Nationaal Museum van Wereldculturen: Manager Beveiliging en Veiligheid

Het Nationaal Museum van Wereldculturen in Leiden zoekt een Manager Beveiliging en Veiligheid voor 36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime | Sluitingsdatum: 16-10-2022Museum Volkenkunde in Leiden, het Afrika Museum bij Nijmegen en het Tropenmuseum in Amsterdam vormen samen met Nationaal Museum van Wereldculturen. Daarnaast werken wij samen met het Wereldmuseum in Rotterdam. Wij willen bijdragen aan een betere wereld en stimuleren wereldburgerschap. We verbinden mensen, culturen, het heden en verleden. Met onze collectie vertellen we verhalen over allerlei thema’s vanuit meerdere perspectieven. We organiseren spraakmakende tentoonstellingen, verdiepende programma’s en grote evenementen.

Voor onze 4 musea zijn wij op zoek naar een

Manager Beveiliging & Veiligheid

36 uur per week

Wie zijn wij?
De beveiligingsteams van het Wereldmuseum, Museum Volkenkunde, het Tropenmuseum en het Afrika Museum dragen 24/7 zorg voor de beveiliging en veiligheid voor medewerkers, bezoekers en collectie. Beleidsvorming en aansturing vinden centraal plaats, de operationele werkzaamheden worden op alle museum- en depotlocaties door onze lokale beveiligingsteams uitgevoerd en aangestuurd.

Het werkveld is breed en afwisselend en de precieze invulling verschilt per locatie. Totaal zijn er bij de 4 teams circa 25 medewerkers en teamleiders werkzaam en wij werken ook samen met externe beveiligingsbedrijven.

Het team Beveiliging en veiligheid is werkzaam binnen de sector Organisatie en Diensten. De manager Beveiliging en veiligheid werkt nauw samen met de overige teamleiders van de sector, maar is als adviseur ook veelvuldig in contact met de andere sectoren. Zo biedt de functie de mogelijkheid om kennis te nemen van en betrokken te zijn bij een breed scala aan activiteiten binnen onze organisatie.

De functie
De manager Beveiliging en veiligheid is de contactpersoon voor alle onderwerpen die de beveiliging en veiligheid betreffen, op zowel technisch, organisatorisch als operationeel gebied.

Je werkzaamheden beslaan de gehele breedte van het werkveld, van brandveiligheid tot opleiding en begeleiding en van installatiebeheer tot bhv.

Je hebt Leiden als je standplaats, maar je werkt voor alle museum- en depotlocaties en bent dus regelmatig op alle vestigingen aanwezig. De museumlocaties hebben hun eigen bijzonderheden en behoeften, maar wij werken vanuit dezelfde basisprincipes; aan jou de taak om die integraal toe te passen met oog voor de specifieke omstandigheden op iedere locatie.

Bij Museum Volkenkunde verzorg je bovendien de directe operationele aansturing van het locatieteam, waardoor je altijd in contact blijft en op de hoogte bent van de vragen en uitdagingen waarmee de beveiligingsteams worden ervaren.

Als manager Beveiliging en veiligheid zit je niet op een eiland, maar ben en word je nadrukkelijk betrokken bij veiligheidsvraagstukken van de hele organisatie zoals bij de bouw van tentoonstellingen, grote publieksevenementen, collectietransporten en bij bezoek van hoogwaardigheidsbekleders.

Maar je adviseert bijvoorbeeld ook bij gelegenheden waarvoor mogelijk grote publieke belangstelling of passievolle reacties worden verwacht.

De manager Beveiliging en veiligheid rapporteert aan het Hoofd Organisatie en diensten.

Wie zoeken wij?
Wij zetten onze deuren wijd open voor een ambitieuze, enthousiaste en bovenal ervaren professional, die ons graag wil laten delen in kennis en ernaar uitziet de blik te verruimen in een organisatie die zich bezighoudt met onderwerpen die midden in de samenleving staan, maar ook deel uitmaken van de hedendaagse brede maatschappelijke discussie. Je hebt dan ook een warme belangstelling voor mens en cultuur.

Je bent zelfstandig, resultaatgericht, creatief en stressbestendig en je zet je ervaring graag in voor de coaching en ontwikkeling van je team en je collega’s. Je weet dat beveiliging en veiligheid zich niet beperken tot de weekdagen van 09.00-17.00 uur.

Verder vragen wij:

 • Hbo-denk- en -werkniveau en een bij de werkzaamheden aansluitende opleiding;
 • Minimaal vijf jaar aantoonbare relevante leidinggevende ervaring in een vergelijkbare functie;
 • Ervaring in de museale sector is natuurlijk een pre, maar geen noodzaak;
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden in het Nederlandse en goede kennis van de Engelse taal;
 • Een flexibele, teamgerichte en gastvrije instelling;
 • Het bezit van een rijbewijs B en een auto.

Wat bieden wij?

 • Een arbeidsovereenkomst voor 36 per week voor de duur van 1 jaar met mogelijkheid tot verlenging.
 • De functie wordt gewaardeerd in schaal 9 en het salaris bedraagt afhankelijk van ervaring tussen € 2.940 en € 3.849 bruto per maand bij een volledige werkweek van 36 uur, exclusief 8% vakantietoeslag en 3,4% eindejaarsuitkering.
 • Afhankelijk van ervaring en opleiding is inschaling in schaal 10 (maximaal € 4.196) mogelijk.
 • De arbeidsvoorwaarden volgens de Museum cao zijn van toepassing;
 • Volop mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen;
 • Een unieke werkplek in het hartje van Leiden, vlak bij het centraal station en dus ook uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer;
 • Een informele werksfeer en meer dan 250 enthousiaste collega’s;
 • En natuurlijk gratis bezoek voor jou en je directe familieleden aan onze vier mooie musea.

Ben jij geïnteresseerd?
Stuur dan uiterlijk 16 oktober 2022 een motivatiebrief en je cv via onderstaande link. Kandidaten worden na een briefselectie uitgenodigd voor een eerste gespreksronde.

Het Nationaal Museum voor Wereldculturen is een inclusieve organisatie en staat open voor alle mensen in de samenleving. Vanuit ons personeelsbeleid willen wij bijdragen aan een arbeidsmarkt waarin iedereen gelijke kansen heeft en waarin geen ruimte is voor discriminatie. We verwelkomen een diversiteit aan achtergronden en kennis en selecteren onze medewerkers op basis van kwaliteiten.

Heeft bovenstaande nog niet al jouw vragen beantwoord?
Neem dan gerust contact op met Miep Huivenaar, hoofd Organisatie en Diensten, miep.huivenaar@wereldculturen.nl.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.