Koninklijke Bibliotheek: Teamleider Publieksdienstverlening

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag zoekt een Teamleider Publieksdienstverlening voor 40 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime | Sluitingsdatum: 23-08-2022De KB is de nationale bibliotheek van Nederland. Wat meer mensen mogen weten, is dat de KB ook een innovatieve werkgever is. Want dat zijn we absoluut! Samen met 500 collega’s zetten we ons in om Nederland elke dag slimmer, vaardiger en creatiever te maken. Dit lukt ons door bijvoorbeeld alle digitale publicaties van én over ons land te verzamelen, te bewaren en te delen. En door met elkaar te streven naar een samenleving waar iedereen volwaardig mee kan doen. Zo zijn we er ook voor de allerjongsten met voorleeskoffertjes en voor senioren met tabletcursussen en voor laaggeletterden met taalhulp. Maatschappelijke uitdagingen zoals deze gaan we aan met andere netwerkpartners.

Wij zoeken een teamleider die ons team Dienstverlening en zijn werkzaamheden in onze fysieke bibliotheek gaat begeleiden.

Teamleider Publieksdienstverlening

40 uur per week

Waar 9 miljoen gedigitaliseerde krantenpagina’s, middeleeuwse handschriften en de klantbeleving samenkomen. Dat is de KB in Den Haag. En het is de plek waar jij als teamleider de komende jaren ons team Dienstverlening en zijn werkzaamheden in onze fysieke bibliotheek gaat begeleiden.

Maak jij het mogelijk?
De KB is in transitie van een fysieke bibliotheek naar een steeds meer digitale bibliotheek met kleinere leeszalen en een andere publieksdienstverlening. Als teamleider van het team Dienstverlening begeleid je als richtinggevend leider de medewerkers van je team in deze transitie. Met jouw team zorg je ervoor dat onze klanten van de fysieke bibliotheek gastvrij worden ontvangen en geholpen. Hierdoor kunnen zij optimaal gebruik maken van al onze digitale en fysieke collecties en diensten, en genieten van en deelnemen aan Publieksprogrammering in bijvoorbeeld het KB Atelier en op het KB Plein. En er is meer. Jij bent de teamleider dienstverlening die:

 • verantwoordelijk is voor de dagelijkse aansturing van team dienstverlening.
 • intensief samenwerkt met collega’s binnen de KB en in netwerken buiten de KB.
 • de visie op dienstverlening in onze fysieke bibliotheek uitdraagt en deze uitwerkt naar dienstverleningsconcepten voor de klantreis in het hele gebouw.
 • in het licht van veranderende huisvesting adequate en al dan niet tijdelijke publieksdienstverlening ontwikkelt
 • publieksprogrammering en huisvesting verbindt, zowel inhoudelijk als organisatorisch.

Daar komt bij dat je het team dienstverlening verder helpt op de ingeslagen weg naar meer zelf-organiserend werken. Je begeleidt de medewerkers naar een werkklimaat waarin zij meer van en met elkaar leren en zelf verantwoordelijkheid nemen om vanuit hun taak onze maatschappelijke doelen te bereiken. Je maakt deel uit van het MT van de afdeling Publieksdiensten, waar je met drie andere teamleiders en het afdelingshoofd werkt aan de continue vernieuwing en verbetering van onze digitale en fysieke dienstverlening.

Ben jij het talent dat wij zoeken?
We zijn benieuwd naar wie jij bent en wat jou bijzonder maakt. Is dat jouw mensgerichte aanpak, gecombineerd met zakelijke duidelijkheid? Geweldig. Zeker als je dit voor deze vacature van teamleider dienstverlening aanvult met:

 • een academisch werk- en denkniveau.
 • ruime aantoonbare ervaring (minimaal vijf jaar) met leidinggeven en verandertrajecten in een complexe, veranderende omgeving.
 • ruime ervaring in het coachen van medewerkers naar meer verantwoordelijkheid en zelforganisatie.
 • een duidelijke visie op publieksdienstverlening.
 • kennis van en ervaring met klantreizen, gastvrijheid, programmering en evenementen op locatie.
 • een positieve en creatieve geest, die realiseert wat er wél kan

Waar kan jij op rekenen?
Als je kiest voor de KB dan kies je ook voor uitstekende arbeidsvoorwaarden. Om precies te zijn valt jouw keuze op onder andere:

 • een brutomaandsalaris tussen € 4.844 en € 6.230 (schaal 12).
 • een dienstverband voor de duur van een jaar met uitzicht op vast als het van beide kanten bevalt.
 • een goede werk- en privébalans. Zo heb je 42 vrije dagen en praten we graag met je over flexibele werktijden.
 • 100% vergoeding van jouw OV-reiskosten.
 • pensioenopbouw via pensioenfonds ABP.
 • een dertiende maand (8,33%).
 • een werkplek in de KB vanwege fysieke dienstverlening aan klanten in de KB.

Werken vanuit huis kan in overleg.

Deze arbeidsvoorwaarden (en meer) gelden voor een fulltime dienstverband van 40 uur per week. Voor de vacature teamleider dienstverlening is een dienstverband voor 40 uur per week aan de orde.

Hoe is het om bij de KB te werken?
We omarmen de verschillen van al onze collega’s. Sterker nog: we zien dat verschillen elkaar versterken. Dat ervaren we ook zo in ons team dienstverlening, onderdeel van de afdeling Publieksdiensten. Ons team met 21 gedreven en betrokken collega’s werkt aan gastvrije en klantgerichte dienstverlening in de fysieke bibliotheek van de KB in Den Haag. Hoe jouw toekomstige collega’s zelf de sfeer omschrijven? Als professioneel en vriendelijk waarin collega’s graag net dat stapje extra voor de klant en voor elkaar zetten.

Hoe solliciteer ik naar deze vacature?
Wil jij bijdragen aan onze innovatieve organisatie? Mooi! We kunnen niet wachten om jouw cv en motivatie te ontvangen.

Vragen over de functie? Stel deze aan Willemijne van Lammeren, teamleider Diensten, willemijne.vanlammeren@kb.nl, 06-39025472, Miriam Wagenaar, Teamleider Functioneel Beheer, miriam.wagenaar@kb.nl, 06-11259454 of vanaf 19 augustus 2022 aan Mariëtte Roelvink, afdelingshoofd Publieksdiensten, mariette.roelvink@kb.nl, 06-20854653. Vragen over de sollicitatieprocedure? Ruth Simonis geeft antwoord via solliciteren@kb.nl of 06-21493839.

 • Solliciteren kan tot en met 23 augustus 2022.
 • Zien we voldoende raakvlakken, dan gaan we graag met je in gesprek. Als een gesprek op locatie niet mogelijk is, ontmoeten we elkaar digitaal. Bij onvoldoende raakvlakken laten we je dit weten met een e-mail.
 • De eerste gesprekken vinden plaats op 30 augustus en 1 september 2022. De tweede gesprekken op 6 september en 8 september 2022.
 • De selectieprocedure duurt gemiddeld drie tot zes weken.
 • Tijdens de selectieprocedure bewaren we je gegevens. Uiterlijk vier weken na het beëindigen van de sollicitatieprocedure verwijderen we deze op grond van de Algemene Verordening gegevensbescherming (AVG).
 • Een assessment kan deel uitmaken van de selectieprocedure.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.