De Zaansche Molen: Directeur-Bestuurder

De Zaansche Molen in Zaandam zoekt een Directeur-Bestuurder voor 0,8 fte | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 09-10-2022Vereniging De Zaansche Molen is bijna honderd jaar oud en heeft als doel het Zaans molenerfgoed te behouden voor de toekomst en de kennis over en liefde voor de industriemolens te vergroten. Een aantal bezorgde Zaankanters vreesde in 1925 dat alle industriemolens zouden worden gesloopt en vervangen door moderne fabrieken. Zij namen het initiatief om vereniging De Zaansche Molen op te richten. Inmiddels is De Zaansche Molen een vrijwilligersorganisatie met bijna 4.000 leden die toekomst geeft aan de dertien industriemolens die ze in eigendom heeft en aan het bijzondere verhaal van de 1.100 Zaanse molens die de Zaanstreek ooit rijk was. Dat verhaal wordt verteld in de molens zelf en in het Molenmuseum op de Zaanse Schans.

In 1981 richtte Vereniging De Zaansche Molen de Stichting Wind Molen Compagnie op als werkorganisatie. De Wind Molen Compagnie stelt de molens tegen betaling open voor publiek en is verantwoordelijk voor de exploitatie van de molens en het Molenmuseum. Momenteel wordt de organisatiestructuur vereenvoudigd en in lijn gebracht met wet- en regelgeving en de Governance Code Cultuur.

Vereniging De Zaansche Molen en de bijbehorende Stichting Wind Molen Compagnie zoeken een

Directeur-Bestuurder

0,8 fte (32 uur per week)

Als directeur-bestuurder van de De Zaansche Molen en de Wind Molen Compagnie ben je verantwoordelijk voor behoud, beheer en exploitatie van de Zaanse industriemolens en voor het Molenmuseum. Je draagt zorg voor beleid, personeel, financiën, bedrijfsvoering en het totaal aan activiteiten, te midden van de dynamiek van toerisme en uiteenlopende stakeholders op de Zaanse Schans. Je maakt het Zaans molenerfgoed toegankelijk voor een breed publiek en zet je vol energie in voor de verdere professionalisering van de organisatie. Je geeft op enthousiasmerende wijze leiding aan het team van 15 medewerkers (9,2 fte) en 300 vrijwilligers. De omzet bedraagt ca. € 1,5 miljoen per jaar.

Als directeur-bestuurder rapporteer je aan de raad van toezicht. In overleg met de raad van toezicht stel je jaarlijks een strategisch plan en bijbehorend budget vast. Je bent verantwoordelijk om de daarin gestelde doelen te behalen binnen de gestelde (financiële) kaders.

Taken en verantwoordelijkheden

 • Als directeur-bestuurder ben je eindverantwoordelijk voor een organisatie in beweging. Je ontwikkelt en implementeert een samenhangende visie en strategie voor behoud, beheer en exploitatie van de molens en het voor het Molenmuseum. Je bouwt verder aan de professionalisering van de organisatie en zorgt voor helder beleid en efficiënte werkprocessen, o.a. op het vlak van financiën, bedrijfsvoering, HR, veiligheid en facilitaire zaken.
 • Je geeft op enthousiasmerende en inspirerende wijze leiding aan het zeer divers samengestelde team, bestaand uit 5 (deeltijd) inhoudelijke en administratieve medewerkers, 10 (deeltijd) molenaars en 150 vrijwilligers. Je stuurt 5 afdelingen/commissies aan, bestaand uit medewerkers en vrijwilligers, die zich bezighouden met het ontwikkelen en uitvoeren van:
  • educatieprogramma’s voor scholen;
  • publieksactiviteiten in de molens en het Molenmuseum;
  • excursies/arrangementen;
  • sales en marketing van merchandise- en molenproducten;
  • fondsenwerving en development.
 • Je onderhoudt contacten met uiteenlopende stakeholders, zoals de erfgoedpartners en ondernemersverenigingen op de Zaanse Schans, overheden, fondsen, samenwerkingspartners en collega-organisaties.
 • Je realiseert subsidiebeleid, fondsenwerving, sponsoring en partnerships.
 • Je bent inhoudelijk verantwoordelijk voor een aansprekend programma van activiteiten over de geschiedenis en betekenis van de Zaanse industriemolens. Daarbij vind je balans tussen zorg voor het erfgoed en commerciële mogelijkheden en laveer je met respect voor het erfgoed tussen de belangen van verschillende publieksgroepen, van schoolklassen en heemkundekringen tot het massatoerisme op de Zaanse Schans.

Wat breng je mee

 • Stevige managementervaring, bij voorkeur in (een) culturele of vrijwilligersorganisatie(s) met een complexe stakeholderomgeving. Ervaring met verandermanagement is een pre.
 • Een sterk netwerk op het gebied van cultuur en erfgoed. Je bent sociaal en beweegt je makkelijk in verschillende werelden van cultuur, bedrijfsleven, toerisme en politiek.
 • Een energieke, enthousiasmerende persoonlijkheid die in staat is teams en mensen te verbinden.
 • Een combinatie van inhoudelijke visie en gezonde zakelijkheid. Je voelt je prettig in een kleine organisatie, bent goed in structureren en organiseren en kan snel schakelen tussen strategie en operationele zaken.
 • Ondernemerschap. Je herkent en pakt kansen voor nieuwe samenwerkingen, financieringsmogelijkheden en publieksbereik.
 • Een coachende leiderschapsstijl. Je geeft mensen autonomie en vertrouwen waar het kan en stuurt bij waar het moet. Je bent empathisch en kan goed met mensen omgaan.
 • Liefde voor cultuur en erfgoed en een sterke drive om het verhaal van de Zaanse molens uit te dragen aan zoveel mogelijk mensen.

Wat bieden wij

 • Een prachtige kans om verder te bouwen aan een succesvolle erfgoedorganisatie in een volgende fase van haar ontwikkeling.
 • Werken in een dynamische werkomgeving met een zeer divers team op de prachtige Zaanse Schans.
 • Een dienstverband met veel flexibiliteit om zelf je tijd in te delen.
 • Marktconform salaris en overige arbeidsvoorwaarden

Procedure
De werving- en selectieprocedure wordt begeleid door cultureel searchbureau Marina Wijn Consultants. Contactpersoon voor deze vacature is Maartje Broekhans. Wij ontvangen je sollicitatie (CV en motivatiebrief) graag zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk zondag 9 oktober 2022 via info@maartjebroekhans.nl. Er zal een referentiecheck plaatsvinden en een assessment kan deel uitmaken van de procedure.

Aanvullende informatie
Extra informatie is te vinden op www.zaanschemolen.nl. Voor vragen kan je contact opnemen met Maartje Broekhans: 0618254470, info@maartjebroekhans.nl.

Je reactie is zeer welkom
Mocht je zelf belangstelling hebben voor deze functie of mocht je ons willen attenderen op een mogelijke kandidaat, neem dan contact op met Maartje Broekhans.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.