Nederlands Kamerkoor: NKK NXT Trainees

Het Nederlands Kamerkoor in Utrecht zoekt een NKK NXT Trainees voor 0,4 fte | Vacature voor een Leertraject, Traineeship | Sluitingsdatum: 19-06-2022Het Nederlands Kamerkoor behoort al meer dan 80 jaar tot de wereldtop van de koormuziek. Het staat bekend om zijn nieuwe vergezichten als het gaat om de ontwikkeling en uitvoeringspraktijk van koormuziek op topniveau. Het ensemble biedt kansen voor getalenteerde jonge zangers om zichzelf verder te ontwikkelen als ensemblezanger van de toekomst met het talentontwikkelingsprogramma NKK NXT.

Voor de nieuwe jaargang NKK NXT (22/23) zijn we op zoek naar

NKK NXT Trainees

Koorzangers van de toekomst

0,4 fte

Heb jij zang gestudeerd, maar wil je méér dan alleen zingen op het podium? Heb je veel repertoirekennis, maar wil je juist graag leren improviseren? Of wil je meer leren over makerschap en creatieve processen? Solliciteer dan nu op een van de plekken als trainee bij NKK NXT 22/23, het talentontwikkelingstraject van het Nederlands Kamerkoor! In het nieuwe seizoen werkt het Nederlands Kamerkoor samen met het Utrechtse Rosa Ensemble en is er plaats voor 8 jonge zangtalenten die een volgende stap in hun carrière willen zetten en zich verder willen ontwikkelen – niet alleen als ensemblezanger, maar ook als maker en kunstenaar.

Als trainee van NKK NXT 22/23 krijg je een tijdelijke aanstelling aangeboden en krijg je de ruimte om te experimenteren, te leren en als co-creator mee te werken aan een nieuwe coproductie van het Nederlands Kamerkoor en Rosa Ensemble: Minamitori. Naast de tijd die je besteedt aan het ontwikkelen van deze productie krijg je van het Nederlands Kamerkoor en verschillende coaches training op gebieden als samenklank, improvisatie en podiumpresentatie–vaardigheden die je helpen om de toekomst van koormuziek mede vorm te geven.

Het Nederlands Kamerkoor zoekt voor dit traineeship 8 jonge zangtalenten die recentelijk afgestudeerd zijn van een relevante opleiding, zoals een zangopleiding aan het conservatorium, of andere relevante ervaring hebben. Kandidaten met een muziektheaterachtergrond en een goed ontwikkelde stem zijn ook welkom. We organiseren twee auditiemomenten waarin we jou, je stem en je andere talenten beter willen leren kennen. Wat je aan ervaring meebrengt, naast je eigen visie op de toekomst van koormuziek en je motivatie om mee te doen aan het traject, laten we ook meewegen. Als je wordt aangenomen krijg je een tijdelijke aanstelling als trainee aangeboden bij het Nederlands Kamerkoor van ongeveer half oktober 2022 tot eind mei 2023 (gemiddeld twee dagen per week).

Nederlands Kamerkoor en Rosa Ensemble
Voor NKK NXT werkt het Nederlands Kamerkoor in seizoen 22/23 samen met het Utrechtse Rosa Ensemble. De jonge zangtalenten maken als onderdeel van hun traineeship een bijzondere voorstelling, als coproductie tussen het Nederlands Kamerkoor en Rosa Ensemble. Minamitori, vernoemd naar het afgelegen Japanse koraaleiland Minami-Tori-shima waar onlangs meer dan 16 miljoen ton zeldzame metalen werden gevonden, gaat over de zoektocht van de moderne mens naar een nieuwe heilige graal: zeldzame metalen die nodig zijn voor telefoons, computers en elk ander ‘slim’ apparaat met computerchips.

Als NXT’er word je in de coproductie uitgedaagd om over alle aspecten van de voorstelling mee te denken en krijg je een duidelijke rol als co-creator in het maakproces. Zo word je als trainee actief betrokken bij het maakproces, de invulling en het verloop van de voorstelling en kruip je in verschillende rollen, van componist tot lichttechnicus en van co-regisseur tot producent. Eindigen met een solomonoloog of je eigen lichtontwerp uitgevoerd zien worden: it’s up to you!

Wat is NKK NXT?
NKK NXT is het talentontwikkelingstraject van het Nederlands Kamerkoor. Het Nederlands Kamerkoor investeert in de ontwikkeling van jonge zangtalenten via een tijdelijke aanstelling als trainee, coaching vanuit de organisatie en zangers van het Nederlands Kamerkoor zelf en begeleiding van culturele professionals op het gebied van onder andere podiumpresentatie, choreografie en artistieke ontwikkeling-vaardigheden en skills die onmisbaar zijn voor aanstormende artiesten. NKK NXT is een brug tussen de net-afgestudeerde zanger of maker en het professionele werkveld: een kans om ervaring op te doen in de culturele sector, maar ook om te experimenteren, nieuwe verbindingen aan te gaan en een eigen artistieke visie te ontwikkelen.

In de afgelopen jaren heeft het succes van het traject zich ruimschoots bewezen en resulteerde het traject in prachtige voorstellingen en nieuwe wegen om te bewandelen binnen de koormuziek – zo verkende NKK NXT 20/21 het grensvlak tussen klassieke muziek en pop in een tournee met WILDERNIS, een voorstelling van Wende Snijders. Eerdere lichtingen maakten voorstellingen over thema’s als burn-outs, artificiële intelligentie en vrouwelijke kracht. Oud-trainees zijn inmiddels werkzaam als theatermaker, dirigent of zingen in professionele ensembles.

Praktische info
Als je wordt aangenomen krijg je een tijdelijke aanstelling als trainee bij het Nederlands Kamerkoor van half oktober tot eind mei. De belasting tijdens de weken zal verschillen per week, maar komt gemiddeld neer op twee dagen per week – de aanstelling is dan ook 0,4 fte. Deze functie is ingeschaald in de cao Muziekensembles op schaal 4, trede 0.

De start van het traineeship zal zijn op 17 oktober, waarna er een wisselend aantal dagen per week wordt gewerkt tot de première van Minamitori eind mei. Er worden nog een aantal voorstellingen gepland na de première – de betaling die hier tegenover zal staan is gelijkwaardig aan de betaling tijdens het traineeship zelf.

Sollicitatieprocedure
Er zijn twee auditierondes:

  • In de eerste ronde vul je een formulier in, waarin we je vragen te reflecteren op je leerwensen, je visie op het werkveld en de kwaliteiten die je wilt inbrengen in het traineeship. Aan het eind van het formulier vragen we je ook twee bestanden te uploaden:
    • Je cv
    • Een video (maximaal 5 minuten) waarin je jezelf vocaal/muzikaal presenteert. Wat je zingt is aan jou, kies iets dat dicht bij je eigen ervaring en opleidingsachtergrond ligt en waarin we je stem goed kunnen horen. Je kunt eventueel een korte introductie geven op wat je gaat zingen. Het staat je vrij creatief om te gaan met de opdracht, bijvoorbeeld met het insturen van een eigen compositie of het laten zien/horen van andere (artistieke) kwaliteiten.
  • Uit de aanmeldingen maken we een selectie voor de live audities (2e ronde) op 4 en 5 juli 2022 (in Utrecht). Je wordt voor 1 van de 2 dagen uitgenodigd. In de tweede ronde krijg je samen met andere kandidaten workshops in ensemblezingen, improviseren en theatraliteit. Daarnaast zing je voor een commissie.

Deadline en auditiedata
De deadline voor sollicitaties is 19 juni 2022, 18.00 uur. Je hoort op uiterlijk 23 juni of je wordt uitgenodigd voor de 2e ronde. Als je wordt uitgenodigd krijg je gelijk het programma en de voorbereidende opdracht(en) toegestuurd. Ook sturen we je dan een uitgebreidere planning van het traineeship. De live audities zijn op 4 en 5 juli, tussen 10.00 en 17.00 uur. Je wordt uitgenodigd voor 1 van de 2 dagen. Je hoort uiterlijk 7 juli of je bent toegelaten tot NKK NXT.

Vragen?
Heb je vragen over het NKK NXT-traject of deze vacature? Neem dan contact op met Imre Ploeg, artistiek leider NKK NXT via nxt@nederlandskamerkoor.nl.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.