Schoenenkwartier: Vrijwilliger

Het Schoenenkwartier in Waalwijk zoekt Vrijwilligers voor een nader te bepalen aantal uur | Vacature voor een Vrijwillige functie | Sluitingsdatum: geenHet Schoenenkwartier is ontstaan uit het Nederlands Leder en Schoenen Museum en gaat terug tot maar liefst 1954. Op 28 juni 2022 opent het nieuwe Schoenenkwartier in het Krophollercomplex aan het Raadhuisplein in Waalwijk, het hart van de Langstraat. Behalve een museum huisvest het Schoenenkwartier ook een kenniscentrum met een bibliotheek, auditorium en educatieve ruimte, een aantal maaklabs waarin traditioneel ambacht en hedendaags ontwerp elkaar in experimenten ontmoeten, een modern museumcafé en -winkel en ruimtes voor ontmoetingen en evenementen.

In het kwartier focussen we behalve op erfgoed en techniek ook op mode, design, duurzaamheid en innovatie. Als podium, werkplaats, studiecentrum en laboratorium willen we een eigenzinnige, bijzondere positie in het culturele landschap bekleden. We belichten de geschiedenis van de leer- en schoenenindustrie en geven de toekomst glans.

Naast kijken en leren, gaat het in het Schoenenkwartier ook om meedoen en bewustwording. We willen de bezoeker uitdagen, deelgenoot laten zijn van een belevenis. We zetten in op samenwerking, hedendaagse ontwikkelingen met als basis het traditionele ambacht, kennis, onderzoek en innovatie. Vrijwilligers zijn daarbij van onschatbare waarde, alleen samen met vrijwilligers kunnen we onze ambities waarmaken.

Zit gastvrijheid in jouw aderen en wil jij onderdeel zijn van deze bruisende plek? Word dan vrijwilliger!

Wij zoeken per direct

Vrijwilligers

voor verschillende activiteiten

Vind je het leuk om ons te helpen in het café, de keuken, aan de balie, in de winkel en het Toeristisch Informatie Punt? Of begeleid je bezoekers graag in de exposities of in het Kenniscentrum? Dan kunnen we je hulp heel goed gebruiken. Kennis van schoenen of leer is niet nodig.

We zoeken vrijwilligers voor verschillende activiteiten:

 • Café
  • Je draagt bij aan een gezellige sfeer in het café. Je ontvangt gasten met een lach, neemt bestellingen aan vanachter de bar, rekent af met de bezoekers en bereidt drankjes en simpele hapjes. Je houdt het café netjes.
  • Vaardigheden: open en gastvrij, vertrouwen in rekenvaardigheid, goed ter been, communicatief vaardig, collegialiteit.
 • Keuken
  • Je bent verantwoordelijk voor de bereiding van simpele lunchgerechten op een hygiënische manier en zorgt ervoor dat het mooi gepresenteerd wordt. Ook houd je de keuken schoon en laat je de afwasmachine draaien.
  • Vaardigheden: affiniteit met lekker eten, oog voor detail, hygiënisch en zelfstandig werkend, bereid om kennis over voedselallergieën op te doen.
 • Entree, winkel en Toeristisch Informatie Punt
  • Afwisselend bemens je de entree, de winkel of het Toeristisch Informatie Punt (TIP). Je ontvangt bezoekers en gasten bij binnenkomst, verkoopt entreekaartjes en verwijst hen door. Je houdt de winkel en het TIP netjes, adviseert mensen en rekent aankopen af.
  • Vaardigheden: open en gastvrij, vertrouwen in rekenvaardigheid, communicatief vaardig, goede beheersing van het Nederlands en eventueel Engels of Duits.
 • Ontvangst in Museum
  • In de tentoonstellingsruimten ben je het aanspreekpunt voor de bezoekers van het museum. Je beantwoordt vragen van bezoekers en vertelt desgewenst iets over de collectie en de tentoonstellingen. Ook houd je een oogje in het zeil.
  • Vaardigheden: gastvrij, communicatief vaardig, zelfstandig, bereid om kennis op te doen over de schoen- en leerindustrie.
 • Ontvangst in het Kenniscentrum
  • Je ontvangt mensen in het Kenniscentrum en je kunt uitleg geven bij de materialenkast. Ook help je mensen op weg die informatie zoeken in de bibliotheek. Gebruikte boeken ruim je weer netjes op. Daarnaast help je de medewerkers met eenvoudige archief- en administratieve taken.
  • Vaardigheden: gastvrij, communicatief vaardig, dienstverlenend, zelfstandig, nauwkeurig, goede beheersing van het Nederlands en eventueel Engels of Duits.

Denk jij dat je iets kunt betekenen voor het Schoenenkwartier? We nodigen je van harte uit om te reageren! We gaan graag samen in gesprek over welke activiteiten bij jou passen.

Wat krijg jij van ons?

 • Een fijn team van collega-vrijwilligers en medewerkers van het Schoenenkwartier;
 • Goede begeleiding en ondersteuning van de coördinatoren;
 • Onderdeel van het nieuwste museum in NL op een bijzondere locatie in het Rijksmonumentale Krophollercomplex;
 • Als je buiten Waalwijk woont: een reis-/onkostenvergoeding van € 7,50 per dag;
 • Jaarlijks een vrijwilligersevenement en nieuwjaarsgeschenk;
 • Korting op producten in de winkel en het café;
 • Een goede vrijwilligersverzekering.

We bepalen in overleg met jou op welke dagen je ingezet kan worden en hoe vaak je beschikbaar wilt zijn. Wil je meer informatie of je direct aanmelden? Mail dan naar misty@schoenenkwartier.nl.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.