Nationaal Holocaustmuseum: Medewerker Collecties

Het Nationaal Holocaustmuseum in Joods Cultureel Kwartier zoekt een Medewerker Collecties voor 28,8 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Freelance/ZZP, Parttime, Tijdelijk | Sluitingsdatum: 27-06-2022Het Nationaal Holocaustmuseum is onderdeel van het Joods Cultureel Kwartier dat in het hart van Amsterdam ligt, vlakbij de Stopera. Het is één van de vier museumlocaties op nog geen vierkante kilometer. Ook het Joods Museum met het Joods Museum junior en de Portugese Synagoge zijn er te vinden. Het Nationaal Holocaustmuseum zal gevestigd zijn de voormalige Hervormde Kweekschool, van waaruit honderden Joodse kinderen gered werden. Tegenover het museum ligt de Hollandsche Schouwburg, waar tienduizenden Joden voorafgaand aan hun deportatie gevangen zaten. Beide gebouwen worden gerestaureerd en opnieuw ingericht.

Op deze bijzondere en beladen locaties toont het museum de persoonlijke verhalen van slachtoffers, daders, collaborateurs, verzetsstrijders en ooggetuigen. Het Nationaal Holocaustmuseum confronteert de bezoeker met de geschiedenis en inspireert om bij te dragen aan een inclusieve samenleving, nu en in de toekomst.

Het Nationaal Holocaustmuseum hoopt in september 2023 zijn deuren te openen in de voormalige Hervormde Kweekschool aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam, tegenover de Hollandsche Schouwburg. Voor de inrichting van de vaste presentatie over de geschiedenis van de Sjoa in Nederland zijn we op zoek naar een:

Medewerker Collecties

4 dagen per week (28,8 uur), per 1 oktober 2022 op een projectaanstelling tot opening (oktober 2023)

De Hollandsche Schouwburg is en blijft een plek van herdenking en reflectie. Stemmen van mensen die zijn vervolgd en vermoord en van hen die de Holocaust overleefden, leiden de bezoeker rond. Een nieuw kunstwerk versterkt de bezoekerservaring van deze beladen plaats van herinnering.

In het Nationaal Holocaustmuseum in de voormalige Kweekschool zullen vaste en tijdelijke tentoonstellingen, evenementen en educatieve programma’s de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland vertellen. Hier komen bezoekers te weten hoe de Holocaust heeft kunnen gebeuren, wie de slachtoffers en verantwoordelijken waren – en hoe we kunnen voorkomen dat dit opnieuw gebeurt. Authentieke elementen benadrukken de rol van het gebouw tijdens de oorlog, zoals de erfafscheiding waar kinderen uit de crèche werden overgedragen aan mensen uit het verzet; de plek waar de redding begon.

Het Nationaal Holocaustmuseum zal één van de belangrijke plaatsen worden waar de slachtoffers worden herdacht en de gevolgen van onverschilligheid en discriminatie, toen en nu, worden besproken.

Wat ga je doen als medewerker Collecties?
Je gaat werken op de afdeling Collecties en Kenniscentrum. Daar zijn je directe collega’s de manager, 12 medewerkers (8,45 FTE) en 15 vrijwilligers. Zij dragen zorg voor acquisitie, beheer, registratie, beschikbaarstelling en presentatie van de collecties van het Joods Museum en de andere instellingen van het Joods Cultureel Kwartier. Jij zult je specifiek bezighouden met het voorbereiden van de objecten voor presentatie in het Nationaal Holocaustmuseum. De taken die daaronder vallen zijn:

 • Uitvoeren van schoonmaak- en conserveringswerkzaamheden, meedenken over restauraties;
 • Aannemen en verwerken van nieuwe aanwinsten en bruiklenen;
 • Aanvullen van registratie in het collectieregistratiesysteem Adlib/ Axiell Collections;
 • Opstellen van conditierapporten en formuleren van tentoonstellingseisen met betrekking tot licht en klimaat;
 • Begeleiden van transporten en verpakken van objecten;
 • Inrichten van vitrines en presentatieruimtes;
 • Deelnemen aan overleg met projectmedewerkers en vormgevers en met de afdeling Collecties en Kenniscentrum.

Plaats in de organisatie
De projectorganisatie van het Nationaal Holocaustmuseum wordt aangestuurd door de conservator Sjoa/ projectleider inhoud, die direct onder de inhoudelijk directeur van het Joods Cultureel Kwartier valt. Het projectteam is onderdeel van de bredere organisatie van het Joods Cultureel Kwartier en kent een eigen dynamiek en eigenstandige verantwoordelijkheid voor de realisatie van de verschillende onderdelen van het nieuwe museum. Binnen het projectteam werk je voornamelijk samen met de tentoonstellingscoördinator. Binnen het Joods Cultureel Kwartier werk je samen met de collega’s van de afdeling Collecties en Kenniscentrum.

Wie zoeken wij?
Een zelfstandige, stressbestendige en flexibele collega, die minimaal 3 jaar werkervaring heeft op het gebied van collectiebeheer en behoud van museale objecten. Je hebt een relevante HBO-opleiding afgerond (bijv. Reinwardt Academie). Ook belangrijk vinden we:

 • Kennis van en ervaring met transport en het hanteren van (kunst)voorwerpen en kennis van bewaaromstandigheden;
 • De kwaliteiten initiatief tonen, creativiteit (zodat je zelf oplossingen kunt bedenken) en nauwgezet en accuraat kunnen werken;
 • Dat je belangstelling hebt voor de betreffende periode in de geschiedenis;
 • Goede mondelinge en schriftelijke beheersing van de Nederlandse taal;
 • Kennis van ons collectieregistratiesysteem Adlib/ Axiell Collections;
 • Bekend zijn met Office 365 en in het bijzonder Excel.

Je hoeft niet zelf van Joodse afkomst te zijn om te kunnen solliciteren. Het Joods Cultureel Kwartier streeft juist naar diversiteit en inclusie binnen de teams; werken in een divers samengesteld team maakt het werk rijker en leuker. Daarbij vinden we het belangrijk dat jij jezelf kunt zijn.

Wat bieden wij?
Een unieke en interessante werkplek en –omgeving in ons middelgrote museum in het hart van Amsterdam, waar je op projectbasis aan de slag gaat. De duur van de werkzaamheden is gekoppeld aan de datum van oplevering van het Nationaal Holocaustmuseum in het derde kwartaal van 2023.

Omdat je met de collectie werkt ben je gebonden aan de openingstijden van ons kantoor (tussen 8-17 uur). Thuiswerken is op incidentele basis mogelijk. Zowel een dienstverband als inzet op zzp-basis is mogelijk. De honorering in geval van een dienstverband bepalen we op basis van de museum CAO en jouw kennis en ervaring (schaal 8, minimaal € 2.727 en maximaal € 3.489 bij een fulltime dienstverband van 36 uur per week). Deze bedragen zijn inclusief de 2,5% loonsverhoging die per 1 juli a.s. volgt. Hiernaast heb je ook recht op 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 3,4% in december. Je verlofrecht op jaarbasis bij een fulltime dienstverband is 194,4 uren (= 27 dagen). Verder bieden we een goede pensioenvoorziening en reiskostenvergoeding. En de mogelijkheid om online cursussen en trainingen te volgen.

Vragen? Interesse?
Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met de manager Collecties en Kenniscentrum Henrike Hövelmann via henrike.hovelmann@jck.nl.

Heb je interesse in deze vacature, stuur dan uiterlijk maandag 27 juni a.s. voor 9 uur je cv + motivatie naar personeelszaken@jck.nl en vermeld in het onderwerp “Vacature medewerker Collectie”. De eerste gesprekken vinden plaats op 4 juli a.s. Een praktische opdracht is onderdeel van de selectieprocedure. We streven ernaar de procedure voor eind juli af te ronden.

We kijken ernaar uit je te ontmoeten.

Van het delen van deze vacature in je netwerk worden we heel blij. Van acquisitie naar aanleiding van deze vacature echter niet.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.