Residentie Orkest Den Haag: Aanvoerder Contrabas

Het Residentie Orkest Den Haag in Den Haag zoekt een Aanvoerder Contrabas voor 28 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 21-04-2022Het Residentie Orkest Den Haag, één van de meest innovatieve orkesten in Nederland, bewijst meer dan ooit dat symfonische muziek ook in de 21e eeuw voor een groot en breed publiek van betekenis is. Het orkest is gevestigd in Amare, het nieuwe onderwijs en cultuurcomplex, in het hart van Den Haag. Naast de symfonische canon voert het orkest ook nieuw werk en cross-over programma’s uit. Het orkest is veelvuldig te horen op de grote podia in Nederland en diverse podia in het buitenland. In de rijke geschiedenis van het orkest waren dirigenten als Hans Vonk, Evgenji Svetlanov, Jaap van Zweden en Neeme Järvi als chef-dirigent verbonden aan het internationaal opererende ensemble.

Vanaf seizoen 2021/2022 is Anja Bihlmaier chef-dirigent en Richard Egarr en Jun Märkl zijn als vaste gastdirigent aan ons orkest verbonden.

Het Residentie Orkest is nadrukkelijk in de stad Den Haag aanwezig met openluchtconcerten en educatieve projecten op talloze scholen. Het orkest is steevast betrokken bij belangrijke gebeurtenissen zoals de jaarlijkse Troonrede. Ook viert het orkest samen met de bewoners van (groot) Den Haag feestdagen zoals kerst, nieuwjaar, Koningsdag, Prinsjesdag en Divali. Belangrijk zijn de samenwerkingen met Haagse en nationale partners als het Nationaal Theater, Festival Classique, Paard, De Nationale Opera, Nederlandse Opera Academie en de omroepseries van AvroTros en NTR.

Het orkest werkt met talloze partners in de stad samen in het kader van maatschappelijke activiteiten met en voor de community. Speerpunt in de ambities van het Residentie Orkest is het educatieve beleid. Jaarlijks participeren meer dan 30.000 scholieren in educatieve projecten waarmee het Residentie Orkest dé aanjager van muziekeducatie is in Den Haag. Het orkest heeft daartoe een educatie- en outreach-programma ontwikkeld voor alle leeftijden, waarmee het Residentie Orkest bijdraagt aan de sociale cohesie in Den Haag.

Het Residentie Orkest heeft per direct een vacature voor

Aanvoerder Contrabas

28 uur per week (75%)

De functie
De contrabasgroep bestaat momenteel uit een aanvoerder, een plaatsvervangend aanvoerder en vier tutti spelers. In aanvulling hierop zoeken wij een tweede aanvoerder die zowel op de eerste als op de tweede stoel speelt. Daarnaast ben je inzetbaar voor (educatieve en maatschappelijke) activiteiten en podiumpresentaties in kleinere bezetting.

Functie eisen
Het spreekt voor zich dat je je onderscheidt als contrabassist. Enkele jaren ervaring als Aanvoerder is een pre. Wij accepteren zowel Franse als Duitse stokvoering. Daarnaast beschik je over leiderschapskwaliteiten om je groep te inspireren en synergie te creëren, zowel muzikaal als tussen de groepsleden onderling. Ook draag je vanuit jouw positie bij aan de orkestkwaliteit in zijn algemeenheid en ben je betrokken bij het orkest in zijn totaliteit. Je vindt het leuk én belangrijk om naast je collectieve podiumactiviteiten mee te werken aan educatieve en maatschappelijke activiteiten en producties in ensembleverband. Je kenmerkt je als een positief geëngageerde groepsleider die de juiste balans weet te vinden tussen eigenheid en het collectief.

Solliciteren en procedure
Graag ontvangen we uiterlijk 21 april 2022 je sollicitatie in de vorm van een volledig ingevuld sollicitatieformulier. Dit formulier vind je op via onderstaande sollicitatie-button op onze website. Een link naar een recent en representatief filmpje met repertoire naar eigen keuze is een pre. Het proefspel (voor-, eerste en finale ronde) voor deze functie vindt plaats op dinsdag 7 en woensdag 8 juni 2022.

Verplichte werken

  • K.D. von Ditterdorf: Uit het 2e Concert voor contrabas in E eerste deel met cadens van H.K. Gruber en tweede deel (zonder cadens);
  • G. Bottesini: Uit het 2e Concert voor contrabas in b eerste deel met cadens en tweede deel;
  • Nader te bepalen kamermuziek (wordt gevraagd in de finale ronde);
  • Nader te bepalen orkestpartijen.

Het proefspel moet in orkeststemming worden gespeeld.

De selectiecommissie behoudt zich het recht voor uit de sollicitaties een voorselectie te maken. Een sollicitatiegesprek maakt deel uit van de selectieprocedure en een trial kan eveneens onderdeel van de procedure zijn. Voor meer informatie over de procedure kun je contact opnemen met Sana van Iddekinge (Hoofd P&O), sana.van.iddekinge@residentieorkest.nl of (070) 880 0212.

Overige informatie
Om voor deze baan in aanmerking te komen, geldt de voorwaarde dat als je afkomstig bent uit een niet-EU-land, je moet beschikken over een onbeperkt geldige werk- en verblijfsvergunning voor Nederland. Bij benoeming vragen we om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.