Waag: Communicatie-medewerker Burgerwetenschap en Participatie

Waag in Amsterdam zoekt een Communicatiemedewerker Burgerwetenschap en Participatie voor 32-40 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime, Parttime | Sluitingsdatum: 26-08-2022Waag Futurelab opereert al 25 jaar op het kruispunt van kunst, wetenschap en technologie. Het verkent de sociale en culturele impact van nieuwe technologieën en hun toepassing voor sociale innovatie. Waag Futurelab draagt bij aan het onderzoek, het ontwerp en de ontwikkeling van een duurzame, rechtvaardige samenleving. Lees hier meer over de missie van Waag.

Wij zoeken voor onze projecten in het Smart Citizens Lab per direct een collega.

Communicatiemedewerker Burgerwetenschap & Participatie

32-40 uur per week

Heb je een vlotte pen en creatieve geest? Heb je ervaring in communicatie en PR? Ben je zowel een multimedia communicatiestrateeg als een uitvoerder die dingen aanpakt? Voel je je thuis binnen zowel traditionele als digitale media communicatie?

En wil je jouw talent inzetten voor projecten die bijdragen aan maatschappelijke verandering zoals het meten en verbeteren van de leefomgeving en het toegankelijk maken van onderzoek voor een breed publiek?

Dan is deze baan in hartje Amsterdam iets voor jou!

Wie zijn wij?
Waag Futurelab: Missie
Waag Futurelab opereert al 25 jaar op het kruispunt van kunst, wetenschap en technologie. Het verkent de sociale en culturele impact van nieuwe technologieën en hun toepassing voor sociale innovatie. Waag Futurelab draagt bij aan het onderzoek, het ontwerp en de ontwikkeling van een duurzame, rechtvaardige samenleving. Lees hier meer over de missie van Waag.

Smart Citizens Lab
In het Smart Citizens Lab verkennen we de tools en applicaties waarmee burgers de wereld om zich heen in kaart kunnen brengen. In de afgelopen jaren zijn er diverse soorten open hardware beschikbaar gekomen en data-platforms ontwikkeld waarmee burgers de mogelijkheid hebben gekregen zélf hun omgeving te meten en actie te ondernemen. Binnen het Smart Citizens Lab onderzoeken we in verschillende projecten hoe sensor technologie bij kan dragen aan het verstevigen van de rol van de burger in vraagstukken rondom leefbaarheid en duurzaamheid.

Jij gaat werken aan verschillende projecten samen met sterk inhoudelijk gedreven collega’s op het gebied van technologie, leefomgeving en maatschappij. Je draagt in het bijzonder bij aan het project Hollandse Luchten, waarin we onderzoeken hoe burgers met sensoren meer inzicht kunnen krijgen in luchtkwaliteit. In diverse pilots brengen we de luchtkwaliteit in kaart en zetten we de inzichten uit de data gezamenlijk om in oplossingen en actie. Meer hierover lees je op:

Hollandse Luchten
Volkskrant
Nieuwsuur

Andere projecten waarin je een bijdrage kunt leveren zijn

Publiek-Civiele-Samenwerking
Routemanagement Smart Liveable Cities
Tipping the Balance
Thermo-Staat

Wie zoeken wij?
Waag zoekt een enthousiaste collega (32-40 uur per week) om handen en voeten te geven aan onze projecten. Als communicatiemedewerker zorg jij dat innovatieve ideeën, kennis en complexe onderwerpen duidelijk gecommuniceerd worden. Je neemt strategische eigenaarschap over hoe we projecten en het onderzoekslab kunnen positioneren. Je werkt samen met diverse opdrachtgevers en partners om de impact en de resultaten van onze projecten toegankelijker te maken voor een breed publiek.

Wat ga jij doen?
Jij coördineert marketing- en communicatieactiviteiten voor onderzoeksprojecten die gaan over lokale maatschappelijke vraagstukken, burgerwetenschap & wetenschapscommunicatie en voert deze uit. Je zorgt ervoor dat complexe materie vertaald wordt naar een aansprekende boodschap voor verschillende doelgroepen. Dit doe je natuurlijk niet helemaal alleen, maar als onderdeel van het Smart Citizens Lab team. Binnen het team ben jij wel de trekker van alle communicatiewerkzaamheden. Daarin krijg je veel mogelijkheid om samen met het team te sparren en tegelijkertijd heb je de vrijheid om eigen ideeën uit te werken. Daarnaast werk je samen met onder andere een vormgever, web editor, programmamakers en producenten vanuit het Waag communicatieteam. Je rapporteert direct aan de Hoofd van Programma LIFE.

Jouw verantwoordelijkheden:

 • Je draagt bij aan het uitdragen van de missie van Waag en hebt hierin de vrijheid om verschillende typen content te creëren;
 • Je levert een belangrijke bijdrage aan de strategische ontwikkeling van de boodschap van het Smart Citizens Lab team en de manier waarop die gecommuniceerd wordt.
 • Je schrijft, met input van bewoners, overheid, onderzoekers en ontwerpers, verhalende en inspirerende teksten over onze projecten, en thema’s rondom de leefomgeving en burgerwetenschap (bijvoorbeeld voor: website, blogs of ingezonden brieven);
 • Je promoot evenementen die bijdragen aan de verschillende onderzoeksprojecten;
 • Je levert rapportages op van je communicatieactiviteiten in samenwerking met nationale en internationale onderzoekspartners, zoals overheden, universiteiten en burgerinitiatieven etc.
 • Je onderhoudt een netwerk van journalisten die schrijven over leefbaarheid, klimaat, het meten van de leefomgeving, burgerwetenschap, participatie en open technologie.

Wat vragen wij?
Functie-eisen:

 • Minimaal vijf jaar ervaring in een soortgelijke rol;
 • Hbo/master op het gebied van communicatie, wetenschapscommunicatie, multimedia, marketing of vergelijkbaar;
 • Ervaring met projecten op het kruisvlak van overheidsbeleid, wetenschap en participatie;
 • Expertise en ervaring met het opstellen en uitvoeren van diverse communicatiestrategieën gericht op diverse doelgroepen;
 • Expertise met het uitvoeren van een breed scala van communicatiewerkzaamheden voor verschillende doelgroepen, opdrachtgevers en (wetenschappelijke) contexten; bijvoorbeeld: PR, Movement building, Blogs, Social media, Workshops, Webcommunicatie;
 • Snel en accuraat kunnen schakelen tussen dynamische projecten, multidisciplinaire teams en veranderende afspraken met bv opdrachtgevers en projectpartners.

Gewenst:
Creatief, out-of-de box, onderzoekend en kritisch: hoe wordt het gecommuniceerd? Hoe wordt de communicatie door de doelgroep ontvangen? Wat kan beter en hoe
Goed voor een publiek staat: opzetten en/of begeleiden van workshops en evenementen.

Een breder perspectief heeft over de rol van communicatie in de maatschappij, en die in staat is om lessen en best practice uit andere sectoren toe te passen;

Wat bieden wij?
Je vervult je functie in een dynamische werkomgeving, met veel ruimte voor eigen inbreng en creativiteit. De werklocaties zijn Huis De Pinto en de Waag, in het centrum van Amsterdam. In de huidige omstandigheden met Corona werken we vooral thuis. Waag onderschrijft de Code Cultural Governance en Code Culturele Diversiteit.

De salarisindicatie voor deze functie is € 3.150 tot € 3.550 per maand (op basis van 40 uur per week), afhankelijk van relevante kennis en ervaring.

Voor inhoudelijke vragen t.a.v. deze vacature kan je contact opnemen met Denis Costa, Project Manager en Head of Programme a.i. via denis@waag.org.

De sluitingsdatum van deze vacature is 26 augustus 2022. De eerste sollicitatieronde vindt plaats tussen 30 augustus en 9 september. De tweede in de week van 19 september.

Diversiteit is cruciaal om technologie en de samenleving meer open, eerlijk en inclusief te maken. Daarom moedigen we kandidaten van diverse culturele achtergronden aan om te solliciteren. Mocht je denken niet aan alle eisen te voldoen, willen we je toch aanmoedigen om te solliciteren. Sommige kwaliteiten zijn niet in bullet points te vangen.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.