SLAK ateliers: Officemanager

SLAK ateliers in Arnhem zoekt een Officemanager voor 28 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 10-09-2022



Waarom wij er zijn als organisatie
SLAK ateliers creëert woon- en werkruimten en broedplaatsen voor culturele en creatieve professionals in Gelderland. Er werken en/of wonen meer dan 1000 makers en organisaties uit de culturele en creatieve sector in de panden van SLAK ateliers. De missie van SLAK is om de creatieve economie (de creatieve makers, initiatieven en organisaties) in Gelderland te faciliteren op het gebied van (woon-)werkruimten, ruimten voor experiment, presentatieruimten en ontmoetingsruimten. Daarnaast is SLAK betrokken bij de ontwikkeling van diverse broedplaatsen en gebiedsontwikkelingsprojecten in Gelderland.

Voor SLAK Atelierbeheer zoeken wij een enthousiaste Officemanager voor 28 uur per week vanuit ons kantoor in Arnhem.

Officemanager

28 uur per week

Wat ga jij doen?
Voor klanten en partners ben je hét visitekaartje van de organisatie. Je vangt alle nieuwe vragen op die binnenkomen (telefonisch en per mail) en zorgt dat deze op tijd en door de juiste persoon binnen de organisatie worden opgepakt en beantwoord. Je bewaakt dit proces en zorgt zo voor een professionele en klantvriendelijke indruk. Daarnaast ben jij degene waarop onze verhuur, beleids- en projectafdeling en directie en management kunnen bouwen qua ondersteuning. Je overziet wat er wanneer moet gebeuren en signaleert hierop. Je zorgt dat je collega’s hun werk kunnen doen door te ondersteunen op kantoor, met agenda’s, met voorbereiden en organiseren van bijeenkomsten en afvangen en afhandelen van vragen. Specifieke inhoudelijke ondersteuning lever je in het verhuurproces en bij subsidies. Daarin voer je administratieve werkzaamheden uit zoals registratie van nieuwe huurders.

Wat wij vragen

  • Enthousiasme over wat wij doen als organisatie en betrokkenheid bij onze klant is een must;
  • Je bent gewend te werken op minimaal mbo+-niveau;
  • Werkervaring op ondersteunend en/of administratief vlak is een pre, maar enthousiasme en talent voor de branche, doelgroep en het werk staat voorop;
  • Uitgebreide kennis van en ervaring met het gebruik van MS Office;
  • Ervaring met het gebruik van andere software en/of websitegebruik is een must;
  • Woonachtig in Arnhem en omgeving is een must;
  • In bezit van een rijbewijs.

Als persoon sta je bekend om je servicegerichte instelling. Je wordt vrolijk als je mensen kunt helpen. Je bent verbindend in je communicatie en werkt graag samen met anderen naar een doel toe. Waarbij je je eigen kritische blik nooit verliest. Je brengt makkelijk structuur en overzicht aan en schept daarmee rust in onze dagelijkse dynamiek. Je houdt van een uitdaging en vindt het fijn om efficiënt te werken. Om een gezamenlijk doel te bereiken zet je graag je creativiteit in. Je gaat ondernemend te werk en doet dit met de nodige accuratesse. Je bent in staat om makkelijk een vertrouwensband met collega’s en klanten op te bouwen.

Jouw talenten liggen in de volgende competenties: Klantgerichtheid, Plannen en organiseren, Structureren, Accuratesse, Samenwerken, Resultaatgerichtheid, Communicatief, Initiatief en Voortgangscontrole.

Wat wij bieden
Het gaat om permanente functie voor 28 uur per week, verdeeld over 4 dagen, waarbij je start met een jaarcontract. Het salaris ligt – afhankelijk van je ervaring – tussen de € 2.100,- en € 2.600,- bruto per maand (op basis van 36 uur). We bieden je een mooi en uitgebreid pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Je hebt veel vrijheid om zaken naar eigen inzicht aan te pakken en de mogelijkheid je verder te ontwikkelen in je vakgebied.

Waarom je met plezier bij ons zult werken
We zijn een informele organisatie met elf medewerkers plus een aantal vrijwilligers en werken vanuit een uniek pand in hartje Arnhem, vlak bij het station. Samen werken we enthousiast en hard aan ruimte voor de culturele en creatieve sector in Gelderland. Ieder vanuit onze eigen professie zijn we bevlogen aan het werk. We kijken uit naar jouw bijdrage hieraan.

Is je interesse gewekt? Laat het ons snel weten!
Meer informatie over de functie kan worden opgevraagd bij onze directeur/bestuurder, Tamar Oosterlaar, via algemeen@slak.nl. Als je direct interesse hebt en voldoet aan wat wij vragen, verzoeken we je dit per hetzelfde e-mailadres aan ons te laten weten onder vermelding van je naam en je e-mailadres.

We sturen je dan vijf vragen om schriftelijk antwoord op te geven. De antwoorden mail je ons uiterlijk 10 september 2022 Je hoeft dus géén cv en motivatiebrief te sturen, we maken graag kennis met je aan de hand van de vragen, eventueel gevolgd door een persoonlijk gesprek.

Gezien de zomerperiode staat de vacature iets langer open dan gebruikelijk. Vanaf september laten we je weten of we met je in gesprek gaan. Vanaf dan vinden ook de eerste gesprekken plaats en we koersen op een start in oktober/ november 2022.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.