Nationaal Museum van Wereldculturen: Tentoonstellingsmaker

Het Nationaal Museum van Wereldculturen in Leiden zoekt een Tentoonstellingsmaker voor 32 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 07-12-2022Wereldwijd staan mensen voor dezelfde levensvragen. De antwoorden die zij daarop geven verschillen en zijn veelal cultureel bepaald. De objecten uit onze collectie zijn hier bij uitstek een getuigenis van. Zij laten zien hoe mensen in de hele wereld leven en samenleven, op een manier die zo verschillend en tegelijkertijd ook zo hetzelfde is. Door samen met onze diverse stakeholders en ons even diverse publiek onze collecties te onderzoeken en te duiden en de betekenis ervan te delen, vergroten we het besef van deze onderlinge verbondenheid. Zo begrijpen wij de wereld om ons heen beter en verbreden we onze blik erop. En dragen we bij aan wereldburgerschap: dat is onze missie.

Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW) is in 2014 ontstaan ten gevolge van de fusie van het Tropenmuseum in Amsterdam, het Afrika Museum in Berg en Dal en Museum Volkenkunde in Leiden. Sinds mei 2017 is er tevens een intensief samenwerkingsverband met het Wereldmuseum in Rotterdam (WMR). NMVW en WMR hebben eenzelfde directie, management team en Raad van Toezicht en ook andere werkzaamheden en diensten worden centraal voor alle musea uitgevoerd. De gezamenlijke collecties omvatten zo’n 500.000 objecten en 700.000 fotografieën en de musea hebben gezamenlijk ca. 235 medewerkers in loondienst. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een flexibele schil en coachen wij graag stagiairs, research associates en vrijwilligers. De 4 musea tezamen ontvangen jaarlijks zo’n 425.000 bezoekers.

Voor het ontwikkelen van nieuwe tentoonstellingen zoeken wij een

Tentoonstellingsmaker

32 uur (0,89 fte)

Als tentoonstellingsmaker richt je je op de kunstzinnige en communicatieve vertaling van de inhoud in concept, vorm, verhaallijn, teksten, visitorsflow en bezoekersbeleving en -activatie. Een goede aansluiting op behoeften en kennisniveau van de doelgroep(en) is cruciaal. Je werkt in projectverband – aangestuurd door een projectmanager – integraal samen met diverse professionals (van onderzoek & collectie, programmering, realisatie, organisatie & diensten en publiek & partners). Tijdens de ontwikkeling is ook sprake van afstemming met klankbordgroep(en), makers en (inter)nationale relaties of partners. Het doel van de tentoonstelling is een museale beleving die bijdraagt aan meer begrip en betrokkenheid bij de maatschappelijke thema’s van onze tijd.

Wat ga je doen?

 • Je ontwikkelt multimediale tentoonstellingsconcepten en werkt deze in samenwerking met interne en externe collega’s uit;
 • Je ‘vertaalt’ kennis van specialisten naar een divers publiek. Samen met de conservator zorg je voor de objectselectie, bruiklenen en schrijf je de storyline;
 • Je ontwikkelt interactieve overdrachtsvormen, van audiovisuals, tot multimedia;
 • Je bent verantwoordelijk voor (het doen van) beeldresearch naar foto’s en films;
 • Je schrijft en/of redigeert begeleidende publieksgerichte teksten;
 • Je bent nauw betrokken bij het tentoonstellingsontwerp en de briefing voor externe ontwerpbureaus, ook bij de uitvoering/installatie ben je betrokken;
 • Je zorgt dat de kernwaarden integer, verbindend en innovatief geborgen zijn in elke tentoonstelling;
 • Je draagt bij aan het opstellen en evalueren van de tentoonstellingsstrategie en het meerjarige tentoonstellingsbeleid.

Wie zijn wij?
De tentoonstellingsmaker maakt onderdeel uit van de sector Programmering waar de strategie en ontwikkeling van tentoonstellingen, publieksprogramma’s en educatie wordt uitgewerkt.

De sector bestaat uit vier teams, waaronder het team van ca. acht tentoonstellingsmakers die voor onze vier musea werkzaam zijn. De tentoonstellingsmaker valt onder leiding van het hoofd Programmering.

Wie ben jij?
Jij bent een ervaren, autonome en creatieve maker, cultureel sensitief en met een publieksgerichte houding. Je begrijpt dat er verschillende perspectieven nodig zijn om een verhaal te vertellen en dat goede relaties met relevante partners daarvoor cruciaal zijn. Je hebt gevoel voor dramaturgische verhaallijnen, beleving en vormgeving (zowel grafisch als ruimtelijk) en ervaring met ontwikkeling en realisatie van diverse overdrachtsvormen en multimediale toepassingen. Je hebt oog voor innovatieve en artistiek interessante ontwerpen en je kunt goed samenwerken met ontwerpbureaus. Een inclusieve aanpak, d.w.z. uitnodigend en toegankelijk voor verschillende bezoekers is voor jou vanzelfsprekend. Je bent een geboren teamspeler; zowel principieel als oplossingsgericht, met oog voor de integriteit van de inhoud. Dankzij jouw kennis, expertise en creativiteit wordt inhoud op een inspirerende manier verbonden met vorm en participatie. Je houdt van innovatie; je hebt ook ideeën over aanbod buiten de muren van het museum.

Naast het beschreven profiel en affiniteit met onze missie gelden ook deze criteria:

 • Een afgeronde HBO/WO opleiding en academisch denk- en werkniveau;
 • Minimaal 5 jaar vakinhoudelijke ervaring in het maken van tentoonstellingen in een museale context, met aantoonbare resultaten en goede referenties;
 • Ervaring met (inter)culturele samenwerking en/of werken in een (inter)nationale setting;
 • Een divers en relevant netwerk;
 • Zelfstandig, flexibel, oplossings- en resultaatgericht;
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden en beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en schrift;
 • Woonachtig in (de omgeving van) Amsterdam of Leiden.

Wat bieden wij?

 • Een creatieve en betekenisvolle functie in een dynamisch museum dat internationaal samenwerkt en volop in ontwikkeling is;
 • Een unieke werkplek in een prachtig gebouw, met een informele werksfeer en enthousiaste collega’s verdeeld over vier musea;
 • Een arbeidsovereenkomst voor 32 uur per week voor de duur van een jaar, met de mogelijkheid van verlenging. De arbeidsvoorwaarden volgens de Museum cao zijn van toepassing. Afhankelijk van opleiding en ervaring bedraagt het salaris tussen € 3.208,- en € 4.738,- bruto per maand (schaal 10 of 11), bij een volledige werkweek van 36 uur, exclusief 8% vakantietoeslag en 3,4% eindejaarsuitkering.

Heeft bovenstaande nog niet al jouw vragen beantwoord?
Neem dan contact op voor inhoudelijke vragen met Mariëlle Pals, hoofd Programmering, via mail: marielle.pals@wereldculturen.nl of met Personeelszaken (personeelszaken@wereldculturen.nl).

Ben jij geïnteresseerd?
Stuur dan een korte motivatie en cv vóór 7 december 2022 via de link achter onderstaande sollicitatiebutton.

Het Nationaal Museum voor Wereldculturen is een inclusieve organisatie en staat open voor alle mensen in de samenleving. Vanuit ons personeelsbeleid willen wij bijdragen aan een arbeidsmarkt waarin iedereen gelijke kansen heeft en waarin geen ruimte is voor discriminatie. We verwelkomen een diversiteit aan achtergronden en kennis en selecteren onze medewerkers op basis van kwaliteiten. Het Nationaal Museum voor Wereldculturen is een inclusieve organisatie en staat open voor alle mensen in de samenleving. Vanuit ons personeelsbeleid willen wij bijdragen aan een arbeidsmarkt waarin iedereen gelijke kansen heeft en waarin geen ruimte is voor discriminatie. We verwelkomen een diversiteit aan achtergronden en kennis en selecteren onze medewerkers op basis van kwaliteiten.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.