Waag: Programma-ontwikkelaar / Fondsenwerver LEARN

Waag in Amsterdam zoekt een Programma-ontwikkelaar / Fondsenwerver LEARN voor 32 tot 40 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime, Parttime | Sluitingsdatum: 14-07-2022Waag Futurelab draagt bij aan het onderzoek, het ontwerp en de ontwikkeling van een duurzame, rechtvaardige samenleving. Dat doen we door gezamenlijk opkomende technologie te onderzoeken en onderliggende culturele aannames te bevragen, door te experimenteren met technologie en alternatieven te ontwerpen op basis van publieke waarden, en door met de samenleving een open, eerlijke en inclusieve toekomst te ontwikkelen. Waag bestaat uit een team van meer dan 60 kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers. In de afgelopen 25 jaar heeft Waag bijgedragen aan de ontwikkeling en positionering van digitale cultuur. Daarmee heeft ze een internationale positie verworven.

Waag afdeling Learn zoekt een

Programma-ontwikkelaar / Fondsenwerver LEARN

32 tot 40 uur per week

We zoeken iemand die:

 • Goed is in mooie ideeën vertalen in concrete plannen.
 • Een netwerker is
 • Een goede pen heeft
 • Begrotingen kan opstellen.

Samen met je collega’s werk je aan de impact van Waag. Op basis van onze onderzoeksagenda zijn wij voortdurend bezig om ideeën, gedachtegoed en projecten te ontwikkelen. Als programma-ontwikkelaar ben je medeverantwoordelijk om hiervoor financiering te vinden.

Je werkt bestaande of nog te ontwikkelen ideeën uit tot heldere projectvoorstellen en overtuigende offertes. Je coördineert de projectontwikkeling van LEARN en werkt nauw samen met projectontwikkelaars van andere teams.

In jouw functie komen alle elementen van het visionaire en innovatieve karakter van de organisatie samen. Je werkt in een waardegedreven organisatie waarin van je verwacht wordt dat je je snel zal ontwikkelen. Daarbij ben je sterk gemotiveerd en in staat je persoonlijke ambities ten goede te laten komen aan onze missie. Ook onderhoud je Je onderhoudt contact met subsidieverstrekkers en fondsen en weet de visie, missie en resultaten van LEARN uit te dragen.

Projectontwikkeling is essentieel voor onze financiering en continuïteit. Op basis van een jaarbegroting met bijkomende financiële targets ga je in één van onze historische panden in het hart van Amsterdam werken aan de grote en belangrijke thema’s van onze tijd.

Projectgroep LEARN
De projectgroep LEARN focust zich op (informeel) leren. De groep onderzoekt wat- en hoe we kunnen leren om bij te dragen aan een open, eerlijke, inclusieve samenleving. Leren doet iedereen overal: thuis, online, in musea en bibliotheken en in de buurt. In onze projecten doen we participatief onderzoek en creëren we interventies in bestaande processen en systemen. Dat zijn uiteenlopende, vaak concrete dingen: een interactieve installatie voor een museum ontwikkelen, een programma rond maakonderwijs opzetten of een beleidsadvies schrijven. We doen dat in projecten op Europees, nationaal en lokaal niveau, met een looptijd variërend van 3 maanden tot 3 jaar.

Projectontwikkeling
Projectontwikkeling is een van de werkzaamheden van Waag die dragend is voor de financiering en continuïteit van de organisatie. Elke groep binnen Waag heeft een projectontwikkelaar die projectvoorstellen en offertes binnen de groep ontwikkelt en de kwaliteit van deze voorstellen en de bijbehorende begroting bewaakt.

Samenvatting
Als projectontwikkelaar ben je de spin in het web om financiering te organiseren voor het ontwerpend onderzoek van Waag. In nauwe samenwerking met de onderzoekslabs binnen LEARN werk je ideeën uit tot heldere projectvoorstellen en overtuigende financiële strategieën, die aansluiten bij de onderzoeksagenda van LEARN (en Waag). Je zorgt voor het borgen van de financiering voor deze projecten.

Verantwoordelijkheden

 • Je bent verantwoordelijk voor projectontwikkeling binnen LEARN en werkt nauw samen met je leidinggevende en de onderzoekslab van deze groep. Je zorgt er mede voor dat de projectgroep haar targets kan behalen.
 • Je vertaalt inhoudelijke ideeën naar concrete projectplannen en activiteiten met een bijpassende begroting.
 • Je houdt nieuwe ontwikkelingen die raken aan de onderwerpen van LEARN nauwlettend in de gaten.
 • Je onderhoudt contact met subsidieverstrekkers en fondsen en draagt de visie, missie en resultaten van LEARN en Waag uit.
 • Je bent onderdeel van een Waag-breed projectontwikkelteam en houdt hen op de hoogte van potentiële projecten binnen LEARN.

Vaardigheden en ervaring

 • Je bent een ervaren projectontwikkelaar. Je ziet snel kansen en weet die te benutten door financiering te organiseren. Je kunt abstracte ideeën en opdrachten makkelijk vertalen in programma- en projectvoorstellen en je hebt aantoonbare resultaten geboekt.
 • Je hebt ervaring met het schrijven van (internationale) subsidieaanvragen, waaronder EU-programma’s, inclusief het opstellen en beheren van budgetten.
 • Je beschikt over een relevant netwerk en je schakelt makkelijk met externe partijen en potentiële opdrachtgevers.
 • Je weet hoe je verschillende doelgroepen aan kunt spreken.
 • Je hebt uitstekende mondelinge en schriftelijke vaardigheden in het Nederlands en Engels.

Kennis

 • Je onderschrijft de waarden en missie van Waag.
 • Je hebt een strategische en kritische kijk op technologie en maatschappij.
 • Je bent bekend met de domeinen waar LEARN zich op richt en kunt je snel inlezen en oriënteren op thema’s zoals informeel leren, maakonderwijs, erfgoed, maakcultuur, vakmanschap en co-creatie.

Persoonlijke eigenschappen, houding en gedrag

 • Je bent leer- en nieuwsgierig, hebt een growth mindset, bent reflectief en ziet feedback als een effectieve manier om je te ontwikkelen.
 • Je bent diplomatiek en kan jezelf goed neerzetten in zeer uiteenlopende omgevingen, van activistisch tot ambtelijk.
 • Je bent een netwerker.
 • Je schept er plezier in zaken voor elkaar te krijgen en weet overzicht te bewaren.
 • Je hebt een zakelijke blik, kunt nieuwe ontwikkelingen goed positioneren en bent niet bang voor targets.
 • Je hebt affiniteit met ontwerpende disciplines in kunst, design, wetenschap en maakcultuur.
 • Zo nu en dan neem je in je vrije tijd deel aan publieksprogramma’s van Waag.

De voorkeur gaat nadrukkelijk uit naar een kandidaat die de diversiteit van Waag vergroot.

Wat bieden wij?

 • Salarisindicatie: €3500 – 4000 per maand, op basis van een 40-urige werkweek, afhankelijk van kennis en ervaring, excl. 8% vakantietoeslag.
 • Stimulerende omgeving voor het ontwikkelen van (persoonlijke) vaardigheden, het ontwerpen van je eigen functie en bouwen aan leiderschap in complexe samenwerkingen.
 • Werken in een dynamisch team van kunstenaars, wetenschappers en ontwerpers die bijdragen aan een open, eerlijke en inclusieve toekomst.
 • Open, eerlijk en inclusief zijn waarden waarop Waag invulling geeft aan goed werkgeverschap.
 • Flexibiliteit in werkplek: soms thuis, soms op kantoor, soms bij een samenwerkingspartner.

Heb je vragen? dan kan je contact opnemen met Pam de Sterke, pam@waag.org.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.