Gemeente Gouda: Beleidsmedewerker Cultuur

Gemeente Gouda in Gouda zoekt een Beleidsmedewerker Cultuur voor 32 tot 36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime, Parttime | Sluitingsdatum: 04-12-2022


Werken bij de meest smaakvolle stad van Nederland

Gouda is van oudsher de stad van kaas en stroopwafels. Smaakvol en divers! Een leuke, middelgrote stad met grootstedelijke uitdagingen; want Gouda ontwikkelt zich volop. De komende jaren staat er nog veel te gebeuren. Daarom zijn we ook zoek naar #smaakmakers, want jouw ideeën en kennis kunnen we goed gebruiken! Welke smaak voeg jij toe aan Gouda?

Wil jij een steentje bijdrage dragen aan het realiseren van een divers en inclusief cultureel uitdagend aanbod voor de korte en langere termijn in Gouda? Solliciteer dan als beleidsmedewerker cultuur bij de gemeente Gouda. Lees snel verder voor meer informatie over de functie.

Beleidsmedewerker Cultuur

32 tot 36 uur per week

Zoek jij een baan waarin je veel kan leren, jezelf kan ontwikkelen en kan tonen wat je in je mars hebt? Waar jouw mening telt en men luistert naar jouw ideeën en voorstellen? Waar hard wordt gewerkt, maar ook tijd is voor gezelligheid en plezier? Solliciteer dan bij de gemeente Gouda. Als #smaakmaker kun je hier je tanden zetten in meer dan kaas en stroopwafels!

Met wie ga je werken?
Je wordt onderdeel van een van de meest dynamische afdelingen binnen de gemeente Gouda: Cultuur, Vastgoed en Ontwikkeling (CVO). In deze afdeling werken circa 22 medewerkers verdeeld over drie teams die zich bezighouden met o.a. de thema’s onderwijshuisvesting, gebieds- en vastgoedontwikkeling, het beheer en de exploitatie van gemeentelijke gebouwen en gronden en beleid op het gebied van cultuur en sport. Het team SCOOP (Sport, Cultuur, Onderwijshuisvesting en Ontwikkelprojecten) is verantwoordelijk voor het realiseren en faciliteren van allerlei projecten en vraagstukken op deze scoop-thema’s in Gouda.

Cultuur heeft natuurlijk raakvlakken met veel andere beleidsterreinen, zoals Toerisme, Maatschappelijk Beleid en Beheer Openbare Ruimte. Daardoor heb je in deze baan veel contacten binnen de gemeentelijke organisatie en met de (culturele) partners in de stad. Gouda kent een bruisend cultureel leven met een toonaangevende schouwburg, een van de beste bibliotheken van Nederland, en een museum en cultuurhuis die steeds de vernieuwing en maatschappelijke relevantie opzoeken. Naast deze grotere instellingen kent Gouda een levendig palet aan kleinere culturele organisaties in alle kunstdisciplines, van beeldende kunst tot filmhuis en poppodia.

Je werkt intensief samen met de senior beleidsmedewerker Cultuur. Samen vormen jullie een tandem om onder andere de net vastgestelde Cultuurnota handen en voeten te geven. De onderlinge taakverdeling stemmen jullie samen verder af.

Wat ga je doen?
Als beleidsmedewerker Cultuur werk je aan het vertalen van de Cultuurnota “Gouda Sterker met Cultuur – 2023- 2027” naar de praktijk, denk aan:

 • Het mede vormgeven en uitvoeren van het Cultuur Innovatiefonds;
 • Het oppakken en verbeteren van het collectiebeheer Kunst in Openbare Ruimte (onder andere uit laten voeren van een nulmeting en het opstellen van een beheerplan samen met relevante partners in Gouda);
 • Het bijdragen aan het versterken van het Goudse culturele netwerk, waarbij ook specifiek aandacht is voor jeugd en inclusie/diversiteit;
 • Het samen met de senior medewerker cultuur invulling geven aan het accounthouderschap van de Goudse culturele organisaties (zowel de amateurverenigingen en initiatiefnemers als de C4, dit zijn de vier grote professionele organisaties te weten de Schouwburg, het Museum Gouda, de Bibliotheek Gouda en het Cultuurhuis De Garenspinnerij ). Daarbij hoort ook het toezien op uitvoering van prestatieafspraken, bewaken van voortgang, budget, kwaliteit, communicatie en informatievoorziening rond de subsidierelaties met deze organisaties;
 • Het samen met de senior medewerker cultuur inspelen op actuele ontwikkelingen en vraagstukken die gevolgen hebben voor het culturele veld, denk bijvoorbeeld aan de stijging van de energielasten en coronagerelateerde opgaven.

Werkzaamheden bestaan onder andere uit

 • Het fungeren als gesprekspartner voor (de directie van) culturele organisaties.
 • Het intern en extern afstemmen en creëren van draagvlak voor beleid.
 • Het organiseren van goede participatie met stakeholders en belanghebbenden.
 • Het (proactief) informeren en adviseren, zowel mondeling als schriftelijk van het college en de gemeenteraad.
 • Het (mede) zorgdragen voor het subsidieproces met een aantal organisaties.
 • Het zorgdragen voor de administratieve organisatie en procesbewaking.
 • Het zorgen voor kennisoverdracht naar andere medewerkers binnen en buiten de afdeling, onder meer door deelname aan de verschillende overlegstructuren.

Waarom is dit misschien de baan voor jou?
Gouda is met een inwoneraantal van ruim 75.000 ideaal van omvang. Gelet op zijn schaal is de van oorsprong oud-Hollandse stad compact en overzichtelijk. Tegelijk kent Gouda ook stadse uitdagingen door zijn regiofunctie en de centrale ligging in de Randstad, dicht bij steden als Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De Goudse organisatie kenmerkt zich door korte lijnen en informele sfeer. Dit alles maakt Gouda een geweldige stad om voor en in te werken.

Wat zegt je collega?
“Gouda is als stad midden in het Groene Hart een bijzondere mix tussen historisch en modern, en tussen stadse uitdagingen en dorpse gezelligheid. Er is veel ruimte voor persoonlijke en professionele ontwikkeling, een heerlijke stad om voor te werken.”

Wat heb jij in huis?
Als eerste een goede portie enthousiasme en energie om jezelf verder te ontwikkelen. Je hebt (minimaal) een afgeronde HBO opleiding, bij voorkeur werkervaring maar tenminste affiniteit met kunst en cultuur in brede zin. Je herkent jezelf in de onderstaande competenties:

 • flexibel (bereid tot het af en toe deelnemen aan bijeenkomsten buiten kantooruren);
 • initiatiefrijk en proactief;
 • (politiek)bestuurlijk sensitief;
 • nauwkeurig;
 • een goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid.

Gemeentelijke ervaring is een pre, net als kennis van en/of ervaring met collectiebeheer Kunst in de Openbare Ruimte. Je werkt zelfstandig en vindt het leuk om contacten te leggen en te onderhouden.

Wat bieden wij naast smaak?

 • Als jouw werk het toelaat behoort hybride werken tot de mogelijkheden, waarbij we een goede werk-privé balans centraal stellen.
 • Mooi modern, centraal gelegen, Huis van de Stad met een #smaakvol bedrijfsrestaurant.
 • Goede ICT voorzieningen.
 • Ruim aanbod secundaire arbeidsvoorwaarden.
 • Platte organisatie met veel ruimte voor eigen inbreng.
 • Individueel keuzebudget van 17,05 % wat je kunt inzetten voor verschillende doelen zoals bijvoorbeeld een opleiding, extra salaris of verlof.
 • Veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling met jouw eigen ontwikkelbudget.
 • Groot aanbod op het gebied van jouw ontwikkeling en vitaliteit via de GoudAcademie, zoals opleidingen, (online)trainingen, e-learnings, webinars, masterclasses en e-books.
 • < 35 jaar? Sluit je aan bij ‘Jong Goud’ voor persoonlijke ontwikkeling en netwerkborrels.

Wil je graag sfeerproeven?
Kijk dan op www.werkenvoorgouda.nl

Salaris en contract
Het gaat om een functie voor 32-36 uur, waarbij we altijd met een contract voor een jaar starten. Het salaris betreft maximaal € 4.671,- bruto per maand (schaal 10). Ben je erg enthousiast, maar voldoe je nog niet helemaal aan het profiel? Dan bespreken we de mogelijkheid om te starten in aanloopschaal 9 (maximaal € 4.208,- bruto per maand). Inschalen gebeurt altijd op basis van opleiding en ervaring.

Enthousiast?
Wil je ook als #smaakmaker bij ons aan de slag? Solliciteer dan meteen via de button dit kan tot en met 4 december 2022. De gesprekken worden aansluitend op korte termijn ingepland.

Meer weten?
Meer informatie over de functie kun je opvragen bij Alwin Nieuwenstein, teamcoördinator SCOOP (tel. 06-43986214). Voor vragen over de procedure kan je contact opnemen met Alexandra Snouck Hurgronje, Recruiter afdeling HRM, 06-43385523.

Sollicitatieprocedure
Na de sluitingstermijn van de vacature krijg je zo snel mogelijk een reactie op jouw sollicitatie. Na een eerste selectie benaderen we de kandidaten voor een of meerdere sollicitatiegesprekrondes. Afhankelijk van de geldende maatregelen zullen de gesprekken fysiek of via ZOOM plaatsvinden. Eventueel maken we gebruik van een referentieonderzoek en/of (online) assessment. Ben jij onze #smaakmaker, dan krijg je nog een afrondend arbeidsvoorwaardengesprek. Van al onze nieuwe collega’s vragen we een verklaring omtrent gedrag (VOG).

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.