Het Nieuwe Instituut: Senior Onderzoeker Digitale Culturen

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam zoekt een Senior Onderzoeker Digitale Culturen voor 32 tot 36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime, Parttime | Sluitingsdatum: 12-10-2022This vacancy is also available in English.

Het Nieuwe Instituut is het nationale museum en instituut voor architectuur, design en digitale cultuur in Nederland. Het instituut is gevestigd in Rotterdam, een wereldcentrum voor ontwerpinnovatie. Het heeft als missie de kracht en het potentieel van het nieuwe denken te omarmen, door verleden, heden en toekomst te verkennen en zo een betere toekomst te verbeelden, te testen en te realiseren. Het instituut moedigt bezoekers van alle leeftijden aan om vragen te stellen, na te denken en bij te dragen. De tentoonstellingen, openbare programma’s, onderzoeken en verreikende nationale en internationale initiatieven van het instituut vormen een proeftuin voor samenwerking met toonaangevende ontwerpers, denkers en een divers publiek, waarbij de dringende vragen van onze tijd kritisch worden benaderd.

Naast de huisvesting van de Rijkscollectie Nederlandse Architectuur en Stedenbouw beheert het instituut het huis Sonneveld uit 1933, een toonaangevend voorbeeld van Nederlandse functionalistische architectuur, als onderdeel van zijn campus in het Rotterdamse Museumpark.

Het Nieuwe Instituut, Nederlands nationale (en internationale) museum en instituut voor Architectuur, Design en Digitale culturen en beheerder van de Rijkscollectie voor Nederlandse architectuur en stedenbouw, is per direct op zoek naar een

Senior Onderzoeker Digitale Culturen

32-36 uur per week

Als Senior Onderzoeker heb je een leidende rol in het ontwikkelen van de strategie en onderzoeksagenda van het instituut met betrekking tot digitale culturen. Binnen haar onderzoeksprojecten streeft Het Nieuwe Instituut te handelen door middel van digitale culturen, in plaats van ze alleen te analyseren. Dit betekent dat je als onderzoeker wordt uitgenodigd om gezamenlijk praktische instrumenten en methoden te ontwikkelen, tegelijkertijd met theoretische onderzoeksinhoud bezig te zijn.

We nodigen je uit om jezelf te situeren in een uitgebreid veld en begrip van digitale culturen, die kunnen variëren van DIY-culturen tot planetaire computatie, van AI tot TikTok-dansen, van sensortechnologie tot techno-diversiteit, van platformkapitalisme tot NFT’s, van cyberspace tot metaverse en duurzame digitale verzamelpraktijken.

Als Senior Onderzoeker ontwikkel je samenwerkingsverbanden, produceer je teksten en publicaties en organiseer je publieke programma’s. Daarnaast hopen wij dat de Senior Onderzoeker kan helpen bij het definiëren en begeleiden van de benadering van digitale culturen als een groeiend veld binnen de institutionele context van het instituut. Je werkt samen met vier collega’s van het onderzoeksteam, research fellows en collega’s van andere afdelingen van Het Nieuwe Instituut.

Deze functie maakt deel uit van een (hieronder beschreven) onderzoeksteam dat rechtstreeks rapporteert aan de Algemeen en Artistiek Directeur van Het Nieuwe Instituut.

De functie kent de volgende verantwoordelijkheden:

 • Een opwindende visie ontwikkelen die de digitale cultuurbeoefenaars, een breder publiek, collega’s en andere interne en externe belanghebbenden inspireert.
 • Het ontwikkelen en uitvoeren van projecten en initiatieven die een profiel en reputatie opbouwen welke Het Nieuwe Instituut nationaal en internationaal in het hart van debatten met betrekking tot progressief en innovatief denken in digitale cultuur plaatst.
 • Het ontwikkelen van onderzoeksgerelateerde publicaties, zowel digitaal als gedrukt en, in het bijzonder, inhoud voor webdossiers in verband met digitale cultuur.
 • Samenwerken met het onderzoeksteam bij de ontwikkeling van bredere onderzoeks- en institutionele agenda’s en strategieën.
 • Alle andere praktische taken die van je kunnen worden verlangd in het kader van de functie van senior onderzoeker.

Wij vragen:

 • Een sterke achtergrond in en kennis van hedendaagse en historische digitale culturen en in staat om aan te voelen waar het veld en overlappende disciplines naartoe bewegen.
 • Goed bekend met web-talen.
 • Bekendheid met de huidige digitale cultuurpraktijken op lokaal, regionaal, nationaal en internationaal niveau, en het vermogen om de meest veelbelovende opkomende praktijken en ontwikkelingen op het gebied van digitale culturen te herkennen.
 • Een open mentaliteit: medewerkers fungeren als ambassadeurs, leggen actief contacten, onderhouden relaties, treden op als host en vertegenwoordigen de organisatie.
 • Bekendheid met een dynamische manier van werken.
 • Bekendheid met een meerstemmige manier van werken. (Zie omschrijving van Het Nieuwe Instituut hieronder)
 • Comfort met teamwerk en het verkennen van verschillende manieren van co-creatie.
 • Sterke communicatieve vaardigheden (schriftelijk, mondeling en relationeel) en professionele netwerk en effectieve presentatievaardigheden. Het vermogen om relaties op te bouwen, deel te nemen aan symposia en bijeenkomsten als vertegenwoordiger van Het Nieuwe Instituut, en te functioneren als schakel met andere afdelingen en externe partijen.
 • Ervaring met het succesvol coördineren en uitvoeren van projecten en het coördineren en motiveren van personeel.
 • Aantoonbaar vermogen om een visie en strategie te bepalen, te communiceren en uit te voeren.
 • Vermogen om middelen te beheren, te plannen en verantwoordelijk te werken in (bijvoorbeeld: tijd, sociaal of financieel) gevoelige omstandigheden.
 • Ervaring met werken aan een universiteit, in een museum, galerie of soortgelijke instelling.
 • Beheersing van gesproken en geschreven Engels.

Het Nieuwe Instituut Onderzoeksteam
Voor het onderzoeksteam van Het Nieuwe Instituut wordt het doen van onderzoek beschouwd als een publieke activiteit, gedaan met en voor (verschillende) publieken. Vanuit dit perspectief worden tentoonstellingen, publieke programma’s en publicaties gelegenheden voor publiek onderzoek en experiment. En niet noodzakelijkerwijs alleen voor het tonen van resultaten.

Wij zien onderzoek als samenwerkingspraktijken die leiden tot collectieve vormen van verbeelding en actie. Deze bieden ruimte voor experimentele, regeneratieve activiteiten en kritisch denken met als doel bij te dragen aan het ontstaan van een samenleving die al het leven in stand houdt.

In 2022 werd Het Nieuwe Instituut ’s werelds eerste Zoöp, een baanbrekend model waarbij alle gebieden van de activiteiten en programmering van het museum worden geïnformeerd door de impact en het nut voor andere vormen van leven. Het instituut is ook opdrachtgever van het Nederlandse paviljoen op de tweejaarlijkse Architectuurbiënnale van Venetië en zal in 2023 optreden als artistiek directeur van de Londense Design Biënnale. In 2022 stelde Het Nieuwe Instituut de officiële Nederlandse inzending voor de Triennale di Milano samen en won daarmee de Golden Bee Award.

Bij Het Nieuwe Instituut werken we vanuit het principe van meerstemmigheid. We maken actief ruimte voor verschillende perspectieven in al het onderzoek dat we doen, in de activiteiten en tentoonstellingen die we organiseren, en in de hele organisatie. We doen ons best om multivocaal te zijn, zowel op sociaal als op milieugebied. Dit geldt ook voor de manier waarop wij onze eigen organisatie en het gebouw en de directe omgeving van het instituut inrichten, onderhouden en ontwikkelen. Wij zetten ons in voor een samenleving, ecosysteem en organisatie die de “stemmen” van alle mensen en niet-mensen (inclusief bodem, planten, dieren en kunstmatige intelligentie) erkent en waardeert.

Wij bieden
Een aanstelling voor 1 jaar. Bij goed functioneren is er uitzicht op verlenging. Een passend arbeidsvoorwaardenpakket binnen de Museum cao met schaal 11, deze kent een bandbreedte van € 3.500 tot € 4.700 bij een werkweek van 36 uur. Een prettige werkomgeving in een dynamische organisatie waar je samenwerkt met vaste collega’s en een flexibele pool van freelancers.

Meer informatie
Voor meer informatie over de inhoud van de functie kunt u contact opnemen met Delany Boutkan, Onderzoeker, d.boutkan@hetnieuweinstituut.nl, 06-504 433 57. Voor vragen over de procedure kun je contact opnemen met Roos Hamers, Specialist HR, 010-440 13 26, r.hamers@hetnieuweinstituut.nl.

Reageer
Sollicitaties kunnen tot en met 12 oktober 2022 in zelfgekozen vorm worden gestuurd. De sollicitatiegesprekken zullen plaatsvinden in week 41 en 42.

Het vieren en stimuleren van diversiteit in brede zin (opvattingen, denkwijzen, cultuur, leeftijd, geslacht, seksuele geaardheid, geloof, etc.) is een belangrijk aandachtspunt van Het Nieuwe Instituut . Het Nieuwe Instituut streeft dan ook naar een evenwichtige samenstelling van haar personeel.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.