FENIX: Conservator Verhalen

FENIX Tornado – MAD Architects

FENIX in Rotterdam zoekt een Conservator Verhalen voor 32 tot 40 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime, Parttime | Sluitingsdatum: 28-08-2022In 2024 opent FENIX. Een museum? Ja, en nog veel meer. In FENIX komen kunst, eten, verhalen en ontmoetingen samen. FENIX is dé plek van vertrek en aankomst. Waar miljoenen Europeanen vertrokken en net zoveel mensen van over de hele wereld aankwamen. Op de vlucht of de liefde achterna. Op zoek naar geluk of betere kansen. FENIX vertelt al deze verhalen.

Collectie in opbouw
FENIX bouwt aan een collectie en tentoonstellingen van wereldformaat. Na opening vind je in het museum hedendaagse kunst, fotografie, historische objecten en persoonlijke voorwerpen – allemaal door elkaar heen. De objecten en kunstwerken uit de collectie laten samen zien dat migratie van alle tijden is en tonen hoe thema’s zoals liefde, afscheid, thuis en geluk hieraan verbonden zijn. Ze vertellen verhalen van gisteren, vandaag en morgen. Verhalen die grenzen overschrijden.

Wij zoeken voor de afdeling ‘Programma en Collectie’ een

Conservator Verhalen

32 tot 40 uur per week

De Conservator Verhalen brengt de verhalen achter de objecten uit de collectie van FENIX tot leven. Je bent, samen met het conservatorenteam en de directeur, verantwoordelijk voor het selecteren, verwerven én presenteren van nieuwe objecten.

Je doet voorstellen voor nieuwe aanwinsten en bruiklenen: in binnen- en buitenland zoek je naar verrassende objecten die een bijzonder (migratie)verhaal met zich meedragen – van een segment van de Berlijnse Muur tot een pindakoektrommel uit Katendrecht.

Je ontwikkelt het verhaal dat deze objecten en vertaalt dit verhaal naar een museale presentatie die laat zien dat migratie van alle tijden is. Je brengt de objecten bij elkaar in een toegankelijke en vernieuwende tentoonstelling. De verbinding met het publiek staat daarbij voorop: je weet hoe je een tentoonstelling opbouwt die mensen raakt.

Daarnaast ben je betrokken bij de inhoudelijke ontwikkeling en productie van de boeken die FENIX publiceert – van het schrijven van teksten tot de beeldredactie. De Conservator Verhalen is bovendien mede verantwoordelijk voor het toekomstige programma rondom de tentoonstelling. Je gaat in gesprek met de bezoekers van FENIX en speelt een grote rol in de inhoudelijke ontwikkeling van dit programma, dat uiteen kan lopen van rondleidingen tot filmavonden en kookworkshops.

Je belangrijkste taken

 • Het voorstellen van nieuwe aanwinsten en bruiklenen voor de collectie.
 • Je brengt de objecten uit de collectie samen in een tentoonstelling voor een breed en internationaal publiek.
 • De inhoudelijke begeleiding en productie van publicaties.
 • Je ontwikkelt verbindende publieksprogramma’s.

Wie ben jij?

 • Affiniteit met en interesse in het onderwerp migratie is een vereiste.
 • Je hebt ervaring met het maken van toegankelijke tentoonstellingen.
 • Je hebt een frisse blik en maakt vernieuwende museale presentaties.
 • Als geen ander kan jij mensen inspireren met bijzondere verhalen.
 • Je werkt publieksgericht en vertelt het verhaal vanuit het object.
 • Je schrijft teksten die tot de verbeelding spreken.
 • Een teamplayer met een warme persoonlijkheid.
 • Je hebt relevante werkervaring en/of je hebt een relevante opleiding gevolgd.
 • De Nederlandse en Engelse taal beheers je goed. Spreek je ook een derde taal? Dat is een pre.

Wat biedt FENIX je?

 • De unieke kans om in een vroeg stadium betrokken te zijn bij een museum in opbouw.
 • Een afwisselende functie bij dé nieuwe internationale culturele plek.
 • Werken in een jong en gepassioneerd team.
 • Arbeidsovereenkomst voor de duur van een jaar, met uitzicht op een contract voor onbepaalde tijd.
 • Marktconform salaris inclusief 8% vakantietoelage.
 • Een goede pensioenregeling en werknemersverzekeringen.
 • Reiskostenvergoeding.
 • Opleidings- en trainingsmogelijkheden.

Wil je reageren?
We zien je sollicitatie graag tegemoet. Stuur uiterlijk op zondag 28 augustus 2022 een motivatiebrief en een CV naar info@fenix.nl ter attentie van Anne Kremers. Vermeld in de onderwerpregel: ‘Conservator Verhalen FENIX’. Heb je vragen? Neem gerust contact op.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.