Kunstliefde: Artistiek Leider

Kunstliefde in Utrecht zoekt een Artistiek Leider voor 0,4 fte | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 31-07-2022Kunstliefde, ruimte voor beeldende kunst in Utrecht, heeft een unieke positie in de stad. De kunstenaarsvereniging (opgericht in 1807) biedt aan beeldend kunstenaars een regionaal en landelijk podium, en fungeert als presentatie- en ontmoetingsruimte voor kunstenaars en kunstliefhebbers.

Kunstliefde kent een breed en gevarieerd programma met tentoonstellingen en activiteiten waarin de focus ligt op hedendaagse kunst, Utrechtse kunstenaars en jong talent. Daarnaast realiseert Kunstliefde projecten in de stad Utrecht zoals de Atelierroute Utrecht en UtrechtDownUnder: actuele beeldende kunst op een bijzondere locatie.

Kunstliefde staat voor de uitdaging om haar positie in de stad en regio te versterken, de financiële inkomsten te verhogen en tegelijkertijd de band met de leden (kunstenaars en kunstlievende leden) van de vereniging aan te halen.

Kunstliefde zoekt een Artistiek Leider die, samen met de tevens nieuw te werven Zakelijk Leider, Kunstliefde verder gaat uitbouwen en nieuwe ontwikkelingen gaat initiëren.

Artistiek Leider

met de focus op artistiek beleid en samenwerkingsverbanden

0,4 fte

Jouw rol
Je bent verantwoordelijk voor het ontwikkelen en uitvoeren van een artistiek meerjarenbeleidsplan en tentoonstellingsprogramma. Daarnaast ben je artistiek verantwoordelijk voor de huidige projecten: UtrechtDownUnder, de Atelierroute Utrecht, de Belofte en valt ook het PR- en communicatiebeleid onder jouw verantwoordelijkheid.

Je stelt de plannen samen en hebt intensief contact met het projectteam over de voortgang van de projecten en de verwachte bezoekersaantallen. Ook overleg je met de gemeente Utrecht over hoe de invulling van een nieuw projecten eruit gaat zien en de aansluiting bij de cultuurnota van de gemeente. Regelmatig open je een nieuwe tentoonstelling met een feestelijke opening. De volle zaal heb jij voor gezorgd, door de afgelopen weken de marketing tiptop in orde te hebben.

Taken
Met jouw ervaring op artistiek gebied en je natuurlijke leiderschapsgevoel, zorg je ervoor dat de liefde voor de kunst tastbaar wordt. De talentvolle kunstenaars die worden tentoongesteld verdienen de aandacht en bezoekers, je weet precies hoe je dat moet regelen. Je wordt ondersteund door een team van 40 vrijwilligers, die jou helpen je doelen te verwezenlijken. Door goed met iedereen in contact te zijn en helder te communiceren, houdt je iedereen betrokken en gefocust.

 • Je geeft vorm aan het artistiek beleid van de organisatie in nauwe samenwerking met alle belanghebbenden;
 • Samen met de Zakelijk Leider geef je leiding aan rond de 40 vrijwilligers en een klein aantal freelance parttimers;
 • Je bouwt strategische partnerships uit met bondgenoten zoals de Gemeente Utrecht, culturele organisaties, kunstacademies, kunstinitiatieven, kunstenaars en kunstlievende leden, sponsoren, pers en overige stakeholders;
 • Je bent verantwoordelijk voor de in- en externe communicatie en PR, waaronder website, nieuwsbrief, social media en perscontacten; en het opstellen van beleidsplannen, jaarverslagen, meerjarenplannen en visiedocumenten.

Jouw profiel
Je bent een teamplayer met creatieve en strategische kwaliteiten, sociaal vaardig en met een grote liefde voor de beeldende kunst. Je kent de huidige ontwikkelingen op het gebied van kunst en cultuur goed en komt met vernieuwingen en ideeën waarin je Kunstliefde weet mee te nemen. Je bent in staat het bestaande netwerk van Kunstliefde adequaat te onderhouden en uit te breiden. Bij voorkeur heb je een groot cultureel netwerk binnen de stad Utrecht en omstreken.

 • Je hebt bij voorkeur ervaring in een soortgelijke functie bij een publieke organisatie;
 • Je bent een cultureel ondernemer met ervaring en een breed netwerk in de beeldende kunstwereld;
 • Je bent in staat om (nieuwe) groepen kunstliefhebbers, professionals en kunstinstellingen te bereiken en aan Kunstliefde te binden.

Wij bieden

 • Een artistieke en dynamische omgeving, in het centrum van Utrecht;
 • De unieke kans van een tegelijkertijd startende Zakelijk Leider, Artistiek Leider en bestuur van Kunstliefde. Dit biedt de mogelijkheid om met een frisse blik en gezamenlijke positieve inzet Kunstliefde verder te professionaliseren en vernieuwen;
 • Samenwerken met jong talent;
 • Een uitgebreid netwerk van beeldende kunst en andere culturele spelers in Utrecht en omstreken waar je zo in kan stappen;
 • Een jaarcontract voor 16 uur per week (met uitzicht op een contract voor onbepaalde tijd).

Solliciteren
Voor toelichting op de functie kun je contact opnemen met: Marion Wagenvoort, Algemeen Directeur Kunstliefde a.i. 06 27 27 52 90, marionwagenvoort@kunstliefde.nl (niet bereikbaar van 12 juli tot en met 31 juli) of Mariël Oolthuis, Secretaris bestuur van Kunstliefde 06 48 55 28 36, mariel.oolthuis@ziggo.nl (niet bereikbaar van 9 juli tot en met 31 juli) of Rob Gründemann, Voorzitter bestuur van Kunstliefde 06 23 50 55 36 (bereikbaar vanaf 5 juli).

Past deze functie bij je ambitie stuur dan voor je cv en een motivatie naar mail@kunstliefde.nl onder vermelding van ‘Vacature Artistiek Leider Kunstliefde’.

Solliciteren kan tot 1 augustus. Wij maken aan de hand van de ingezonden reacties een selectie van kandidaten die we uitnodigen voor een gesprek met leden van het bestuur. We starten met de sollicitatiegesprekken vanaf half augustus.

Wij streven ernaar om als vereniging een afspiegeling te zijn van de samenleving. Als je eraan bijdraagt dat dat ook in onze personele samenstelling weerspiegeld wordt, dan nemen wij dat mee in onze overweging.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.