SPRING Festival: Zakelijk Directeur

SPRING Festival in Utrecht zoekt via Colourful People een Zakelijk Directeur voor 0,8 fte | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 03-07-2022De zakelijk directeur is verantwoordelijk voor het zakelijk beleid en de bedrijfsvoering van de organisatie. Ben jij een zakelijk directeur die ervaring en nieuwsgierigheid weet te verbinden? En heb je werkervaring binnen een culturele organisatie? Lees dan snel verder!

SPRING is op zoek naar een zakelijk directeur die samen met artistiek directeur de positie van SPRING in Nederland en in het internationale podiumkunstenveld verder kan uitbouwen.

Zakelijk Directeur

0,8 fte (4 dagen per week)

Het profiel
We zijn op zoek naar een zakelijk directeur die ervaring en nieuwsgierigheid weet te verbinden; iemand met persoonlijkheid en enthousiasme, die zowel het team als partners motiveert. Met uitstekende netwerk- en communicatievaardigheden. Je bent uitgesproken, op samenwerking gericht, legt gemakkelijk contact met partners, subsidiënten en publiek en je bent de stabiele en structuur bewakende persoon die de interne organisatie aanstuurt.

De functie
We bieden je een leidinggevende positie binnen een van de belangrijkste podiumkunstenfestivals van Nederland. SPRING heeft zowel nationaal als internationaal een goede reputatie met de twee edities, SPRING Performing Arts Festival in mei en SPRING in Autumn.

Gemeente Utrecht, Fonds Podiumkunsten en provincie Utrecht ondersteunen SPRING tot eind 2024 met meerjarige subsidie. In samenwerking met de artistiek directeur werk je aan de uitvoering van het bestaande vierjarenplan en bepaal je mede de langetermijnstrategie. Zo verstevig je de unieke positie van SPRING als onmisbare stem in het Nederlandse culturele veld.

Over SPRING
SPRING programmeert nieuwe ontwikkelingen in de hedendaagse podiumkunsten, met de nadruk op cross-over kunstvormen. SPRING stimuleert enerzijds de groei en ontwikkeling van jonge, veelbelovende kunstenaars en anderzijds theater, dans en cross-over als kunstvormen.

SPRING is een pleidooi voor kunst die eigentijdse vormen zoekt om eigentijdse vragen te stellen, voor kunst die niet wil pleasen maar die durft, die rauw en prachtig is, rijk en confronterend, kunst die niet per se dienstbaar is maar een vraag aan de samenleving. SPRING is er voor een open en nieuwsgierig publiek.

SPRING heeft een omzet van bijna € 1,5 miljoen. en heeft vijf vaste medewerkers (4 fte) in dienst. In de maanden voor en gedurende het festival zijn daarnaast nog ongeveer 25 zzp’ers en 100 vrijwilligers actief voor SPRING.

Plaats in de organisatie
De zakelijk directeur vormt samen met de artistiek directeur het bestuur van de organisatie. Beide directeuren zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de strategie en het beleid en het onderhouden van contacten met stakeholders, inclusief subsidiegevers. Ze leggen rechtstreeks verantwoording af aan de raad van toezicht over het gevoerde beleid.

Doelstelling van de functie
De zakelijk directeur is primair verantwoordelijk voor het zakelijk beleid en de bedrijfsvoering van de organisatie. De zakelijk directeur speelt een belangrijke rol in de opgaves van SPRING om nog meer verankerd te raken in de volle breedte van de stad Utrecht én om samenwerkingen op te zoeken met instellingen en communities in de hele stad.

Taken en verantwoordelijkheden
Financiën

 • Ontwikkelen en (doen) uitvoeren van het korte en middellange termijn zakelijk en financieel beleid, meedenken over langetermijn-/strategisch beleid.
 • Opstellen van de jaarlijkse begroting, bewaken van de begroting en monitoren van beheer van deelbegrotingen/budgetten.
 • Opstellen van het jaarlijks het bestuursverslag en verantwoordelijk voor de – in samenwerking met de accountant opgestelde – jaarrekening.

Relatiebeheer en fondsenwerving/partnerships

 • Opstellen en uitvoeren van wervingsplan ten behoeve van van externe financiering en sponsoring en in dat kader contacten leggen en onderhouden met bestaande en potentiële financiers (subsidiegevers, fondsen en sponsors/partnerships).
 • Afspraken met externe financiers van het festival vastleggen in contracten en deze uitvoeren en evalueren.
 • Onderhouden van externe contacten in Utrecht en Nederland met onder meer collega’s, sponsors, subsidiegevers, fondsen en instellingen. Politieke en algemene lobby maakt nadrukkelijk onderdeel van takenpakket uit.
 • Zorgdragen voor inbedding in stad en provincie Utrecht en initiëren van samenwerking met relevante partijen.
 • Deelnemen aan diverse overlegstructuren, waaronder het Utrechts Festival Overleg, koepeloverleg Nederlandse Festivals, bijeenkomsten Kunsten92 en dergelijke.

Management en zakelijk beleid

 • Geeft samen met artistiek directeur leiding aan het team.
 • Ontwikkelt personeelsbeleid en voert dit uit.
 • Geeft binnen het vastgestelde beleid leiding aan de medewerkers.
 • Sluit contracten af met (freelance) medewerkers en (inter)nationale artiesten/gezelschappen conform actuele regelgeving.

Publieksopbouw

 • Ontwikkelt samen met coördinator M&C strategische initiatieven voor publieksontwikkeling, met als doel het vergroten en verbreden van publiek.
 • Ontwikkelt samen met coördinator M&C een kader voor doelgroepenbeleid.
 • Bewaakt inkomstentaakstellingen van verkoop en recettes.

Competenties en kwaliteiten

 • Relevante, afgeronde opleiding op hbo+-niveau.
 • Minimaal 3 jaar relevante werkervaring binnen een culturele organisatie.
 • Aantoonbaar zakelijk inzicht, ervaring in het opstellen en bewaken van een begroting en (doen) voeren van een boekhouding.
 • Zakelijke en gestructureerde werkwijze.
 • Verbinder en teamplayer, gevoel voor cultuurverschillen.
 • Uitgesproken en heldere communicator met goede beheersing NL en EN.
 • Creatief, ambitieus, proactief en praktisch ingesteld.
 • Affiniteit met cultuur, dans en theater.
 • Goede kennis van de stad Utrecht.
 • Flexibel in uren in aanloop naar het festival.

Wat bieden wij
Een jaarcontract met vooruitzicht op vaste benoeming, 4 dagen (80%), salaris conform cao podia schaal 9 (€ 3.719 – € 5.503).

Voor meer informatie over het festival en organisatie van SPRING zie www.springutrecht.nl.

SPRING laat zich bij deze procedure ondersteunen door executive searchbureau Colourful People. Voor meer informatie over deze functie kun je bellen met Winfred Voordendag, senior partner bij Colourful People, op 06-282 847 06.

Je interesse kan je kenbaar maken door je brief en cv uiterlijk zondag 3 juli 2022 via het sollicitatieformulier op de website van Colourful People in te sturen (gebruik onderstaande sollicitatiebutton).

De gesprekken worden gehouden op dinsdag 19 juli en vrijdag 22 juli, indien nodig online. De procedure willen we voor 1 augustus 2022 afgerond hebben. Indiensttreding bij voorkeur per 1 oktober 2022 in verband met overdracht door de huidige interim zakelijk directeur.

Wij zijn een organisatie voor iedereen waar we de grootste variëteit aan mensen omarmen. Variëteit ligt volgens ons ten grondslag aan creativiteit, relevantie en innovatie. Wij nodigen daarom iedereen met interesse van harte uit te reageren. SPRING volgt de Codes Cultural Governance, de Fair Practice Code en de Code Diversiteit en Inclusie.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.