Het Nieuwe Instituut: Programmamanager Design en Digitale Cultuurarchieven

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam zoekt een Programmamanager Design en Digitale Cultuurarchieven voor 24 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 28-08-2022Het Nieuwe Instituut in Rotterdam is er voor professioneel ontwerpend Nederland en een breder publiek. Het instituut is een erfgoedinstelling. Het beheert de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw en zet zich in voor het beheer en de ontsluiting van design en digitale cultuurarchieven. Het Nieuwe Instituut stimuleert onderzoek, programmeert tentoonstellingen en lezingen- en educatieprogramma’s in binnen- en buitenland.

Het Nieuwe Instituut zoekt per 1 oktober aanstaande een

Programmamanager Design & Digitale Cultuurarchieven

24 uur per week

Het Nieuwe Instituut bevraagt, toont en versterkt de rol van architectuur, design en digitale cultuur in de maatschappij en wil bijdragen aan een ontwerpcultuur die innovatief, meerstemmig, multidisciplinair en duurzaam is.

Het Nieuwe Instituut is coördinator van het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD). Dit Netwerk is gericht op het verbinden, ontsluiten en zichtbaar maken van designarchieven die zich verspreid over heel Nederland bevinden. Daartoe deelt NADD kennis over hoe en wat te archiveren en verzamelen, ontwikkelt het nieuwe verhalen rondom archieven, bouwt het aan een digitale infrastructuur die decentrale archieven verbindt en organiseert met programma’s die deze ambities zichtbaar maken en ondersteunen. Het Netwerk beoogt bij te dragen aan een betere positie van designarchieven in Nederland waarvoor waarvan er velen bedreigd worden wegens het ontbreken van een plan voor behoud en beheer.

Het Netwerk bestaat uit meer dan 40 partners – musea, collecties, ontwerpers en onderzoekers. De programmamanager wordt verantwoordelijk voor het onderhouden van het netwerk, het ophalen en delen van kennis over belangrijke vraagstukken en het stimuleren van uitwisseling tussen deelnemers. Daarnaast zal de programmamanager een belangrijke rol spelen in het uitdragen van het belang van een toekomstgericht beleid voor de Nederlandse designarchieven.

Kerntaken

 • Onderhouden van het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur
 • Stimuleren van het ontwikkelen en het delen van kennis over archieven en collecties
 • Signaleren van mogelijkheden voor NADD om een rol te spelen in het debat over archiefvorming en bedreigde archieven
 • Opstellen van jaarplan
 • Zorgdragen voor het uitvoeren van de digitale infrastructuur
 • Zorgdragen voor de doelstelling meerstemmigheid (diversiteit en inclusie) binnen programma’s
 • Het samenwerken met diverse projectleiders en producenten in het Netwerk en HNI
 • Representeren van NADD en Het Nieuwe Instituut
 • Overtuigende gesprekspartner zijn voor leidinggevende en (management)team

Gevraagd profiel

 • Gedreven door inhoudelijke affiniteit met ontwerp in relatie tot maatschappelijke vraagstukken
 • Kennis van archivering en collectie-ontwerpveld in brede zin: van academies tot professionals
 • Initiatiefrijk, communicatief en resultaatgericht
 • Creatief, positief en gericht op samenwerking

Wij bieden
Een aanstelling voor 1 jaar, met bij goed functioneren zicht op verlenging. Een passend en marktconform pakket arbeidsvoorwaarden. Een prettige werkomgeving in een dynamische organisatie waarin je samenwerkt met vaste collega’s en een flexibele schil van freelance opdrachtnemers.

Meer weten
Neem voor meer informatie over de inhoud van de functie contact op met Francien van Westrenen, Hoofd Agentschap, 06-834 040 01. Neem voor vragen over de procedure contact op met Roos Hamers, HR, 010–440 13 26.

Reageren
Sollicitaties kunnen tot en met 28 augustus 2022 gestuurd worden.

Het vieren en stimuleren van diversiteit in brede zin (blikrichtingen, denkbeelden, cultuur, leeftijd, gender, seksuele voorkeur, geloof etc.) is een belangrijk aandachtspunt van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Instituut streeft overeenkomstig naar een evenwichtig samengesteld personeelsbestand.

Eerste gesprekken ter kennismaking in week 35.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.