HKU: Studieleider HKU Theater Acting

HKU in Utrecht zoekt een Studieleider HKU Theater Acting voor 0,6 fte | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 21-08-2022HKU is met ruim 4000 studenten de grootste hogeschool voor de kunsten in Nederland en één van de grootste op kunst, cultuur en creatieve industrie gerichte opleidingsinstituten in Europa. HKU kent een breed aanbod aan opleidingen verdeeld over negen schools.

Bij HKU Theater werken we vanuit de visie dat theater een actueel, interdisciplinair en coöperatief proces is. Wij zien theateronderwijs als een interactie, beginnend bij de vraag van een student. Wij doen bij onze studenten een sterk beroep op de ontwikkeling van hun omgevingsbewustzijn en makerschap. Projectmatig onderwijs en creatieve technologie zijn daarbij belangrijke didactische en artistieke middelen. Wij hechten veel waarde aan een gemeenschap waarin meerdere perspectieven samen komen. Daarom vormen diversiteit en inclusie een essentieel onderdeel van wie wij zijn.

De afstudeerrichting voor acteurs is een vierjarige voltijd HBO-studie die leidt tot een diploma Bachelor of Theatre (in Acting). Binnen de afstudeerrichting is een specialisatie ‘acteur-theatermaker’ te volgen. De opleiding heeft zich sterk ontwikkeld en nadrukkelijk positie ingenomen in de actuele theaterpraktijk. Onze studenten worden breed opgeleid, voor alle genres binnen het theaterveld en voor films, dramaseries en televisieprogramma’s. Alumni manifesteren zich op veel verschillende plekken als acteur of maker.

Het samen theatermaken is in onze opleiding een wezenlijk onderdeel van het leren acteren. De uitvoeringspraktijk van theater verandert continu en verschillende acteertechnieken/speelstijlen dragen bij aan de inhoud en de zeggingskracht van het werk. Onze studenten krijgen veel ruimte hun individuele acteer- en makers kwaliteiten technisch te ontwikkelen.

Heb jij ruime ervaring met kunstvakonderwijs en werk je graag met jonge spelers en makers? Raak je geïnspireerd door het faciliteren van talentontwikkeling? Heb je ervaring met leiding geven aan creatieve (onderwijs)professionals? Dan is deze vacature wellicht voor jou.

Studieleider HKU Theater Acting

0,6 fte

Voor de afstudeerrichting Acting van HKU Theater zoeken wij een studieleider die vanuit visie en betrokkenheid leiding geeft aan een team, waar in een open sfeer wordt samengewerkt.

Wat ga je doen?

 • Je bent eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van het onderwijs van de afstudeerrichting Acting. Je draagt in coöperatie met het kernteam (vier tutoren) zorg voor de visie, het curriculum, de zorgstructuur en interne communicatie met studenten, docenten en medewerkers.
 • Je bent eindverantwoordelijk voor de inrichting en (operationele) organisatie van het onderwijs binnen de afstudeerrichting Acting. De dagelijkse onderwijsactiviteiten bestaan uit het ontwerpen van lesroosters, het monitoren van de studievoortgang van studenten, het bewaken van beschikbare budgetten en het inzetten van docenten, het aansturen van teams die (zo’n 20) presentaties en voorstellingen produceren. De communicatie die uit deze taken voortkomt is een belangrijk onderdeel van je werkzaamheden.
 • Jij leidt het docententeam van de afstudeerrichting Acting, waarbij je hen begeleidt bij het optimaal uitvoeren van hun werk en hen ondersteunt in de persoonlijke ontwikkeling. Je voert ook functionerings- en ontwikkelgesprekken met docenten;
 • Je bent medeverantwoordelijk voor de visieontwikkeling, onderwijsinnovatie en inclusieve leer-/ werkomgeving van de school HKU Theater, in nauwe samenwerking met schooldirecteur, collega-studieleiders, school-onderwijskundige en partners zowel binnen als buiten HKU;
 • Je bent medeverantwoordelijk voor de inzet van budgetten, ruimtes en docenten binnen de school HKU Theater, in nauwe samenwerking met schooldirecteur, collega-studieleiders, school-onderwijskundige en partners zowel binnen als buiten HKU;

Wat vragen wij?

 • Een passie om in een kleine horizontale organisatie leiding te geven aan creatieve (onderwijs)professionals;
 • Academisch werk- en denkniveau, in het bezit van een relevante Master is een pre;
 • Kennis van de ontwikkelingen in het theaterwerkveld of de kunstwereld en een relevant netwerk in het werkveld;
 • Ruime ervaring en ook een grote affiniteit met het (moderne) kunstonderwijs;
 • Empathisch en sensitief, waarmee je een veilige sfeer kunt creëren zodat jonge makers zichzelf kunnen ontplooien tot creatieve professionals;
 • Ervaring met planning, organisatie en budgetbeheersing en bij voorkeur met systemen voor inzetplanning;
 • Een internationale oriëntatie, je kunt goed werken met culturele verschillen;
 • In het bezit van een didactische aantekening HBO-onderwijs of de bereidheid om deze te halen;

Wat bieden wij?

 • Voor deze functie (de formele functienaam is docent 4) bieden we je een salaris conform de cao-hbo én aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden.
 • Het bruto maandsalaris bedraagt – afhankelijk van opleiding en ervaring – bij een fulltime dienstverband minimaal € 4.509,- en maximaal € 6.065,- (schaal 12), exclusief 8% vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering (8,3%).
 • Het betreft een tijdelijk dienstverband voor één jaar, met – bij goed functioneren – uitzicht op een vast dienstverband.
 • De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn uitstekend, met een gunstige verlofregeling, opname in het pensioenfonds ABP, sport- en ontspanningsvoorzieningen en een reiskostenregeling woon-werkverkeer.
 • Wij investeren graag in gemotiveerde en goed opgeleide medewerkers. Werken bij HKU betekent dat je gebruik kunt maken van tijd en faciliteiten voor professionalisering en duurzame inzetbaarheid.

Wil je meer informatie en/of solliciteren?

 • Voor vragen ben je van harte welkom bij Caspar Nieuwenhuis (Directeur HKU Theater) via caspar.nieuwenhuis@hku.nl.
 • Solliciteren kan tot en met 21 augustus 2022.
 • Upload je cv en de beantwoording van een aantal vragen via de sollicitatiebutton. Klik op de sollicitatiebutton om je cv te uploaden en de selectievragen te beantwoorden.
 • De sollicitatiegesprekken vinden naar verwachting plaats in de tweede of derde week van september.

Deze vacature wordt gelijktijdig in- en extern opengesteld. Bij gelijke geschiktheid hebben interne kandidaten voorrang.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.