Gemeente Roermond: Conservator Cuypershuis

Gemeente Roermond in Roermond zoekt een Conservator Cuypershuis voor 32 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 13-10-2022Roermond is de stad van Ontmoeting, Verbinding en Samenwerking. Een historische stad voor jong en oud, die zorgt voor elkaar, met een bloeiende economie in retail, leisure en industrie, en samen werkt aan duurzame ontwikkeling. Als regenboogstad staan wij voor een inclusieve samenleving. Dit diverse karakter vinden wij ook belangrijk in onze eigen organisatie. Verschillende perspectieven, achtergronden en inzichten vergroten de denkkracht en mogelijkheden van de gemeente Roermond.

Het Cuypershuis is uniek in Nederland. Het is het enige Nederlandse museum dat is gevestigd in een voormalig woonhuis met werkplaats van een architect waarin aandacht wordt geschonken aan het leven en werk van die architect. Wij willen vanuit dat gedachtengoed wisselende tentoonstellingen presenteren en een culturele centrumfunctie zijn binnen de gemeente Roermond. Een plek waar ontmoeting centraal staat en een programmering is neergezet voor een breed publiek.

Het Cuypershuis is een gemeentelijk museum en maakt onderdeel uit van het cluster Sport en Cultuur. Het museumteam bestaat uit een kleine groep professionals, omringd door een grote groep vrijwilligers.

Wij zoeken een creatieve en inspirerende conservator voor het Cuypershuis Roermond. Iemand die samen met ons bouwt aan een museum dat vanuit het gedachtengoed van architect Pierre Cuypers zich richt op de vormgegeven omgeving. Met aandacht voor de actualiteit en maatschappelijke thema’s. Ben jij sterk in het maken van aansprekende presentaties voor een divers publiek? Dan zoeken wij jou!

Conservator Cuypershuis

32 uur per week

Wat ga je doen:

 • Je ontwikkelt presentaties en exposities (online en offline) die aansluiten bij actuele thema’s, die uitnodigen tot reflectie en verdieping, ontmoeting en dialoog altijd met een link naar de architect en ondernemer Cuypers en onze collectie;
 • Je doet onderzoek ter voorbereiding van een presentatie/ expositie;
 • Je zoekt steeds naar verrassende en eigentijdse middelen om presentaties aantrekkelijk te maken;
 • Je werkt samen met tentoonstellingsontwerpers en -bouwers;
 • Je levert een significante bijdrage aan het ontwikkelen, evalueren en opstellen van het meerjarententoonstellingsbeleid. Hierbij stel je ook de langetermijnplanning op en coördineert deze binnen het team;
 • Je onderhoudt een sterk netwerk binnen de museumwereld;
 • Je beantwoordt inhoudelijke vragen over de tentoonstellingen van het publiek en media;
 • Je beheert tentoonstellingsbudgetten en adviseert het management over de inhoudelijke en financiële haalbaarheid van tentoonstellingen;
 • Je schrijft begeleidende publieksgerichte teksten;
 • Je adviseert aan de collectiebeheerder over collectievorming en beoordeelt samen aangeboden schenkingen.

Wat verwachten wij
Wij verwachten van je dat je thuis bent in het cultureel erfgoed van Pierre Cuypers en hedendaagse vormgeving of dat je kunt aantonen dat je dit met je aanwezige kennis zeer snel eigen kunt maken. Je voorstellen zijn relevant in relatie tot de samenleving van nu en passend voor het museum als ook voor Roermond. Jouw kwaliteiten en achtergrond:

 • Je hebt een opleidingsachtergrond op hbo- of wo-niveau met historische, museologische of kunsthistorische kennis;
 • Je hebt eerder laten zien dat je een divers publiek weet te verbinden met erfgoed, (cultuur)geschiedenis en nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen;
 • Voelsprieten voor wat er in de maatschappij en culturele speelveld gebeurt en ervaring in het doorvertalen naar tentoonstellingen;
 • Gevoel voor (re)presentatie: zowel grafisch, ruimtelijk als de vertegenwoordiging van de organisatie naar buiten toe;
 • Je overziet wat er moet gebeuren voor het coördineren van een project/tentoonstelling en hebt ervaring in projectmatig werken;
 • Je geeft je werk zelfstandig vorm en neemt verantwoordelijkheid over je werk;
 • Je staat open voor kansen en ideeën en anderzijds deel je graag je kennis;
 • Je hebt een uitstekende uitdrukkingsvaardigheid in Nederlands en Engels, zowel schriftelijk als mondeling.

Wat kun je van ons verwachten?

 • Een team in ontwikkeling met ruimte voor en behoefte aan jouw input;
 • Een plek in een gedreven en enthousiast cluster Sport & Cultuur, waar samenwerking vanzelfsprekend is;
 • Een veelzijdige en uitdagende werkomgeving en flexibiliteit in je werkplek;
 • Een salaris van maximaal € 4.671,- (schaal 10) bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek (peildatum 1/4/2022). Inpassing in aanloopschaal 9 is mogelijk als de medewerker de functie nog niet volledig en volwaardig kan uitoefenen;
 • Goede arbeidsvoorwaarden onder andere uitloopschalen, ICT-voorzieningen, reiskostenvergoeding en IKB. IKB bedraagt 17,05% van je bruto jaarsalaris en kun je inzetten voor bijvoorbeeld de inkoop van extra vrije dagen;
 • Aanstelling is in eerste instantie voor een jaar met uitzicht op een vaste baan. Medio 2023 verwachten wij dat het toekomstplan voor het Cuypershuis door de gemeenteraad wordt vastgesteld. De denkrichtingen hiervoor zijn gereed en de vacature sluit hierop aan, maar kan als gevolg van het toekomstplan in de toekomst afwijken.

Kom je bij ons werken?
Solliciteer vóór 14 oktober via onderstaande sollicitatiebutton. Het kunnen overleggen van een verklaring omtrent het gedrag en maakt deel uit van de selectieprocedure. Bij gelijke geschiktheid heeft een interne kandidaat voorrang. De eerste gespreksronde vindt plaats op woensdag 19 oktober.

We willen een diverse en inclusieve organisatie zijn, die ruimte biedt aan iedereen. Diversiteit is een kracht die we gebruiken om betere resultaten te halen voor de stad. Je bent niet verplicht om je geboortedatum, geboorteplaats en geslacht in je cv en sollicitatieformulier te vermelden.

Vragen?
Wil je nog verdere informatie over deze functie, dan kun je contact opnemen met:
Franny Craemers, Clustermanager Sport en Cultuur, 06 5312 5342.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.