Archined: Redacteur-curator

Archined in Rotterdam zoekt een Redacteur-curator voor 16 tot 24 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 23-01-2022Archined is sinds 1996 een onafhankelijk en kritisch journalistiek online vaktijdschrift over architectuur en meer. Archined is community based d.w.z. voor en door architecten. De redactie stelt zich tot doel kennis over architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur te verspreiden en het gesprek te bevorderen. We richten ons nadrukkelijk op de culturele kant van het vakgebied. Onze artikelen worden geschreven door mensen uit het veld: ontwerpers, academici, studenten, beschouwers. Wij zien het als onze taak kweekvijver te zijn voor, en een podium te bieden aan reflectieve professionals en (nieuwe) kritische talenten.

In 2021 we het langlopende multi-project The Persistence of Questioning gestart met kritische reflecties over de toekomst over architectuur en meer. Met dit project willen we de vakwereld verleiden uit hun bubbels te komen en zich uit te spreken over de richting die de architectuur in de (nabije) toekomst zou moeten opgaan. We maken gebruik van verschillende vormen om de vraagstukken te adresseren en een platform te bieden voor inhoudelijke discussie en gesprekken. Eerder initieerden wij onder meer het Podcast Pilot Project, de Geert Bekaert-prijs voor architectuurkritiek en Archined Unplugged.

Archined bestaat uit een klein team dat ondersteund wordt door een grote, diverse groep enthousiaste correspondenten en een gedegen stichtingsbestuur.

Wij hebben een vacature voor een

Redacteur-curator

16 to 24 uur per week

Als een curator zet de redactie ieder voorjaar de grote lijnen uit, iedere week bepalen we waar aandacht aan besteed gaat worden en door wie. Archined is nooit af, de website wordt met grote regelmaat verbeterd (vinden wij) en we zijn steeds op zoek naar nieuwe manieren om het architectuurgesprek te entameren.

De werkzaamheden omvatten onder meer:

 • Samen met de hoofdredacteur uitzetten van de inhoudelijke lijnen in het jaarprogramma en wekelijks overleg over de actuele speerpunten voor artikelen;
 • Redactionele werkzaamheden (redigeren van artikelen, contacten onderhouden met correspondenten, beeldredactie, online publiceren van artikelen, distributie via sociale media);
 • Redactioneel en inhoudelijk participeren in het project The Persistence of Questioning.

Maar ook:

 • Het initiëren van initiatieven waaronder het testen van ‘nieuwe’ publicatievormen;
 • Artikelen schrijven;
 • Overige bureauwerkzaamheden.

Onze ideale kandidate/kandidaat heeft:

 • Een afgeronde master ontwerpopleiding of kunsthistorische opleiding;
 • Aantoonbare interesse in journalistiek en actualiteit is een pre;
 • Beheerst het Nederlands in spraak en schrift;

is

 • Kritisch;
 • Communicatief en sociaal vaardig;
 • Initiatiefrijk en proactief;
 • Flexibel van geest;

en

 • Werkt gestructureerd en nauwgezet;
 • Kan zowel zelfstandig als in teamverband goed functioneren.

Wat bieden wij?

 • Een positie voor 16-24 uur per week. Het is de intentie om na een proefperiode een vaste werkrelatie aan te gaan;
 • Een prettige en inspirerende werkplek bij Workspaces op de 5e verdieping van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam, deels thuiswerken behoort tot de mogelijkheden;
 • Een eigen laptop;
 • Een gezonde werk-privébalans;
 • Salarisindicatie: € 2621,- minimum – € 2850,- maximum bruto per maand bij een volledig dienstverband (36 uur).

Solliciteren kan tot 23 januari. Stuur een motivatiebrief en benoem daarin je top drie artikelen voorzien van een toelichting, een door jou geschreven artikel, kritiek, reflectie, column,….(al dan niet gepubliceerd), en je cv naar office@archined.nl t.a.v. Marina van den Bergen. Voor meer vragen over deze vacature, bel 06-81176710 (Marina).

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.