Nederlandse Filmacademie: Studieleider Sound Design

De Nederlandse Filmacademie in Amsterdam zoekt een Studieleider Sound Design voor 0,8 fte | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 14-12-2022De Nederlandse Filmacademie leidt studenten op tot filmmakers in de breedste zin van het woord: verhalenvertellers met een eigen specialisatie binnen het filmvak. De Filmacademie biedt één hbo- opleiding met negen afstudeerrichtingen op bachelorniveau en een tweejarige onderzoeksgerichte masteropleiding. De Filmacademie is onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) die verder bestaat uit het Conservatorium van Amsterdam, de Academie voor Theater en Dans, de Breitner Academie, de Reinwardt Academie en de Academie van Bouwkunst.

Wij willen een plek bieden aan alle verhalen, achtergronden en perspectieven die Nederland rijk is. Het is voor ons van groot belang dat al het potentiële talent zich uitgenodigd voelt om het vak van ‘filmisch verhalen vertellen’ te leren.

De studierichting Sound Design van de Filmacademie kent een sterke nadruk op de inhoudelijke aspecten van de filmische beeld-geluidvertelling en richt zich primair op Sound Design voor film. Dit vanuit de gedachte dat de kennis, ervaring en expertise die daarbij wordt opgedaan ook toepasbaar is bij andere audiovisuele uitingen, waaronder televisie (drama, series en documentaires), commercials, webseries, interactieve en immersieve media.

Binnen de opleiding Sound Design spelen geluidsopname, geluidsmontage en mixage een gelijkwaardige rol in het uiteindelijke geluidsontwerp. Studenten leren daarmee de uitwisselingsaspecten tussen deze disciplines doorgronden én gebruiken, in nauwe samenwerking met studenten van de master Composing for Film (Conservatorium van Amsterdam) en de andere studierichtingen van de Filmacademie: Regie Documentaire, Regie Fictie, Scenario, Productie, Production Design, Cinematography, Montage en Visual Effects & Immersive Media. De studiegids van Sound Design geeft helder in zicht in de visie en doelstellingen van de vakklas en van de opbouw van het curriculum.

Jaarlijks worden maximaal tien studenten Sound Design aangenomen. Gedurende vier jaar werken zij in nauwe samenwerking met collega-studenten aan hun persoonlijke ontwikkeling en de vormgeving van de toekomstige professie. Dit doen ze binnen een simulatie van de beoogde beroepspraktijk, waarbij ze worden begeleid door het docententeam van Sound Design. Daarbij staat de overtuiging centraal dat elke student een verhalenverteller is die vanuit de eigen discipline verantwoordelijkheid draagt voor de inhoudelijke vormgeving van de film en de artistieke communicatie met medemakers. Vakmanschap is belangrijk, maar altijd en alléén in functie van de inhoud en artistieke ontwikkeling.

Heb je veel affiniteit en ervaring met geluid in filmische vormgeving en kun je met die achtergrond een relevante bijdrage leveren aan de visievorming, het onderwijs en de ontwikkeling van de studierichting Sound Design van de Nederlandse Filmacademie?

Voor deze afstudeerrichting zijn we op zoek naar een

Studieleider Sound Design

0,8 fte

die bij voorkeur per 1 april 2023 ons team komt versterken.

Wat ga je doen?
Als studieleider Sound Design ben je samen met het team van docenten/coaches Sound Design en een ondersteuner van het onderwijsbureau verantwoordelijk voor het onderwijs in het vak Sound Design. Je zorgt voor het ontwerp, de inhoud en de uitvoering van het onderwijsprogramma binnen de gestelde kaders en voor alle studiejaren, met aandacht voor nieuwe ontwikkelingen, afstudeerprofielen e.d. Daarbij vertegenwoordig je binnen het curriculum de visie van Sound Design op vakmanschap, theorievorming, artistieke ontwikkeling en communicatie. Je stemt vorm, inhoud, samenhang, planning en/of uitvoering van (onderdelen van) de afstudeerrichting af. Je verzorgt zelf delen van het onderwijs en bent verantwoordelijk voor selectie, aanname en begeleiding van studenten. Je geeft leiding aan een bevlogen team van onderwijsgevende medewerkers met wie je voortgangs- en coachingsgesprekken voert. Daarnaast draag je budgetverantwoordelijkheid voor de begroting en investeringen van de studierichting. Als studieleider Sound Design vertegenwoordig je de afstudeerrichting zowel binnen de Filmacademie als daarbuiten, inclusief het samenwerkingsverband met EPAS (European Postgraduate in Arts in Sound) en de master Composing for Film van het Conservatorium van Amsterdam. Tot slot werk je nauw samen met de collega-studieleiders en het hoofd bachelor in het bacheloroverleg.

Wat neem je mee?

  • je hebt aantoonbare affiniteit met geluid in de filmische vormgeving en het vermogen om deze in te zetten ten behoeve van het onderwijs van de afstudeerrichting, en van de gezamenlijke oefeningen in het kader van het bacheloronderwijs. Ruime ervaring met Sound Design in de filmwereld en een actieve rol in het werkveld strekken tot aanbeveling;
  • je hebt een herkenbare en integrale visie op de rol van het geluidsontwerp binnen de filmische vormgeving;
  • je hebt een brede visie op kunst en cultuur en ziet het belang daarvan voor een inclusieve en diverse samenleving;
  • je hebt kennis van dramaturgie en storytelling in beeld en geluid en bent je bent in staat om die kennis toe te passen in de begeleiding van studenten;
  • je hebt een visie op de artistieke vorming van individuele studenten als filmmaker;
  • je hebt inzicht in het ontwerpen, onderhouden en verzorgen van een breed en volwaardig Sound-Designcurriculum;
  • je hebt de vaardigheid om de inhoudelijke en procesmatige ontwikkelingen in de (internationale) beroepspraktijk van filmproductie en postproductie te vertalen naar de onderwijspraktijk binnen de studierichting Sound Design;
  • je kan de belangen van verschillende partijen inschatten en adviserend en initiërend optreden binnen discussies over curricula, planningen, investeringen e.d.;
  • je hebt reflectieve, strategische en analytische vermogens en je bent besluitvaardig, transparant en gericht op verbinding, samenwerking en consensus.

Dit bieden wij
De Nederlandse Filmacademie biedt een prettige werkkring op een aantrekkelijk gelegen locatie in het centrum van Amsterdam. Indiensttreding en honorering vinden plaats volgens de cao-hbo. De functie is gewaardeerd in functieschaal 12 (maximaal € 6.064,86 bruto per maand bij een volledig dienstverband). De inschaling is mede afhankelijk van opleiding, ervaring en laatstgenoten salaris. Het betreft een vacature van 0,8 fte, maar een overtuigend gemotiveerde keuze voor een kleinere omvang is bespreekbaar. Het dienstverband is in eerste instantie voor een jaar, met uitzicht op verlenging. Het aanleveren van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is vereist bij indiensttreding.

En, past de functie bij je?
Dan kun je jouw sollicitatie met motivatie en cv tot en met woensdag 14 december 2022 per e-mail sturen naar Allard Koers, hoofd bachelor Nederlandse Filmacademie, via vacature-filmacademie@ahk.nl. Heb je vragen over de functie? Neem dan contact op met Allard via allard.koers@ahk.nl of 06-41388069.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.