Waag: Programma-ontwikkelaar / Fondsenwerver

Waag in Amsterdam zoekt een Programma-ontwikkelaar / Fondsenwerver voor 32 tot 40 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime, Parttime | Sluitingsdatum: 17-07-2022Waag Futurelab doet al 25 jaar onderzoek naar hoe technologie kan worden ingezet voor sociale innovatie. Bekende projecten van Waag zijn o.a. Fairphone, de meest duurzame smartphone ter wereld of De Digitale Stad, een van de allereerste social media platforms van Nederland. En een recenter voorbeeld, het inrichten van verschillende Maakplaatsen in Amsterdam waar kinderen leren experimenteren met technologie.

Afdeling Code
CODE onderzoekt en ontwerpt de ‘digitale publieke ruimte’. We kijken onder haar ‘motorkap’ en ontwerpen alternatieven gebaseerd op publieke waarden. Wij vinden technologie niet een ‘black box’ maar de uitkomst van een ontwerpproces. Waarin mensen keuzes maken gebaseerd op normen en waarden. Maar ook soms vooroordelen of (denk)fouten. CODE maakt mensen hiervan bewust en wil met technologie de positie van burgers en democratie versterken.

Waag zoekt voor de afdeling Code een

Programma-ontwikkelaar / Fondsenwerver

32 tot 40 uur per week

We zoeken iemand die:

 • Goed is in mooie ideeën
 • Vertalen in concrete plannen.
 • Een netwerker is
 • Een goede pen heeft
 • Begrotingen kan opstellen.

Wat ga je doen?
Samen met je collega’s werk je aan de impact van Waag. Op basis van onze onderzoeksagenda zijn wij voortdurend bezig om ideeën, gedachtegoed en projecten te ontwikkelen. Als programma-ontwikkelaar (intern projectontwikkelaar genoemd) ben je medeverantwoordelijk om hiervoor financiering te vinden.

Je werkt bestaande of nog te ontwikkelen ideeën uit tot heldere projectvoorstellen en overtuigende offertes. Je coördineert de projectontwikkeling van CODE en werkt nauw samen met collega’s van andere groepen (LIFE, MAKE en LEARN).

In jouw functie komen alle elementen van het visionaire en innovatieve karakter van de organisatie samen. Je werkt in een waardegedreven organisatie waarin van je verwacht wordt dat je je snel zal ontwikkelen. Daarbij ben je sterk gemotiveerd en in staat je persoonlijke ambities ten goede te laten komen aan onze missie. Ook onderhoud je Je onderhoudt contact met subsidieverstrekkers en fondsen en weet de visie, missie en resultaten van CODE uit te dragen.

Projectontwikkeling is essentieel voor onze financiering en continuïteit. Op basis van een jaarbegroting met bijkomende financiële targets ga je in een van onze historische panden in het hart van Amsterdam werken aan de grote en belangrijke thema’s van onze tijd.

Wat neem je mee?

Vaardigheden

 • Je schakelt makkelijk met externe partijen en potentiële opdrachtgevers
 • Je schrijft en communiceert makkelijk in zowel Nederlands als Engels en weet het brede onderzoeksveld van Code scherp neer te zetten
 • Je weet hoe je verschillende doelgroepen aan kan spreken
 • Je ziet snel kansen en weet die te benutten door financiering te organiseren
 • Je bent goed in het opstellen van projectvoorstellen en begrotingen en werkt makkelijk samen met collega’s om deze uitvoerbaar, realistisch en relevant te maken

Kennis / affiniteit

 • Je onderschrijft de research agenda, waarden en missie van Waag
 • Je hebt een strategische en kritische blik op de (on)mogelijkheden van nieuwe technologieën. Je begrijpt de kansen en impact hiervan op democratische processen en de relatie tussen overheid en burger
 • Je bent bekend met de domeinen waar deze functie zich op richt en kunt je snel inlezen en oriënteren op thema’s zoals: digitale ethiek, regulering, impact van AI, of participatieve beleidsontwikkeling.
 • Je hebt interesse in de ethisch-maatschappelijke discussies rond technologie

Kwalificaties / ervaring

 • Je hebt minimaal 7 jaar aantoonbaar ervaring met het binnenhalen van financiering
 • Je hebt een relevant netwerk en werkervaring in het maatschappelijk-technologische veld
 • Je beschikt over WO / HBO werk- en denkniveau

Eigenschappen

 • Je bent ondernemend, initiatiefrijk en leergierig
 • Je bent creatief in het bedenken en uitwerken van nieuwe ideeën
 • Je bent flexibel, je staat open voor nieuwe methoden en benaderingen
 • Je bent georganiseerd en weet overzicht te bewaren.

Instelling

 • Gemotiveerd, intrinsiek gedreven, nieuwsgierig
 • Maatschappijkritische houding – is in staat om machtsverhoudingen op waarde te schatten en zich hard te maken voor een burgerperspectief
 • Praktisch – schept er plezier in zaken voor elkaar te krijgen
 • Zakelijke blik, kan nieuwe goed positioneren en bent niet bang voor targets.

Wat bieden we jou?
Waag heeft twee schitterende werklocaties in het centrum van Amsterdam: de historische gebouwen Het Pintohuis en De Waag op de Nieuwmarkt.

Salarisindicatie €3500 – 4500 per maand, op basis van een 40-urige werkweek, afhankelijk van kennis en ervaring.

Diversiteit is cruciaal om technologie en de samenleving meer open, eerlijk en inclusief te maken. Daarom moedigen we kandidaten van diverse culturele achtergronden aan om te solliciteren. Mocht je denken niet aan alle eisen te voldoen, willen we je toch aanmoedigen om te solliciteren. Sommige kwaliteiten zijn niet in bulletpoints te vangen.

De sluitingsdatum van deze 17 juli 2022. Voor vragen over deze functie kan je contact opnemen met Socrates Schouten socrates@waag.org of onder telefoonnummer 020 5579898.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.