Openbare Bibliotheek Amsterdam: Maakplaats-coach

De Openbare Bibliotheek Amsterdam in Amsterdam zoekt een Maakplaats-coach voor 24 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 24-08-2022Beheers jij productie van maakonderwijs en wil jij ons helpen de Amsterdamse jeugd zo goed mogelijk op de toekomst voor te bereiden? Ben je daarnaast een flexibele teamspeler die kan multitasken, verschillende rollen kan aannemen en kun je jouw enthousiasme overbrengen op kinderen? Dan past deze vacature goed bij jou!

Wie zijn wij?
Maakplaats 021 is een initiatief van Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), Waag, Pakhuis de Zwijger en Hogeschool van Amsterdam. Zij geeft jonge Amsterdammers de kans zich te ontwikkelen in vaardigheden die passen bij de 21ste eeuw en ‘de beroepen van de toekomst’. Met een multidisciplinair aanbod aan educatieve programma’s op het gebied van creatieve technologie en maakonderwijs leren ze welke rol de digitale samenleving in hun leven speelt en hoe het invloed heeft op het vinden van een plek in de wereld. De programma’s dagen kinderen en jongeren uit om hun digitaal, creatief, cultureel en techn(olog)isch makerschap te ontwikkelen.

Maakplaats 021 is operationeel op de volgende locaties: OBA Oosterdok, OBA Reigersbos, OBA Waterlandplein, OBA Slotermeer, OBA CC Amstel, OBA Javaplein, OBA Osdorp, OBA Mercatorplein en OBA Staatsliedenbuurt.

Voor de uitvoering van onze maakplaats-programma’s in stadsdeel West is de OBA op zoek naar een enthousiaste en inspirerende Parttime Maakplaats-coach (m/v/x – 24 uur per week)

Maakplaats-coach

24 uur per week

Als parttime maakplaats-coach maak je onderdeel uit van de groep Medewerkers Dienstverlening A die werkzaamheden verrichten binnen de Doelgroep Jeugd & Jongeren, Digitale geletterdheid. Je bent voor minimaal drie dagdelen per week verbonden aan een vaste maakplaats en daarnaast gemiddeld één dagdeel per maand beschikbaar voor training / overleg. Je voert programma’s uit, geeft begeleiding en informatie, zorgt voor een goede dienstverlening en vervult de rol van coach voor de kinderen in de maakplaats.

Een maakplaats-coach heeft rechtstreeks contact met de bezoekers van de maakplaats en zorgt dat de deelnemers mee kunnen draaien met de activiteiten die we aanbieden op de locaties. Op 3 middagen per week zijn er naschoolse programma’s waar kinderen zich individueel voor kunnen aanmelden, in de ochtend ontvangen we groepen van scholen uit de buurt.

De maakplaats-coach ontvangt leiding van de teamleider van de OBA vestiging waar de maakplaats zich bevindt. Binnen de OBA geeft een kernteam sturing aan de ontwikkeling van de programma’s, de uitvoer van activiteiten en workshops, en het onderhoud en beheer van de maakplaatsen.

Wie ben jij?

 • Je hebt interesse en ervaring op het gebied van maakonderwijs, kunst, design en/of hedendaagse technologie;
 • Je bent bereid je de basisvaardigheden eigen te maken voor de omgang met digitale fabricage machines (3D-printer, vinylsnijder, laser cutter en bijbehorende apparatuur, software en materialen);
 • Je vindt het leuk om te werken met kinderen en jongeren van 8-16 jaar, individueel en in groepen, en ze te helpen de vaardigheden te leren die passen bij deze tijd;
 • Je beheerst de Nederlandse taal in woord en geschrift;
 • Je beschikt over didactische en /of presentatievaardigheden;
 • Je bent proactief, oplossingsgericht en je hebt (groot) improvisatievermogen;
 • Je bent flexibel en open: je kunt omgaan met de veranderende eigenschappen van een programma in ontwikkeling en je werkt goed samen met interne en externe programmamedewerkers;
 • Je bent zelfstandig en zelfredzaam: je bent in staat te reageren op onverwachte situaties en zelf (of samen met een collega ter plaatse) een oplossing te bedenken.

Deze punten beschrijven jou als collega het beste:

 • Je bent een teamplayer en je kunt assertief zijn;
 • Je bent creatief, nieuwsgierig en ondernemend;
 • Je bent klantgericht: je denkt in oplossingen vanuit de klantreis en klantbeleving;
 • Je hebt een positieve instelling en bent stressbestendig;
 • Je bent fan van de OBA, je hart ligt bij Amsterdam en de Amsterdammers.

Wat bieden wij?

 • Een uitdagende en veelzijdige rol in een unieke Amsterdamse organisatie in transitie, actief op het gebied van cultuur, ontwikkeling, informatie en maatschappij;
 • Goede ontwikkelings- en opleidingsmogelijkheden;
 • Een parttime functie (24 uur per week);
 • In eerste instantie een tijdelijk contract voor 1 jaar, start per 1 oktober;
 • Een marktconform salaris- en arbeidsvoorwaardenpakket (schaal 6 cao openbare bibliotheken: min €2.150,- ; max €2.930,- bruto).

Informatie
Wil je meer weten over deze vacature, neem dan contact op met José Remijn, Projectleider Maakplaats 021, per mail j.remijn@oba.nl of op telefonisch op 020-5230772.

De eerste gesprekken staan gepland op vrijdag 26 augustus en maandag 29 augustus.
De tweede gesprekken staan gepland op woensdag 31 augustus 2022.

Een assessment kan onderdeel uitmaken van de selectieprocedure.
De cao openbare bibliotheken is van toepassing.

Reageren
Iedereen is welkom bij de OBA en krijgt een gelijke kans. In een stad met meer dan 860.000 unieke Amsterdammers, zien we deze kleurrijke variatie graag terug onder onze medewerkers, vrijwilligers en stagiaires. Voel je vrij om op deze vacature te reageren.

Mail jouw motivatie en cv uiterlijk woensdag 24 augustus 2022 naar sollicitaties@oba.nl.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.