Coöperatie Berlijnplein: Community Manager

Coöperatie Berlijnplein in Utrecht zoekt een Community Manager voor 16 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Freelance/ZZP | Sluitingsdatum: 12-12-2022Het Berlijnplein is een diverse culturele ontmoetingsplek, die doorgroeit tot een levendig cultuurcluster in nieuw gerealiseerde, circulaire gebouwen in 2025. Op het Berlijnplein vind je ons, de pleingenoten van Berlijnplein. Wij werken samen aan het thema ‘De Toekomst van de Stad’. Stadslab RAUM is sinds 2017 de eerste pleingenoot en biedt cultureel publieksprogramma. De Plaatsmaker biedt sinds 2020 plek aan de andere pleingenoten op het plein: het Nieuw Utrechts Toneel (NUT), adviesbureau Jonge Honden, welzijnsorganisatie BuurtWerkKamer en de makers van Goede Vrijdag. Sinds kort zijn onder meer ook de dansgezelschappen SHIFFT, 155 en IRC, het jongerencultuurhuis BOKS, Moon Audio Productions en diverse freelancers aangesloten.

Sinds 2021 zijn de pleingenoten verenigd in de Coöperatie Berlijnplein. Een verbond van culturele en maatschappelijke organisaties en ondernemers die werken op en rond het Berlijnplein. Met de coöperatie bekrachtigen we de samenwerking tussen leden, delen we kennis en communiceren we over Berlijnplein als geheel. De organisatie van de coöperatie Berlijnplein wordt gevormd door twee betaalde krachten: de community manager en marketing- en communicatiemedewerker.

Wij zijn voor de dagelijkse leiding van de coöperatie per 1 januari op zoek naar

Community Manager

16 uur per week

De coöperatie heeft als missie om verbinding op het Berlijnplein aan te jagen en kruisbestuiving tussen pleingenoten te bevorderen. In 2022 hebben we een organisatiestructuur neergezet waarin pleingenoten elkaar laagdrempelig kunnen vinden. Ideeën en plannen van individuele pleingenoten worden met de komst van de community manager beter uitgewisseld, maar we zien dat aanjagen en het zoeken naar de structuur waarop we willen samenwerken nodig blijft.

We zoeken een coördinator/ community manager die (samen met de communicatiemedewerker) de dagelijkse gang van zaken leidt bij de coöperatie. Je hebt daarin enerzijds een uitvoerende rol als verbinder en aanjager en je verhoudt je daarmee tot de dagelijkse ontwikkelingen. Anderzijds draag je zorg voor de zakelijke kant waarin jij medeverantwoordelijk bent voor het vormgeven van het beleid van de coöperatie en de overkoepelende visie.

Taken en verantwoordelijkheden
Als community manager werk je – in opdracht van het bestuur van de coöperatie – nauw samen met alle huidige pleingenoten en toekomstige pleingenoten. Jij:

 • Leidt de dagelijkse gang van zaken bij de coöperatie
 • Bent verantwoordelijk voor het vormen van de community vanuit samenwerking en met inzet van ontmoeting en kennisdeling
 • Stimuleert in samenwerking met pleingenoten de verbinding met de omgeving en partners in de wijk
 • Verkent en ontwikkelt de visie op rol van de coöperatie op het Berlijnplein
 • Stuurt de communicatie-/ marketingmedewerker aan en zorgt ervoor dat er overkoepelende marketing en communicatie wordt gevoerd
 • Verdeelt financiële middelen voor activiteiten vanuit de coöperatie in samenwerking met een adviesclub van pleingenoten
 • Organiseert de gezamenlijke bijeenkomsten met pleingenoten en andere stakeholders waaronder de gemeente en verhurende partijen
 • Voert de noodzakelijke administratieve taken uit (ten behoeve van de coöperatie en haar bestuur), maakt de (financiële) verantwoordingen en schrijft de jaarplannen (in samenwerking met de pleingenoten en het bestuur)

Profiel

 • Je hebt hbo werk – en denkniveau;
 • Je bent een verbinder en hebt ervaring met community management en het neerzetten van een organisatiestructuur rondom het aanjagen van community’s;
 • Je hebt uitstekende communicatieve vaardigheden, bent daadkrachtig en durft besluiten te nemen;
 • Je bent enthousiast over de ontwikkelingen rondom Berlijnplein en ziet het als een uitdaging om de visie en het beleid van de coöperatie verder te ontwikkelen en vorm te geven;
 • Je houdt van uitdagingen en ‘learning by doing’;
 • Je bent proactief;
 • Je bent woonachtig in Utrecht of omgeving.

Vergoeding
De functie wordt bij voorkeur uitgevoerd als zelfstandige. De vergoeding is gebaseerd op gemiddeld 16 uur per week met een uurtarief van € 50,-. De opdracht loopt tot en met eind 2023 met mogelijkheid tot verlenging na die periode.

Reageren kan tot 12 december 2022. Je cv en motivatiebrief kun je sturen naar bestuur@berlijnpleinutrecht.nl. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Donica Buisman (bestuur Coöperatie Berlijnplein) via bestuur@berlijnpleinutrecht.nl of 06 53 84 36 31.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.