 en VoornaamAchternaam_Brief_2022. Opgelet: Sollicitaties die op een andere manier binnenkomen, worden niet in behandeling genomen.

Voor inhoudelijke vragen over de functie kan je contact opnemen met Saskia Scheltjens, Hoofd Research Services op telefoon 020-6747 000 of via s.scheltjens@rijksmuseum.nl.

Voor vragen over de sollicitatieprocedure kan je contact opnemen met de afdeling Recruitement, tel. 020-674 7000 of via recruitement@rijksmuseum.nl.

Het Rijksmuseum is van en voor iedereen. Wij nodigen alle mensen die interesse hebben van harte uit om te reageren.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.