Avans Hogeschool: Docent Critical en Speculative Design

Avans Hogeschool in Breda zoekt een Docent Critical en Speculative Design voor 0,6 tot 0,8 fte | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 21-08-2022Door een onderzoekende ontwerphouding aan te wakkeren, leid jij maatschappijkritische studenten op, die oplossingen voor de toekomst kunnen ontwerpen.

Docent Critical en Speculative Design

0,6 tot 0,8 fte

Mooi werk
Van milieu tot duurzaamheid en van zorg tot politiek: samen met je studenten kijk je hoe je als ontwerpers op het gebied van ‘creative technology’ bij kunt dragen aan maatschappelijke ontwikkelingen. Je moedigt je studenten aan om in een veilige omgeving vanuit een eigen blik positief-kritisch te kijken naar wat er speelt. Je spoort je studenten aan om na te denken over hoe het anders kan. Je inspireert en prikkelt. Je lokt ze uit en gaat het debat met ze aan. Je coacht en begeleidt. Je daagt ze uit om via visuele installaties het publiek bewust te maken van het verhaal dat zij willen vertellen. Zo stimuleer jij je studenten om hun creatief denken verder te ontwikkelen.

Door naast je studenten te staan in hun ontwikkeling, begeleid jij je studenten in de onderzoekingstocht naar wat ze denken, willen en kunnen. Daarvoor geef je inspirerende lessen, workshops, lezingen, begeleid je hen tijdens stages en het afstuderen en trek je er ook samen op uit. Naar musea bijvoorbeeld. Zo zet je alles op alles om de kunst van speculative en critical design op je studenten over te brengen, zodat ze vanuit een eigen blik, vol nieuwsgierigheid, een onderzoekende ontwerphouding aannemen.

Jouw plek als docent Critical en Speculative Design binnen Avans
Jij versterkt het docententeam van de opleiding Communication & Multimedia Design binnen Avans Creative Innovation in Breda. Dit team telt zo’n 35 leuke en gedreven collega’s, die doceren en coachen combineren met ontwerpen en experimenteren om zo studenten binnen een veilige lesomgeving op te leiden tot maatschappijkritische denkers en doeners. Dat doen we vanuit mooie medialabs en werkplaatsen en dicht bij de student. Daar lopen we met onze opleiding mee voorop.

Het docententeam staat bekend als een (h)echte, warme club. Met hart voor elkaar en het vak gaan ze graag het inhoudelijke gesprek met elkaar aan én delen zij hun visie, kennis en ervaring. De betrokkenheid van al deze docenten bij hun studenten is groot. Dat zie je ook terug in de veilige leeromgeving die je collega’s hun studenten bieden én de aandacht waarmee ze onderwijs aan hun studenten geven en voor hun ontwikkelen. Je collega’s gaan goed met elkaar om en we ondernemen regelmatig samen wat. Denk aan congressen, maar ook aan het bezoeken van musea en festivals

We bieden je
Een omgeving waar je de vrijheid krijgt om dingen te ontdekken en te verbeteren; zo halen we het beste uit je. We faciliteren je in jouw continue ontwikkeling, waarmee jij vervolgens bijdraagt aan onze verdere vakinhoudelijke en technische professionalisering. Verder bieden we je:

  • Een maandsalaris van minimaal € 3.881,- tot maximaal € 5.332,- bruto, bij een fulltime aanstelling (schaal 11 cao hbo).
  • Een eindejaarsuitkering, die ongeveer gelijk is aan een 13de maand.
  • Een aanstelling voor 1 jaar. Bij goed functioneren en voldoende formatieruimte hoort een verlenging tot de mogelijkheden.
  • Een goede pensioenregeling en collectieve ziektekostenverzekering.
  • Een goede werk-privébalans en fijne werkplekken.

Jij past bij ons
Aan visie, enthousiasme, leergierigheid en gedrevenheid geen gebrek; daardoor ben jij in no-time een onmisbaar boegbeeld voor je studenten en collega’s. Je onderzoekend vermogen is net zo groot als het plezier waarmee je ontwerpt. Want of het nu gaat om het volgen van de (inter)nationale ontwikkelingen binnen het vakgebied of echt ontwerpen maken: jij haalt plezier uit beiden. Empathie combineer je met geduld waardoor je volop kunt genieten van de stappen die je studenten in hun ontwikkeling maken. Verder heb je:

  • Een universitaire of hbo-master afgerond. Het liefst een designopleiding of de kunstacademie in de richting critical en speculative design.
  • Ervaring binnen de ‘creative industry’, waardoor je bewijsbaar vanuit een maatschappijkritische houding tot concepten kunt komen en deze kunt medialiseren.
  • Een certificaat Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB) of zin om dit te behalen via Avans.

Vernieuwend Avans
Groot, maar kleinschalig. Betrokken. Persoonlijk. Dat is Avans. Hier kun je jezelf zijn. Je krijgt met jouw unieke ideeën en inzichten bij ons alle ruimte. Dat past bij ons lerende en ondernemende karakter. We bieden optimaal flexibel onderwijs en onderzoek in co-creatie met het werkveld. En we veranderen continu mee met de wereld om ons heen. We willen steeds meer maatwerk aanbieden, waarbij studenten gedeeltelijk zelf hun eigen leerroute bepalen. Dat is onze Ambitie voor 2025. Ontdek Avans als werkgever via deze verhalen.

Draag bij aan onze ambitie
Zie je een mooie rol voor jezelf in het nóg verder professionaliseren van ons onderwijs? Solliciteer dan uiterlijk 21 augustus via de sollicitatiebutton. Vertel ons in je motivatie waarom jij zin hebt in deze uitdaging. Heb je inhoudelijke vragen? Neem dan contact op met Sandra Oom, Opleidingsmanager, 06-10344857. Wij geven je binnen 2 weken na de sluiting van de vacature een update over jouw sollicitatie.

Wij vinden onze kandidaten zelf, dus met acquisitie doen we niets.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.