Het Nieuwe Instituut: Persvoorlichter

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam zoekt een Persvoorlichter voor 24 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Freelance/ZZP | Sluitingsdatum: geenHet Nieuwe Instituut is er, als nationale erfgoedinstelling, voor ontwerpers en het bredere, geëngageerde publiek dat in architectuur, design en digitale cultuur geïnteresseerd is. Het instituut beheert de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, stimuleert onderzoek, programmeert tentoonstellingen en lezingen- en debattenprogramma’s in binnen- en buitenland. Trefwoorden die Het Nieuwe Instituut karakteriseren zijn: meerstemmig, sociaal, ecologisch, experimenteel, Rotterdam/regionaal/nationaal/internationaal, (zelf)kritisch, plezier, gastvrij, uitgesproken, toegankelijk, een goede opdrachtgever, een lerende organisatie, continu in transformatie.

Persvoorlichter

24 uur per week, freelance

Over de freelance opdracht
De Persvoorlichter combineert strategische met uitvoerende werkzaamheden ten behoeve van de mediabenadering. Met het institutionele verhaal als uitgangspunt, zoekt de Persvoorlichter naar mogelijkheden tot zichtbaarheid in de lokale, landelijke en internationale media, zowel online als offline. Op basis van kennis van beleid, taken en activiteiten van het instituut, betrek je journalisten, zoek je samenwerkingsmogelijkheden, doe je redactionele voorstellen aan programma’s. Ook vertaal je trends in het medialandschap naar adviezen over kansrijke invalshoeken voor het instituut.

Je haalt actief informatie op binnen het instituut, je maakt een vertaalslag naar een variëteit aan communicatie-uitingen en acties in relatie tot de media. Dit alles op basis van een persplan dat je opstelt in samenwerking met de adviseurs en het hoofd van de afdeling Marketing en Communicatie. Je werkt in de uitvoering samen met medewerkers van de afdeling Marketing en Communicatie en de afdelingen Programma, Agentschap, Research, Collectie, en externe programmamakers.

Taken en verantwoordelijkheden

 • Het samenstellen van een persplan en -planning voor de verschillende projecten van Het Nieuwe Instituut in afstemming met het communicatieteam;
 • Het proactief benaderen van de Nederlandse en buitenlandse pers/media en het zelfstandig onderhouden van de contacten;
 • Het schrijven en uitsturen van persberichten, en actief persoonlijk contact opnemen met het persnetwerk;
 • Het coördineren en plannen van interviews;
 • Het begeleiden van medewerkers bij mediaoptredens;
 • Het initiëren van acties om persaandacht te vergroten;
 • Het rapporteren over media-aandacht op kwalitatieve en kwantitatieve wijze;
 • Het informeren van management en directie over aankomende persactiviteiten.

Wij vragen

 • Aantoonbaar netwerk en relaties in het Nederlandse medialandschap, specifiek gericht op architectuur, vormgeving, cultuur en lifestyle;
 • Sterke organisatorische en communicatieve vaardigheden;
 • Flexibele en verantwoordelijke werkinstelling, zelfstandig en ondernemend;
 • Bekend met het werkterrein van Het Nieuwe Instituut.

Wij bieden
De freelance opdracht wordt verstrekt als tijdelijke versterking van het team. Het gaat om gemiddeld 24 uur per week. De opdracht loopt tot eind 2022.

Meer weten
Neem voor meer informatie over de inhoud van de freelance opdracht contact op met Taco de Neef, Hoofd Marketing en Communicatie, t.deneef@hetnieuweinstituut.nl, 06-28474541.

Voor vragen over de procedure neem je contact op met Roos Hamers, Specialist HR, 010–4401326.

Reageren
Sollicitaties kunnen in een zelfgekozen vorm gestuurd worden.

Het vieren en stimuleren van diversiteit in brede zin (blikrichtingen, denkbeelden, cultuur, leeftijd, gender, seksuele voorkeur, geloof etc.) is een belangrijk aandachtspunt van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Instituut streeft overeenkomstig naar een evenwichtig samengesteld personeelsbestand.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.