Zuiderzeemuseum: Collectiebeheerder

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen zoekt een Collectiebeheerder voor 36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime | Sluitingsdatum: 11-10-2022Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het museum komt jong en oud in aanraking met deze cultuur. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse vormgeving en evenementen en activiteiten voor een brede doelgroep.

De sector Collectie & Informatiebeheer is per direct op zoek naar een

Collectiebeheerder

36 uur per week

De collectie die het Zuiderzeemuseum beheert is eigendom van het Rijk, de vereniging Vrienden van het Zuiderzeemuseum en de Stichting Zuiderzeemuseum. Ze bestaat uit 24 deelcollecties met 28.000 voorwerpen (van een kapel tot een haarspeld); aangevuld met ca. 15.000 rekwisieten en 60.000 (foto)documenten. Bij de sector Collectie & Informatie werken in totaal 13 medewerkers en circa 29 vrijwilligers, die gezamenlijk zorgdragen voor de collecties en het informatiebeheer.
De collectie bevindt zich op verschillende locaties (in depots, in binnenmuseum, in buitenmuseum). Deze verschillende standplaatsen met elk eigen omstandigheden vragen van de collectiebeheerder een grote mate van zelfstandigheid, flexibiliteit en vaardigheid om de juiste prioriteiten te stellen.

Kerntaken

 • Het bewaken en het toepassen van de juiste bewaaromstandigheden van de collecties.
 • Plannen, aansturen / uitvoeren van passieve en actieve conservering, waaronder restauraties en conserveringsprojecten en het verzamelen van en rapporteren over relevante meetgegevens (luchtvochtigheid/lichtbelasting en dergelijke).
 • Het uitvoeren en vastleggen van conditie-onderzoek in de collectie.
 • Het voorbereiden van de collectie voor presentaties en bruiklenen.
 • Interne en extern advies uitbrengen over de omgang met de collectie.
 • Het assisteren bij het inrichten van tentoonstellingen.
 • Het aansturen van vrijwilligers en behoudsmedewerkers.

Wat verwachten we van jou?

 • HBO niveau met minimaal 3 jaar relevante werkervaring in een vergelijkbare functie.
 • Afgeronde passende opleiding zoals de Reinwardt Academie.
 • Kennis van systemen voor collectieregistratie, zoals Adlib is een pre.
 • Stressbestendige persoonlijkheid met vaardigheid in het stellen van prioriteiten.
 • Bezit van rijbewijs B is een vereiste.

Wij bieden
Het Zuiderzeemuseum valt onder de Museum CAO. Het salaris bij de functie is afhankelijk van kennis en ervaring, ingedeeld in schaal 7, minimaal € 2.547,- en maximaal € 3.189,- bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek. Exclusief een eindejaarsuitkering van 3,4%, 8% vakantietoeslag en reiskostenvergoeding. De aanstelling geschiedt in eerste instantie voor de duur van één jaar.

Informatie
Heb je inhoudelijke vragen over de functie? Neem dan contact op met Kees Hendriks, Hoofd Collectie & Informatiebeheer via 06-57545883. Wil je meer weten over de sollicitatieprocedure zelf? Dan kun je contact opnemen met de afdeling P&O op 0228-351111.

Solliciteren
Je kunt je motivatie en curriculum vitae per e-mail verzenden aan: solliciteren@zuiderzeemuseum.nl.

We geloven dat verschillen ons samen sterker en beter maken en staan voor gelijke kansen voor iedereen, ongeacht gender, leeftijd, beperkingen, afkomst of geaardheid. We nodigen daarom iedereen uit om te solliciteren en verwelkomen graag sollicitaties van mensen die nu in onze organisatie ondervertegenwoordigd zijn.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.