FENIX: Stagiair(e) Kofferverhalen

FENIX in Rotterdam zoekt een Stagiair(e) Kofferverhalen vanaf 20 uur per week | Vacature voor een Leertraject, Stageplaats | Sluitingsdatum: 21-08-2022In 2024 opent FENIX. Een museum? Ja, en nog veel meer. In FENIX komen kunst, eten, verhalen en ontmoetingen samen. FENIX is dé plek van vertrek en aankomst. Waar miljoenen Europeanen vertrokken en net zoveel mensen van over de hele wereld aankwamen. Op de vlucht of de liefde achterna. Op zoek naar geluk of betere kansen. FENIX vertelt al deze verhalen.

Collectie in opbouw
FENIX bouwt aan een collectie en tentoonstellingen van wereldformaat. Na opening vind je in het museum hedendaagse kunst, fotografie, historische objecten en persoonlijke voorwerpen – allemaal door elkaar heen. De objecten en kunstwerken uit de collectie laten samen zien dat migratie van alle tijden is en tonen hoe thema’s zoals liefde, afscheid, thuis en geluk hieraan verbonden zijn. Ze vertellen verhalen van gisteren, vandaag en morgen. Verhalen die grenzen overschrijden.

Kofferdoolhof
Een belangrijk onderdeel van de collectie is het toekomstige kofferdoolhof. In het museum zal een doolhof verrijzen met koffers als bouwstenen. Bezoekers dwalen door de installatie en onderweg komen zij verhalen tegen van mensen die ooit hun koffers pakten. Alle koffers en de bijbehorende verhalen zijn aan FENIX gegeven door particuliere donateurs. Inmiddels hebben we ruim duizend exemplaren ontvangen. Van grote leren hutkoffers met rijk beslag tot versleten koffers die beplakt zijn met stickers.

Wij zoeken voor de afdeling ‘Collectie’ een

Stagiair(e) Kofferverhalen

vanaf 20 uur per week

Wat ga je doen?
De Stagiair Kofferverhalen ondersteunt de Conservator Geschiedenis bij het selecteren, uitwerken en schrijven van de verhalen die een plek krijgen in het kofferdoolhof in FENIX. Jij brengt de verhalen achter de koffers weer tot leven.

Je doet onderzoek naar de gedoneerde koffers en je neemt nieuwe donaties in ontvangst. Je brengt in kaart welke verhalen interessant zijn om verder uit te werken. Samen met het conservatorenteam selecteer je de meest bijzondere verhalen. De verhalen zijn spannend, verdrietig of vrolijk en raken allemaal aan de thematiek rondom migratie.

Vervolgens doe je uitgebreid onderzoek om de geselecteerde verhalen zo volledig mogelijk te kunnen vertellen. Hiervoor heb je contact met donateurs, neem je interviews af, duik je in zowel historische als persoonlijke archieven en verzamel je bronnen. Vervolgens schrijf je de verhalen pakkend en zorgvuldig op.

Wie ben jij?

 • Je hebt oog voor sprekende details en bijzondere verhalen.
 • Je weet hoofdzaak van bijzaak te onderscheiden.
 • Je vindt het leuk om te schrijven en weet hoe je een verhaal kunt opbouwen.
 • Een fijne en empathische gesprekspartner.
 • Je bent nieuwsgierig en vraagt op het juiste moment door.
 • Je doet graag onderzoek en weet de weg te vinden in archieven.
 • Je hebt affiniteit met en interesse in het onderwerp migratie.
 • De Nederlandse en Engelse taal beheers je goed. Spreek je ook een derde taal? Dat is een pré.
 • Je bent op dit moment bezig met een studie (bijvoorbeeld Journalistiek, Geschiedenis of Culturele antropologie).

Wat biedt FENIX je?

 • Een stageplek voor de duur van vier maanden.
 • Stagevergoeding en reiskostenvergoeding.
 • De unieke kans om in een vroeg stadium betrokken te zijn bij een museum in opbouw.
 • Samenwerken met een jong en gepassioneerd team.

Wil je reageren?
We zien je sollicitatie graag tegemoet. Stuur uiterlijk op zondag 21 augustus 2022 een motivatiebrief en een CV naar info@fenix.nl ter attentie van Rutger Doop. Vermeld in de onderwerpregel: ‘Stagiair Kofferverhalen FENIX’. Heb je vragen? Neem gerust contact op.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.