DutchCulture: Landenadviseur Duitsland / België

DutchCulture in Amsterdam zoekt een Landenadviseur Duitsland / België voor 20 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 27-01-2022DutchCulture is de kennis- en netwerkorganisatie voor internationale culturele samenwerking. Daar waar cultuur, media en erfgoed grensoverschrijdend zijn, brengen we mensen, organisaties, kennis en culturen samen. Dat doen we in eerste instantie voor de Nederlandse cultuursector en de ambassades wereldwijd. Daarnaast werken we voor diverse overheden en de internationale culturele sector. DutchCulture is een dynamische en internationale werkomgeving in hartje Amsterdam, waar een veertigtal gedreven culturele professionals met diverse achtergronden, nationaliteit, leeftijd, huidskleur, gender, seksuele voorkeur en geloofsovertuiging, zich op diverse manieren bezighoudt met internationale culturele uitwisseling en samenwerking.

Voor ons team Internationaal Cultuurbeleid (ICB) zoeken wij per direct een

Landenadviseur Duitsland / België (m/v/x)

20 uur per week

Heb je een groot hart voor kunst en cultuur en beweeg je je makkelijk in verschillende culturele, sociale en internationale omgevingen? Schrik je niet terug voor het schrijven van een goed leesbare Engelse tekst of voor een gesprek met iemand van het ministerie van Buitenlandse Zaken of een buitenlandse culturele organisatie? Ben je goed in het zelfstandig uitzoeken van soms complexe informatie en blijft je hoofd koel in een dynamische omgeving? En bovenal, ben je een collega met wie fijn samen te werken valt?

Wat ga je doen?
Een typische dag bij DutchCulture zou er zomaar zo uit kunnen zien: in de ochtend trek je de deur open van ons historische pand aan de Herengracht in Amsterdam, wanneer corona het weer toelaat. Je pakt een kop koffie en praat met een paar collega’s na over het event van de vorige dag. Je hebt een grote bijdrage aan dit programma geleverd door buitenlandse en Nederlandse kunstenaars uit je netwerk te koppelen voor een livestream over een actueel internationaal onderwerp, zoals fair practice of de gevolgen van COVID op internationale uitwisseling. Nadat je een plekje aan een bureau hebt gevonden maak je je op voor het werkoverleg, waar je aan alle medewerkers een korte terugblik geeft. Daarna begin je aan het artikel hierover voor publicatie in ons digitale magazine. Na de gezamenlijke lunch aan onze keukentafel bel je met de cultureel attaché in Duitsland om de kick-off van de komende landenbijeenkomst voor te bereiden. Aan het eind van de dag bereid je het adviesgesprek voor met een maker die een samenwerking zoekt met een instantie in België. En het is niet ondenkbaar dat we daarna met zijn allen wat drinken in onze Tuinkamer.

Het team
Als landenadviseur Duitsland/België maak je deel uit van het team ICB: Internationaal Cultuurbeleid (International Cultural Policy & Coordination). Het team biedt informatie, advies, ondersteuning en coördinatie voor de culturele samenwerking met de 23 focuslanden. Je werkt binnen het team vooral nauw samen met andere landenadviseurs en de Focuslandendesk. Het team bestaat uit tien medewerkers.

Je taken

 • Je bent aanspreekpunt voor de (inter)nationale culturele sector voor culturele samenwerking met de betreffende landen
 • Je bent aanspreekpunt voor en ondersteuner van de diplomatieke post in de betreffende landen voor culturele samenwerking met Nederland
 • Je stelt bezoekersprogramma’s samen en maakt programma’s voor expertmeetings en landenbijeenkomsten in Nederland
 • Je deelt relevante informatie over programma’s en activiteiten met Nederlandse en buitenlandse partners
 • Je publiceert artikelen over relevante ontwikkelingen in de betreffende landen
 • Je werkt mee aan afdelingoverstijgende thema’s en activiteiten, zoals DutchCulture on Tour
 • Je voegt relevante data toe aan de culturele database van DutchCulture

Wat breng je mee

 • Een relevante opleiding op minimaal hbo-niveau
 • 1-3 jaar relevante werkervaring in een internationale en/of culturele context
 • Je beschikt over een cultureel netwerk in Nederland
 • Je kent Duitsland en België en je bent op de hoogte van de actuele ontwikkelingen binnen het culturele veld in deze landen
 • Je hebt een uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal, waarbij de beheersing van de Duitse taal een pre is

Kernwaarden
Medewerkers bij DutchCulture zijn flexibel verantwoordelijk, werken servicegericht samen en zijn omgevingssensitief.

Wat bieden we
Wij bieden een aanstelling voor 0,5 fte (20 uur op basis van een 40-urige werkweek) voor een periode van een jaar, met uitzicht op verlenging. Salarisindicatie: minimaal € 2.427 – maximaal € 3.467 bij een 40-urige werkweek.

Solliciteren
Spreekt dit je aan en denk je een bijdrage te kunnen leveren aan onze diverse organisatie? Stuur dan uiterlijk 27 januari 2022 je motivatiebrief en cv naar DutchCulture, ter attentie van Yvonne Gaakeer – sollicitaties@dutchculture.nl. Ook voor vragen met betrekking tot de wervingsprocedure kun je hier terecht. Voor inhoudelijke informatie over de functie kun je contact opnemen met teamhoofd Marcel Feil, m.feil@dutchculture.nl.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.