Amsterdam Museum: Educator Co-creatie

Het Amsterdam Museum in Amsterdam zoekt een Educator Co-creatie voor 24 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 27-11-2022Het Amsterdam Museum is de schatkamer van de stad: duizenden kunstwerken en voorwerpen vertellen samen het verhaal van Amsterdam. In samenwerking met hedendaagse makers en inwoners van de stad reflecteren we op ons gezamenlijk erfgoed, en creëren we het erfgoed van de toekomst. Dit doen we met onze tentoonstellingen, publicaties, samenwerkingen en publieksprogramma’s. Projecten als Refresh Amsterdam en Collecting the City tonen hoe het Amsterdam Museum op vernieuwende wijze haar rol als stadsmuseum invult.

Voor het team Educatie & Participatie zoekt het Amsterdam Museum een

Educator Co-creatie

24 uur per week

Educatie & Participatie
Het museum streeft ernaar in de komende jaren het netwerk verder uit te breiden en zichtbaarheid en relevantie te vergroten door vanuit de behoeften van verschillende groepen te werken. Hiertoe ontwikkelt het team inclusieve en vooruitstrevende projecten waarbij de deelnemers van begin tot eind betrokken zijn. Het voornaamste project waaraan de educator co-creatie een belangrijke bijdrage levert is Collecting the City. Voor dit project blijven we de komende jaren verhalen uit de stad verzamelen in alle mogelijke vormen. Samen met partners en kunstenaars organiseren we (buurt)activiteiten om nieuwe mensen te leren kennen. We verzamelen verhalen en objecten. Deze werken we in co-creatie uit tot presentaties zowel binnen als buiten het museum. We werken daarbij samen met partners zoals de OBA, cultuurhuizen, scholen en buurtmusea.

Jouw rol in het team Educatie & Participatie
Als educator co-creatie ben je onderdeel van het team Educatie & Participatie en ben je samen met verschillende collega’s in projectteams verantwoordelijk voor de eindresultaten. Als educator co-creatie werk je op vele locaties in de stad. Je ontwikkelt participatieprojecten binnen Collecting the City, je onderhoudt de bestaande netwerken en brengt nieuwe ideeën en samenwerkingspartners in. Als educator schrijf je mee aan projectaanvragen, je belegt de methodieken en werkwijze van projecten; daarnaast zijn ook de verslagen en evaluaties van jouw hand. Jij zorgt voor de vertaalslag van verhalen naar museale presentaties op de locaties en in het museum. Verder ondersteun je kunstenaars en partners bij het ontwikkelen en produceren.

Jouw verantwoordelijkheden

 • Je bent goed in communicatie en ziet het als een must om je banden met de samenwerkende partijen warm te houden.
 • Je kunt zelfstandig en proactief werken.
 • Je laat je inspireren door wat er speelt binnen je netwerken op de locatie en vindt het belangrijk om betrokkenheid van de verschillende deelnemers te intensiveren.
 • Je beheerst de Nederlandse en Engelse taal goed, zowel in woord als geschrift., en weet hoe je teksten opstelt voor verschillende doelgroepen.
 • Je bent in staat om theoretische ideeën om te zetten naar concrete plannen voor participatie die de beoogde groepen aanspreken.
 • Je bent op de hoogte van relevante thema’s en actuele ontwikkelingen in het sociaal domein en culturele veld, en weet deze te vertalen naar relevante werkvormen.

En daarnaast

 • Heb je affiniteit met cultuureducatie.
 • Heb je een positieve mindset met een gezond gevoel voor humor.
 • Voel je je verbonden met (de geschiedenis van) Amsterdam.

Jouw competenties

 • Creatieve team player
 • Flexibel en stressbestendig
 • Proactief en procesgericht
 • Innovatief en inspirerend

Wat bieden wij jou?

 • Een dynamische en inspirerende werkomgeving met gedreven collega’s.
 • Je komt te werken in een team met specialisten op het gebied van educatie en co-creatie.
 • Je hebt veel ruimte voor eigen initiatief en inbreng van ideeën en mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen.
 • Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (één jaar), eventuele verlenging behoort tot de mogelijkheden.
 • Een marktconform salaris (min. € 2.581,- / max. € 3.475,- bruto per maand bij 36 u/p.w.) afhankelijk van kennis en ervaring. En exclusief 17,05 % Individueel Keuzebudget volgens de Personeelsregelingen van de Gemeente Amsterdam.
 • Een laptop in bruikleen van het museum.

Hoe kun je reageren?
Ben je geïnteresseerd in deze functie? Beantwoord dan de onderstaande vragen. Het is niet nodig om een motivatiebrief en cv mee te sturen. Zodoende beoordelen wij alle sollicitanten op dezelfde manier en zo objectief mogelijk.

Gebruik maximaal 300 woorden voor het beantwoorden van elke vraag.

 1. Wat motiveert je om op deze functie bij het Amsterdam Museum te solliciteren?
 2. Amsterdam kent een lange geschiedenis van burgerinitiatieven. Kies een relevant burgerinitiatief dat je zou linken aan een actueel thema in de stad en met wie je hiervoor een samenwerking voor een tentoonstelling zou willen starten. Beargumenteer je keuze en leg stapsgewijs uit hoe je de samenwerking zou willen aanpakken.
 3. Het Amsterdam Museum wil graag relevant zijn voor eenieder die zich Amsterdammer noemt. Geef een suggestie hoe het Amsterdam Museum dit nog meer zou kunnen aanpakken. Durf kritisch te zijn en voel je vrij om voorbeelden van andere culturele instellingen te gebruiken om je suggestie kracht bij te zetten.
 4. Welke rol in het team past jou het best? Geef een voorbeeld van een situatie waarin je die rol vervulde. Wat was het resultaat van jouw inspanningen?
 5. Beschrijf een project of plan waar je trots op bent. Wat was jouw rol en hoe heb je dit aangepakt?

Graag ontvangen we naast jouw antwoorden:

 • Naam
 • E-mailadres
 • Telefoonnummer

Laten we kennismaken!
Als je belangstelling hebt, nodigen wij je uit te reageren en je antwoorden uiterlijk 27 november 2022 te sturen naar po@amsterdammuseum.nl o.v.v. vacature Educator Co-creatie.

Mocht je inhoudelijke vragen hebben, dan kun je die ook mailen naar bovenstaand adres. De eerste gesprekken zijn (o.v.) gepland op 8 december.

Het Amsterdam Museum onderschrijft de Code Culturele Diversiteit en wil nadrukkelijk een diverse en inclusieve organisatie zijn. Een organisatie die ruimte biedt aan iedereen en die de kracht van de diversiteit van medewerkers gebruikt om betere resultaten te halen voor de stad. Talent als basis, diversiteit als kracht. We streven ernaar dat het personeelsbestand een afspiegeling is van de beroepsbevolking van Amsterdam met al haar aanwezige verschillen. Vacatures staan open voor iedereen, tenzij uitdrukkelijk anders vermeld.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.