Van Gogh Museum: Hoofd Publicaties

Het Van Gogh Museum in Amsterdam zoekt een Hoofd Publicaties voor 36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime | Sluitingsdatum: 29-06-2022Het Van Gogh Museum inspireert een divers publiek met het leven en werk van Vincent van Gogh en zijn tijd. Al onze collega’s leveren met hun eigen expertise een bijdrage aan deze missie. Samen werken we aan het beste resultaat en we staan open voor wat er gebeurt om ons heen. We lopen graag voorop en werken daarbij intensief samen met anderen. We richten ons zowel op onze directe omgeving als op de internationale wereld.
We zoeken een ervaren uitgever die een fundamentele bijdrage levert aan het verder ontwikkelen van het publicatieprogramma van het Van Gogh Museum: een programma dat de missie en strategische visie van het museum ondersteunt en versterkt.

Het publicatieprogramma is breed en gevarieerd en omvat boeken over Vincent van Gogh en zijn tijd, tentoonstellingscatalogi, wetenschappelijke publicaties (papier en digitaal), Van Gogh-brievenedities, museumgidsen en kinderboeken, en publicaties voor De Mesdag Collectie in Den Haag. Het merendeel van de publicaties wordt uitgegeven in samenwerking met museumpartners en uitgevers in binnen- en buitenland. De boeken zijn rijk geïllustreerd en van hoge (druk)kwaliteit. Het meerjarenprogramma wordt afgestemd met een Publicaties Adviesraad en vastgelegd in een jaarplanning en begroting.

De publicaties richten zich op een internationale doelgroep en verschijnen standaard in Nederlands en Engels. Vaak worden ze ook in andere talen uitgegeven, al dan niet in de vorm van co-edities.

Voor de afdeling Publicaties zijn we per direct op zoek naar een

Hoofd Publicaties

36 uur per week

Wat ga je doen?

 • Je stuurt een team van vier redacteuren aan. In de afdeling is ook het Redactiebureau opgenomen waar teksten, die voor externe museumcommunicatie zijn bestemd, worden geredigeerd en vertaald.
 • Je bent verantwoordelijk voor het voorbereiden en uitvoeren van het publicatiebeleid en het daaruit voortvloeiende publicatieprogramma inclusief begroting, calculaties per publicatie en het redactionele, productietechnische en commerciële eindresultaat.
 • Je ziet uitgeefkansen en ontplooit initiatieven. Elke publicatie wordt geproduceerd op basis van een concept waarin inhoud en lezers/doelgroep en commercieel belang gewogen worden. Je bewaakt het uitgeefconcept, de planning en de kwaliteit.
 • Je bent verantwoordelijk voor de zorgvuldige vastlegging van de afspraken per publicatie in contracten met samenwerkingspartners als uitgevers en partnermusea, auteurs en freelancers. Je werkt nauw samen met de afdeling Juridische zaken. Je draagt zorg voor de administratieve uitvoering en afronding (nacalculatie) ervan.
 • Je vertegenwoordigt de auteursrechten van de Van Gogh Museum-publicaties en onderhandelt met uitgevers en museale samenwerkingspartners over contracten voor het gebruik van (teksten uit) museumpublicaties, de daarbij te verwachten samenwerking en de inkomsten.
 • Je bent een sparringpartner voor de (museum)winkel en de externe en interne samenwerkingspartners op de gebieden promotie, marketing, verkoop en distributie.

De functie valt onder de verantwoordelijkheid van de Senior Manager Educatie & Presentatie. Je werkt onder andere samen met de directie, de projectleiders van de tentoonstellingen, de museumwinkel en hoofden (en medewerkers) van de afdelingen Collectie & Onderzoek, Educatie, Commercie, Financiële zaken en Juridische zaken. De afdeling Publicaties is een belangrijke partner bij fonds- en sponsoraanvragen, en andere samenwerkingen binnen de organisatie. Extern ben je het aanspreekpunt voor auteurs, uitgevers, museumuitgevers, distributeurs en freelancers.

Wie ben jij?
Wij zoeken een daadkrachtige en initiatiefrijke uitgever met liefde voor en kennis van het produceren van hoogwaardige geïllustreerde boeken en online publicaties. Voor deze functie zoeken we een organisatietalent dat het volgende met zich meebrengt:

 • Academisch werk- en denkniveau, bij voorkeur heb je een studie in de letteren of geesteswetenschappen gedaan. Ruime werkervaring in het uitgeefvak, en bij voorkeur ervaring met het produceren van geïllustreerde (kunst)boeken en meertalige uitgaven. Daarnaast is ervaring met het uitgeven van co-edities een pre.
 • Je houdt van boeken, kent de recente ontwikkelingen in de (internationale) uitgeef- en museumwereld en hebt oog voor kwaliteit.
 • Je bent de leidinggevende die de redacteuren aanstuurt. Je geeft prioriteiten aan, maakt keuzes met het oog op planning en productie, en stuurt bij waar nodig. Je bent gewend om met deadlines te werken. Je werkt precies en zorgvuldig en je bent stressbestendig.
 • Je bent creatief, flexibel maar ook standvastig, met een goed oog voor doelgroepen en de markt.
 • Kennis van en ervaring met het uitgeven van (online) publicaties voor een wetenschappelijke doelgroep is een pre.
 • Je hebt ervaring met financieel management: het opstellen van publicatiebudgetten, jaarbegrotingen en het financieel bijsturen daarin.
 • Goede communicatieve vaardigheden zijn onmisbaar. Je communiceert helder en gemakkelijk: met collega-uitgevers en museumcollega’s in binnen- en buitenland.
 • Je vertegenwoordigt het Van Gogh Museum en het publicatieprogramma. Je hebt een goede pen en kunt in (internationale) presentaties en lezingen de missie van het museum en het publicatieprogramma uitdragen.
 • Een uitmuntende beheersing van zowel het Nederlands als het Engels. Kennis van het Frans en het Duits is een pre.
 • Je hebt ervaring met projectmatig werken.
 • Kennis van Office365 en MS Teams is een pre.

Waar kom je terecht?
In hartje Amsterdam kom je in een culturele en commerciële werksfeer terecht waar je alle kansen kunt aangrijpen om het beste uit jezelf en je team te halen. De Museum cao is van toepassing. Het fulltime salaris (36 uur) ligt tussen € 3.876,- en € 5.398,- bruto per maand op basis van opleiding en ervaring waarbij schaal 12 van toepassing is. Verder krijg je bij ons onder andere: 8% vakantiegeld, 3,4% eindejaarsuitkering, museumkaart en kun je gebruikmaken van een gezondheidsregeling (€ 150,- per kalenderjaar).

Stap je in?
Heb je deze vacature met enthousiasme gelezen en sluit je je graag aan bij ons team? Solliciteren kan via onderstaande sollicitatiebutton. Wij ontvangen jouw motivatiebrief met cv (als pdf-bestand) graag uiterlijk 29 juni 2022. Mocht je nog meer willen weten, dan kun je terecht bij Anita te Duits (Interim Recruitment Business Partner) 06-416 874 37. De eerste ronde sollicitatiegesprekken zal plaatsvinden in de week van 4 juli 2022. De tweede ronde in de week van 11 juli 2022.

Wij zijn een organisatie voor iedereen waar we de grootste variatie aan mensen omarmen. Bij vergelijkbare geschiktheid geven we voorrang aan mensen die onze organisatie nog gevarieerder maken. Zo representeren we vanuit onze interne organisatie ook onze missie om zo toegankelijk en bereikbaar mogelijk te zijn voor zoveel mogelijk mensen.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.