Het Nationale Theater: Zakelijk Leider volwassenen producties

Het Nationale Theater in Den Haag zoekt een Zakelijk Leider volwassenen producties voor 32-38 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime, Parttime | Sluitingsdatum: 28-11-2022Het Nationale Theater is een landelijke theaterorganisatie met drie eigen theaters in Den Haag: de Koninklijke Schouwburg, Theater aan het Spui en Zaal 3. Wij zien het theater als dé plek om onze tijd te onderzoeken en de verhalen die wij tegenkomen te delen met ons publiek. Theater als bruisend huis van verbeelding en verbinding, een huis dat zich openstelt voor iedereen en ruimte geeft aan alle stemmen. We maken jaarlijks meerdere producties, voor jeugd (onder de vlag van HNTjong) en voor volwassenen, programmeren ruim achthonderd voorstellingen en ontvangen 450.000 bezoekers in Den Haag en in het land.

In onze producties werken we met ervaren regisseurs en acteurs uit ons ensemble, maar geven ook jonge acteurs en makers ruimte. We houden van vernieuwende manieren om theater te produceren en presenteren voor ons publiek. De afdeling Educatie & Interactie geeft jongeren en volwassenen het podium om zo een nieuwe kant van zichzelf te ontdekken. HNTonbeperkt zet alles op alles om een beperking, zichtbaar of onzichtbaar, geen beperking te laten zijn om naar het theater te komen. We zijn radicaal vriendelijk, vriendelijk radicaal, permanent nieuwsgierig, actief en betrokken.

Jaarlijks maakt Het Nationale Theater minimaal vijf producties voor volwassenen, die zich veelal kenmerken door lange voorbereidingsperiodes, complexe productieprocessen en grote teams. We werken met ons vaste acteursensemble, een eigen productieapparaat (inclusief ateliers), onze (freelance) huisregisseurs en een flexibele artistieke schil van ontwerpers en acteurs. We werken intensief samen met partners in het land, zowel in presentatie (partnertheaters) als in coproductie.

Het Nationale Theater zoekt een

Zakelijk Leider

voor de volwassenen producties 

32-38 uur per week

Wij zijn per direct op zoek naar een ondernemende en inspirerende zakelijk leider voor de producties voor volwassenen. Je wordt onderdeel van het managementteam en samen met artistiek leider Eric de Vroedt verantwoordelijk voor het aansturen van de productieprocessen en bijbehorende teams.

Wie zoeken we?

 • Je bent ambitieus, dol op cijfers, contracten en stevige onderhandelingen. Je denkt strategisch, innovatief en ondernemend, bijvoorbeeld over tourneeplanning en -verkoop.
 • Je communiceert direct en effectief. Je snapt dat theatermaken mensenwerk én teamwork is.
 • Je ziet de meerwaarde van integraal werken binnen Het Nationale Theater (produceren, programmeren en interactie). Je weet: alleen ga je sneller, samen kom je verder.
 • Je ziet en creëert kansen om nieuwe allianties aan te gaan met diverse partners: schouwburgen, coproducenten, maatschappelijke partners en fondsen.
 • Je bent een netwerker, die uitstekende relaties onderhoudt met het veld: subsidiënten, programmeurs, schouwburgdirecteuren en opleidingen.
 • Je hebt minimaal vijf jaar ervaring als zakelijk leider en bent bekend met het produceren van (grootschalig) theater.

Het Nationale Theater wil het theater van en voor het hele land zijn. Om onze organisatie en ons aanbod naar het publiek te verrijken zoeken we continu naar nieuwe perspectieven. Wij hopen dat jij, in welke vorm dan ook, bijdraagt aan de diverse organisatie die wij willen zijn.

Wat ga je doen?

 • Je bent een gelijkwaardige gespreks- en sparringpartner voor de artistiek leider. Samen zijn jullie verantwoordelijk voor het vertalen van de missie en visie uit ons ambitieuze beleidsplan naar de praktijk.
 • Je zorgt met de artistiek leider voor continuïteit in de (pre)productieprocessen. Je bent formeel leidinggevende van de medewerkers in het cluster HNT-producties (onder andere acteurs en dramaturgen). Je stuurt de artistieke teams aan en maakt contractafspraken.
 • Je levert input voor de gezamenlijke jaarrekening, stelt de jaarbegroting voor de producties voor volwassenen op en beheert de budgetten, zoals vastgesteld door de directie.
 • Je legt continu de verbinding met de andere kernprocessen binnen Het Nationale Theater: producties voor jeugd/jongeren (HNTjong), Programmering en Educatie & Interactie. Bovendien onderhoud je nauwe contacten met de realiserende afdelingen binnen HNT (Productie & Techniek en Marketing & Development) over haalbaarheid en procesvoortgang.
 • Je maakt deel uit van het MT. Gezamenlijk geef je vorm aan de uitvoering van het meerjarenbeleidsplan, zoals vastgesteld door de directeur-bestuurders en artistiek leiders. De directeur Theater is je formeel leidinggevende. De Zakelijk directeur is jouw sparringpartner voor de financiële en organisatorische bedrijfsvoering.

Wat wij jou aanbieden:
Het Nationale Theater is 180 mens sterk. Je geeft leiding aan een team van 24 collega’s en onderhoudt gedurende het seizoen contact met ongeveer 75 freelancers. Je werkt in een organisatie die de ambitie heeft om zich aan de frontlinie te bevinden van ontwikkelingen in theaterland en samen prachtige producties te creëren. Het salaris is conform de cao Toneel en Dans.

Mail dan je cv en motivatie voor 28 november 2022 naar vacatures@hnt.nl. Meer informatie over de functie kun je opvragen bij Cees Debets, directeur Theater en Lidy klein Gunnewiek, directeur Zakelijk via directiesecreteriaat@hnt.nl of 088 356 5207.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.