Onze Lieve Vrouw ter Nood: Programmamanager Cultuur & Communicatie

Onze Lieve Vrouw ter Nood in Heiloo zoekt via BeljonWesterterp een Programmamanager Cultuur & Communicatie voor 32 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: geen1. Onze Lieve Vrouw ter Nood
Onze Lieve Vrouw ter Nood te Heiloo is de grootste Mariale bedevaartplaats en een van de grootste heiligdommen in Nederland. Haar geschiedenis gaat terug tot het eind van de 14e eeuw. Elk jaar bezoeken tienduizenden mensen de historische Genadekapel en Runxputte voor het heilzame water uit de Mariabron. Het is een bijzondere plek om tot reflectie en bezinning te komen. De Genadekapel en de Bedevaartkapel zijn dagelijks geopend voor de Heilige Mis en voor de Biecht. Er worden diverse retraites, lezingen, activiteiten en evenementen georganiseerd gericht op individuen, gezinnen, groepen of jongeren. In het park is ook een theehuis en winkel te bezoeken. In het volledig gerenoveerde Julianaklooster zijn vergaderruimtes te boeken tot 60 personen en gastenkamers en groepsaccommodaties beschikbaar voor overnachting. Het Sint Willibrord seminarie is de priesteropleiding van het bisdom Haarlem-Amsterdam en is ook gevestigd in het Julianaklooster op het heiligdom.

Onze Lieve Vrouw ter Nood in Heiloo zoekt via BeljonWesterterp een

Programmamanager Cultuur & Communicatie

32 uur per week

Plaats in de organisatie
Het heiligdom wordt geleid door het managementteam dat bestaat uit de rector (primus inter pares), de hospitality manager en de programmamanager Cultuur & Communicatie. Een plan voor een duidelijke en kwalitatieve profilering van het heiligdom is gemaakt en wordt inmiddels succesvol uitgevoerd. Dit met als doel om het financiële en maatschappelijke draagvlak voor haar activiteiten te behouden en versterken. Het bestuur en het management hebben de ambitie uitgesproken om te groeien naar 150.000 bezoekers per jaar (verdubbeling van het huidige aantal bezoekers) door het ontwikkelen en aanbieden van een programma voor een bredere doelgroep.

De programmamanager Cultuur & Communicatie rapporteert aan het bestuur van het heiligdom en is voorzitter van de nog nader vorm te geven programmaraad die bestaat uit de rector, de moeder van de Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matara en enkele vrijwilligers.

2. Profiel
De programmamanager cultuur & communicatie geeft als voorzitter van de programmaraad, samen met de andere leden, invulling aan het jaarprogramma van het heiligdom. Dit met als doel om naast de praktiserende katholieke gemeenschap een breder publiek aan te spreken rondom de thema’s reflectie en bezinning. Doel is om actief naar buiten te treden met een laagdrempelig en divers programma die geïnteresseerden naar het heiligdom trekt en dichter bij het geloof brengt. Te denken valt aan bijvoorbeeld natuurwandelingen, workshops, (foto)tentoonstellingen en lezingen. Focus ligt op het verbreden van de doelgroep met passende activiteiten waarbij de huidige (wekelijkse) bezoekers bediend moeten blijven. De programmamanager cultuur & communicatie stelt het jaarprogramma op en stemt deze met de interne en externe betrokkenen af. De hospitality manager brengt dit met zijn team tot uitvoering.

De programmamanager cultuur & communicatie krijgt, naast het ontwikkelen, organiseren en regisseren van de programma’s, ook een nadrukkelijke rol in alle marketing en communicatie van het heiligdom. Zowel strategisch als operationeel, zowel online als offline, inclusief website en social media.

3a. Taken en verantwoordelijkheden programma’s 

 • Draagt bij aan het realiseren van de doelstelling.
 • Als voorzitter in samenwerking met de programmaraad een jaarprogramma ontwikkelen waarbij wekelijks een activiteit plaats vindt in het heiligdom of in het klooster.
 • Het actief inzetten van (eigen) netwerk, vastleggen van sprekers, het maken van zakelijke afspraken, boeken van externe producties en afstemming met het operationeel team.
 • Verkennen van subsidiemogelijkheden vanuit kunst- en cultuurfondsen of gemeenten.
 • Beoordelen van financiën en budgettering van het jaarprogramma.
 • Relevante en passende vertaling maken van het programma naar de identiteit en doelstellingen van het heiligdom.

3a. Taken en verantwoordelijkheden marketing & communicatie 

 • Ontwikkelen van een marketing- en communicatiestrategie die aansluit bij de doelstelling.
 • Bedenken en uitvoeren van online- en offlinecommunicatie voor de drie hoofdtaken: evangelisatie, hospitality en laagdrempelige programmering.
 • Teksten schrijven voor persberichten, website, advertenties (online en offline), evenementteksten, folders en andere promotiematerialen.
 • Onderhouden van de website.
 • Opzetten van online en offline advertenties, inclusief social media.
 • Ontwikkelen van uiteenlopende promotiematerialen.
 • Bewaken van huisstijl en eenduidige uitstraling.
 • Signaleren van behoefte bij doelgroepen en omzetten naar communicatieacties.
 • Analyseren van resultaten en verbetervoorstellen doen en implementeren.
 • Aanleggen van een beeldbank
 • Opbouwen van een relevant (pers)netwerk, zowel regionaal als landelijk.

4. Competenties en persoonlijke kwaliteiten 

 • Minimaal hbo werk- en denkniveau, aangevuld met relevante opleiding.
 • Ruime ervaring met het gestructureerd opzetten en organiseren van programma’s vanuit creatief inhoudelijk en zakelijk perspectief voor een culturele of religieuze instelling.
 • Aantoonbare ervaring met communicatie.
 • Uitstekend inlevingvermogen in de zeer diverse doelgroepen (gelovig; niet-gelovig wel geïnteresseerd in zingeving, kunst & cultuur/geschiedenis en erfgoed).
 • Uitstekende beheersing van Nederlandse en Engelse taal.
 • Goed in plannen, organiseren en omgaan met deadlines.
 • Ervaring met websites, beeld- en videobewerkingsprogramma’s.
 • Betrokken bij de doelstellingen van het heiligdom.
 • Kennis van en affiniteit met de katholieke geloof, de tradities en de geschiedenis.
 • Een relevant en actueel netwerk in kunst, cultuur en het christelijk geloof is een pre.
 • Enthousiasmerende en inspirerende teamspeler.
 • Empathische, pragmatische en flexibele persoonlijkheid.

5. Onze Lieve Vrouw ter Nood biedt u 
Een inspirerende werkomgeving in een prachtig gelegen park waar rust en bezinning centraal staan met een betrokken en gemotiveerd team. Met uw ideeën en inbreng kunt u een grote bijdrage leveren aan de doelstellingen van het heiligdom.

Contact
Voor vragen kunt u contact opnemen met: Alfred Eilering – alfred.eilering@beljonwesterterp.nl, 040-760 03 23.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.