De Nobelaer: Directeur-bestuurder

De Nobelaer in Etten-Leur zoekt een Directeur-bestuurder voor 36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime | Sluitingsdatum: 16-09-2022In 2010 zijn de belangrijkste culturele disciplines binnen de gemeente Etten-Leur gefuseerd. Een visionaire stap zo zou later blijken; vele gemeenten volgen momenteel het voorbeeld. Het bundelen van de krachten in de “backoffice” heeft als resultaat dat de organisatie wendbaar is en er meer geld beschikbaar blijft voor de culturele inhoud dan bij drie “stand alone” organisaties het geval zou zijn. Diverse reorganisaties, om de personele organisatie aan te passen aan de gewijzigde omstandigheden, hebben sinds de fusie plaatsgevonden. De activiteiten bestaan uit professionele voorstellingen, amateurvoorstellingen, poppodium, kunsteducatie op de scholen, kunsteducatie-aanbod in De Nobelaer, de (maatschappelijke) bibliotheek in al haar facetten, een speelotheek en sociaal culturele verhuur. De personele organisatie behelst een kleine 30 fte, 70 vrijwilligers en 26 ZZP’ers.

Medewerkers werken met passie en lef voor De Nobelaer en zijn over het algemeen flexibel inzetbaar in de ondersteunende diensten. Een jong, enthousiast en gedreven team, op zoek naar een enthousiaste leider en verbinder als meewerkend voorvrouw/man.

Wij zijn op zoek per 1 januari 2023 naar een

Directeur-bestuurder

36 uur per week | 1 fte

De Nobelaer zoekt een veelzijdige, gepassioneerde directeur-bestuurder die het boegbeeld van de organisatie wil zijn en tevens de handen uit de mouwen wil steken. Met enthousiasme, politieke sensitiviteit en een groot hart voor de medewerkers en de inwoners van Etten-Leur.

De Raad van Toezicht van De Nobelaer is op zoek naar een directeur-bestuurder (functieomvang 1,0 fte). Met de combinatie van podiumkunsten, kunsteducatie, bibliotheek en sociaal culturele activiteiten is De Nobelaer een unieke organisatie, vormgegeven in een gebouw dat speciaal voor deze culturele disciplines is ontworpen. Dat vraagt om een energieke en krachtige persoonlijkheid; verbindend en coöperatief. De directeur-bestuurder komt te werken in het gloednieuwe cultuurhuis dat in december 2021 is opgeleverd en in april 2022 voor het grote publiek is geopend. Het inhuizen van de organisatie in het nieuwe gebouw, diverse opleverpunten en het gebruik van het gebouw hebben voor de korte termijn de aandacht. Op de middellange termijn gaat het om het finetunen van het organigram voor het nieuwe cultuurhuis (het bouwen van een ‘lean en mean’ functiehuis), het optimaal benutten van de locatie en het faciliteren van kruisbestuiving. Het bestendigen van de goede relatie met de gemeente Etten-Leur, alle stakeholders, gebruikers en bezoekers is in alle fases van groot belang. Voor het eerste jaar is de subsidiebeschikking 2022-2023 en het beleidsplan ‘22-‘23 leidend.

De opgaven op korte en middellange termijn
Op korte termijn zullen de puntjes op de i van het nieuwe gebouw gezet moeten worden in nauwe samenspraak met de gemeente Etten-Leur, die opdrachtgever was bij de bouw en het pand verhuurt aan de stichting. Er ligt na de oplevering nog een logistieke uitdaging; het afstemmen van alle activiteiten in het gebouw, de bezoekersstromen, de gebruikers. Op de middellange termijn zal het organigram stabiel moeten worden, door de overgang van de oudbouw (9000 vierkante meter) naar de nieuwbouw (5000 vierkante meter) is het organigram de afgelopen jaren aan verandering onderhevig geweest. Het faciliteren van kruisbestuiving en het signaleren van kansen op dit vlak is van wezenlijk belang. De organisatie voert de culturele taak uit voor de gemeente Etten-Leur, de goede relatie in stand houden is vanzelfsprekend een belangrijke opdracht.

Organigram
De directeur-bestuurder geeft leiding aan een jong managementteam waarin de afdelingen bibliotheek, kunsteducatie, onderwijs, financiën, marketing en programmering, evenementen en de operationele afdelingen vertegenwoordigd zijn en wordt ondersteund door de directiesecretaresse. De directeur-bestuurder legt verantwoording af aan de Raad van Toezicht, bestaande uit 5 leden.

De exploitatie is, onder de condities die overeengekomen moesten worden met de subsidieverstrekker, uitdagend. Het vergt stuurmanskunst van de directeur-bestuurder om de begroting te halen en het is noodzakelijk dat iedereen in de organisatie, inclusief de directeur-bestuurder, meewerkt in de uitvoering van podiumkunsten, kunsteducatie, de maatschappelijke bibliotheek en de sociaal culturele evenementen.

Profiel
De nieuwe directeur-bestuurder is veelzijdig en in staat de brancheontwikkelingen op het gebied van podiumkunsten, kunsteducatie en bibliotheek te volgen en te interpreteren voor De Nobelaer. Een achtergrond in deze branches is een pre, affiniteit met ‘alle takken van sport’ is een must, onmisbaar om succesvol te zijn als leider en boegbeeld van De Nobelaer. De directeur-bestuurder zal mede vanuit zijn of haar ondernemerschap De Nobelaer als de ontmoetingsplek voor Etten-Leur vormgeven. Politieke sensitiviteit is onontbeerlijk, gezien het relatief grote belang dat in de gemeente gehecht wordt aan cultuurhuis De Nobelaer, onder andere af te meten aan de hoogte van het subsidiebeslag dat De Nobelaer binnen de gemeente als fusieorganisatie kent.

Jij biedt De Nobelaer:

 • Ervaring in bestuursfuncties/managementfuncties binnen de cultuurbranches bibliotheek, en/of kunsteducatie, en/of podiumkunsten.
 • Ondernemerschap en goede kennis van financiën.
 • Strategisch inzicht, dat je dankzij je procesmatige vaardigheid, weet om te zetten in daadkracht.
 • Uitstekende communicatievaardigheden: je bent luistervaardig en coachend; een sparringpartner voor de afdelingshoofden.
 • Een verbinder met een goed ontwikkelde attitude van bestuurlijke sensitiviteit die je inzet in het netwerk en samenwerking met de medewerkers en partners, de culturele partners, onderwijsinstellingen, lokale politici, klanten en sectoren.
 • Een open en benaderbaar boegbeeld voor de organisatie, warm pleitbezorger van laagdrempelige cultuur.
 • Een visionair, bevlogen leider, tevens goed lobbyist.
 • HBO/academisch denk- en werkniveau.
 • Woonachtig in Brabant, of de bereidheid om daar naartoe te verhuizen.

De Nobelaer biedt jou:

 • Een bevlogen organisatie met 30 fte medewerkers in loondienst, 26 ZZP-ers en 70 vrijwilligers. Stuk voor stuk mensen met een enorme passie voor hun vak.
 • Een schitterende werkplek in het centrum van Etten-Leur.
 • Een fulltime dienstverband. Bezoldiging conform de beloningsrichtlijn directeur-bestuurders kunsteducatie; de functie is ingeschaald in salarisgroep C van de richtlijn, min. €79.472 max. €105.882.
 • Arbeidsvoorwaarden op basis van de Governance Code Cultuur.

Reageren

De RvT van De Nobelaer laat zich bij deze procedure ondersteunen door Sjanet Bijmolt van Coach-Net. Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Sjanet, via info@coach-net.nl of telefoonnummer 06-22875474.

Je kunt je interesse kenbaar maken door je motivatie en CV uiterlijk 16 september te sturen naar info@coach-net.nl.

Er zijn twee gespreksrondes. De eerste gespreksronde zal gehouden worden op 27 september, in de ochtend met de selectiecommissie en in de middag met de adviescommissie. De tweede gespreksronde zal gehouden worden op 13 oktober. Een assessment en referentieonderzoek zal deel uitmaken van de procedure. Indiensttreding per 1 januari 2023.

Solliciteer!

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.