Hôtes Culture: Museumdocent

Hôtes Culture zoekt voor een museum in oprichting in Almere Museumdocenten voor 24-32 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 04-02-2022Dit museum in oprichting biedt straks een kunstervaring zoals je die nog niet eerder hebt gezien of meegemaakt. Je stapt een andere wereld in waarbij de kunst overal om je heen is. Je mag kijken, voelen, maken en proberen. Het museum is er voor iedereen en laat je de wereld om je heen kijken net even anders ervaren. De thuisbasis een paviljoen op het water; een samensmelting van architectuur, kunst en natuur. Het paviljoen opent in april tijdens de Floriade Expo 2022. Na de Floriade blijft het museum in het paviljoen, dat dan onderdeel wordt van de nieuwe woonwijk Hortus.

Het museum in oprichting is volop in ontwikkeling en gaat uit van de immersieve kunstervaring. De grootschalige, multimediale kunstwerken en de landschapscollectie geven je een zintuigelijke ervaring die je raakt! De immersieve kunstvorm is laagdrempelig; voor de beleving heb je geen voorkennis nodig om vervolgens een diepere betekenislaag te ontdekken.

In de periode 2022-2025 wordt het nieuwe kunstmuseum inhoudelijk, zakelijk en organisatorisch nader uitgewerkt. Tot die tijd is het museum een museumpilot met het paviljoen als thuisbasis. In diezelfde periode wordt een meerjarig activiteitenprogramma voor het publiek opgezet en uitgevoerd, waaronder een kunstonderwijsprogramma. Met het activiteitenprogramma experimenteren we doormiddel van verschillende (museale) activiteiten, educatievormen, doelgroepenaanpak en werkwijzen, waarbij de inwoners en bezoekers van Flevoland actief worden betrokken.

We zoeken voor onze onderwijsprogramma’s museumdocenten die de leerlingen op enthousiaste en interactieve wijze meenemen door het Kunstpaviljoen.

Museumdocent

24-32 uur per week

Wat staat je te wachten?
Bij een immersief museum hoort een leerervaring die alle zintuigen prikkelt! Als museumdocent geef je onderwijsprogramma’s, workshops en rondleidingen.

 • In het kunstpaviljoen begeleid je leerlingen bij het ontdekken van de immersieve kunstinstallaties op een interactieve en zintuigelijke manier;
 • Je geeft op vraaggerichte wijze onderwijsprogramma’s aan jongeren van het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, MBO en HBO;
 • Je denkt mee bij het maken van educatief materiaal en vernieuwende werkvormen.

Wat verwachten we van jou?

 • Je bent enthousiast, sociaal, stressbestendig en open-minded;
 • Je hebt minimaal HBO-denkniveau en aantoonbare didactische ervaring met leerlingen van 7 tot 20 jaar. Een BIK-certificaat en ervaring als museumdocent is een pre;
 • Je hebt aantoonbare kennis en interesse in kunst en cultuur en vertelt hier graag over aan groepen van circa 15 personen;
 • Je bent een allrounder, inzetbaar voor workshops met kinderen, maar ook voor het rondleidingen van cultuur-historisch geïnteresseerde volwassenen;
 • Je hebt bij voorkeur ervaring met interactieve/multimediale vormen van educatie en het geven van beeldende kunst workshops;
 • Je hebt een eigentijdse visie op museumeducatie en sluit bij het geven van de programma’s aan bij de belevingswereld van de leerling;
 • Je kunt je goed uitdrukken in het Nederlands en Engels;
 • Je bent actief bezig met jouw eigen professionele ontwikkeling en neemt deel aan trainingssessies;
 • Je bent minimaal 3 dagen flexibel inzetbaar;
 • Je hebt binding met Almere/Flevoland of je wilt deze omgeving graag leren kennen.

Wat mag je verwachten van ons?
Je wordt onderdeel van een groeiend en gemotiveerd team van museumdocenten die allemaal vanuit hun eigen achtergrond en affiniteit graag onderdeel willen zijn van dit nieuwe initiatief. Je gaat aan de slag via Hôtes Culture | Guides at work, hét uitzendbureau in kunst en cultuur.

Verder bieden we jou:

 • Een marktconforme vergoeding plus 8,33% vakantiegeld, 10,87% vakantiedagen toeslag en pensioenopbouw. Reiskostenvergoeding, indien van toepassing;
 • Trainingen op het gebied van museumbegeleiding en inclusie;
 • De kans om onderdeel te zijn van een museum in oprichting.

Herken jij je in bovenstaand profiel?
Stuur dan jouw motivatiebrief en CV, met als onderwerp ‘Vacature Museumdocent Almere’ naar solliciteren@hotesculture.nl.

Solliciteren kan tot en met 4 februari 2022. De gesprekken voor deze functie vinden plaats op 16 en 17 februari 2022. De sollicitatie zal interactief van opzet zijn. Onderdeel van de kennismaking is een assessment. Wil je eerst meer weten over de functie? Neem dan zeker contact met ons op via 020 -21 42 333, we spreken je graag!

Hôtes Culture streeft naar een grote diversiteit in hun personeelsbestand. Mensen met verschillende achtergronden in studie, afkomst en cultuur worden nadrukkelijk uitgenodigd om te solliciteren, op voorwaarde dat je voldoet aan het functieprofiel.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.